Stevan Katić: Vlada opstruira lokalnu vlast u Novom

Stevan Katić: Vlada opstruira lokalnu vlast u Novom

76
Podijeli

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić demantovao je da ignoriše sastanak sa premijerom, te da prednjači u odbijanju saradnje u odnosu na predsjednike Budve i Kotora, Dragana Krapovića i Vladimira Jokića.

Katić za Radio Jadran kaže da od samog konstituisanja lokalne uprave u Herceg Novom, nakon vanrednih izbora u maju prošle godine, postoje opstrukcije Vlade, resornih Ministarstava i državne vlasti prema novskoj opštini, te da Vlada ima maćehinski odnos ka lokalnoj samoupravi.

Picerija i restoran

“Jedini poziv koji sam dobio da se sastanem sa premijerom Markovićem u Podgorici bio je par dana prije Dana Opštine Herceg Novi. Zbog unaprijed preuzetih obaveza nijesam mogao da prisustvujem tom sastanku, a budući da smo slavili Dan grada smatrao sam da premijer treba da dođe u Herceg Novi, kada Opština slavi svoj dan, a ne da predsjednik Opštine ide u Podgoricu. Svjedoci smo svi njegovih posjeta gradu kada je otvarao neke objekte, a tada se apsolutno ignorantski ponašao prema Opštini, niti se javljao niti je smatrao za shodno da obiđe lokalnu samoupravu”, kazao je Katić.

U prilog tome kazao je da lokalna samouprava već više od godinu čeka na određene saglasnosti Vlade i resornih Ministarstava za rješavanje infrastrukturnih projekata, koji kako kaže ne žele da reaguju. Time se, tvrdi, nastavlja maćehinski odnos Vlade prema lokalnoj upravi Herceg Novi:

“Najbolje o tom odnosu svjedoči primjer posljednjih dva ili tri dana kada se niko od zvaničnika države nije sjetio da pozove i pita šta se dešava u Herceg Novom, da li je Herceg Novi grad u državi Crnoj Gori ili nije, jer su u pitanju vanredne okolnosti i velika šteta nakon nevremena. Izuzimam slučaj direktora Direktorata za vanredne situacije, Mirsada Mulića, koji se javio po službenoj dužnosti”, naveo je Katić.

Stoga današnje saopštenje Vlade Crne Gore smatra samo “odbrambenim mehanizmom, jer je napad najbolja odbrana”, naveo je on.

On je podsjetio i na izjavu premijera Markovića datu pred lokalne izbore u Novom, kada je, povodom izgradnje škole u Igalu, kazao kako bi mu bilo milije da je radi sa “svojima” što se i u praksi pokazalo kao istina.

“To jest, Vlada i njeni resori, dijele opštine na “naše” i “njihove”, tvrdi Katić.

U kapitalnom budžetu Opština Herceg Novi insistirala je da se nađe izgradnja škole u Igalu, međutim, odgovor je izostao i od Vlade i resornih Ministarstava, tvrdi Katić.

Osim toga, tu je još nekoliko projekata za koje lokalna uprava čeka “reakciju” Vlade ili Ministarstava, ali za sada bezuspješno:

“Nekoliko puta smo se obraćali državnim institucijama da nam pomognu, da preuzmu put Petijevići-Meljine jer se na tom pravcu nalazi i državna granica, a sam put je kategorisan kao magistralni put. Ministarstvu prosvjete tražili smo da Opštini Herceg Novi da na raspolaganje objekat stare škole u Srbini, koja je u ruševnom stanju i predstavlja primjer lošeg staranja i upravljanja o vrijednim zaostavštinama a i opasnost za građane.

Opština nije dobila nikakav odgovor na svoje zahtjeve, niti se država na bilo koji način upustila u rješavanje ovog važnog pitanja. Godinu čekamo saglasnost od Ministarstva finansija vezan za izgradnju puta Žager u Bijeloj kojim se omugućava istoimenom hotelu da završi kompletan posao i otvori hotel, ali se i tu neopravdano sve odugovlači”, navodi on.

Ministarstvu odbrane su iz Opštine tražili da se objekat Vojne komande u Meljinama, takođe ruševina, ustupi na raspolaganje za postavku pomorskog muzeja – nije bilo odgovora, dodaje Katić.

Od Ministarstva kulture duže od 6 mjeseci čeka se na saglasnost na Plan i program postavljanja spomen obilježja za Mirka Komnenovića, Zuka Džumhura, Jefta Gojkovića, ali saglasnisti i dalje nema.

Prijedlog novog grba i zastave Opštine Herceg Novi takođe neopravdano dugo čeka na istoj adresi i pored stalnih urgencija i poziva lokalne uprave.

Takođe, prema Ministarstvu zdravlja upućen je zahtjev za sastanak na relaciji Opština – Ministarstvo zdravlja – Ministarstvo finansija, zbog razrješavanja statusa i situacije u kojoj se našla Bolnica Meljine i njeni zaposleni. Do danas nema ni termina ni sastanka.

“Sve ovo su primjeri neodgovornog odnosa Vlade i Ministarstava prema opštini Herceg Novi i evidentan je problem u komunikaciji sa institucijama države i Vladinim službama. Postoje i neki primjeri dobre saradnje kao kao što je bio slučaj sa bivšim ministrom kulture Jankom Ljumovićem, kao i sa MORTO-om vezano za izradu prostorno planske dokumentacije”, dodaje on.

“Naša ruka je pružena, jer mi sve zahtjeve i odgovore uredno procesuiramo i komuniciramo. Za dobru komunikaciju i saradnju potrebne su obje strane.

Ovakav maćehinski odnos nije dobar za razvijanje daljih odnosa i saradnje. Zato to što osjećamo opstrukcije ili najblaže rečeno nejednak odnos među “našim” i onim drugim opštinama, nećemo se libiti da o ovim ali i drugim primjerima javno govorimo”, poručio je Katić.

Smatra da bez obzira na teškoće, rade odgovorno i posvećeno, u granicama mogućeg, za dobrobit grada.

“Odgovorna državna vlast bi trebalo da daje podršku tim lokalnim samoupravama, i pomoći im u svakom smislu, na obostranu korist.

Isključivanjem i neravnomjernim mjerama podrške lokalnim samoupravama, jaz postaje veći i podstiče dalje nerazumijevanje”, zaključio je on.

76 Komentari

 1. Vi politicari prmate plate da resavate nase probleme i to plate tri puta vece nego ostali pa mislite kako a mi cemo to ocijenit tj vase rezuitate na izborima usput mislim nece biti tesko posto ih nemate

 2. @ jel’da
  A nego sto je ?
  Ovaj lik ne zna sto ga je snaslo u zivotu. Da nije politikant- poslusnik bas bi bio po sposobnostima zabiljezen u HN.Vjerovatno kao najbolji pumpadzija.
  Sto Novi doceka,majko moja

 3. Molim Katića da nam kaže koje su to pogodnosti nakon preskupog odlaska mnogobrojne delegacije u Kinu.
  I koliko je to građane koštalo?
  Vjerovatno će pitati šefa partije, pa onda reći da će naredne generacije imati benefite.

  33
  7
 4. Ako cam je stvarno stalo do grada i gradjanja predlazem da zaposleni u opstini i stranacke persone blokiraju magistralu svaki dan na 3 sata, minimum. Onda ce da vam dodje premijer u goste.

  7
  2
 5. Nije mi jasno, Vi se kandidujete kao protivnici DPS-a , a ustvari bez DPS-a nista ne mozete sami da uradite, nego sto je najcrnje, DPS zovete u pomoc da bi nesto realizovali . Da nije smjesno (bilo bi ) ustvari je žalosno.

  23
  8
  • Da živiš u demokratskoj državi gde postoji podela vlasti značila bi nešto pobeda na lokalnim izborima, ovako može samo da se ne pljačka dodatno već opljačkani narod.. a sve zbog toga što je ista vlast u Crnoj Gori od 1945. godine (demokratija?).

   1
   3
 6. Kome se ti Katicu zalis.Ti ne zasluzujes ni najmanje postovanje od gradjana koji su te birali.Ti ocekujes da tebe moli predsjednik Vlade na saradnju.Ciji su to problemi na koje se pozivas da bi ih trebalo rjesavati?
  Zalosno je da nisi u stanju da rjesavas probleme iz svoje nadleznosti,nego gradjanina investitora prebacujes na svoje piune “poslusnike” koji rade po tvom diktatu .Stara vec vidjena skola vlasti iz koje si ponikao.
  Nicija nije do zore gorila .

  26
  6
 7. Žalosno je što država Crna Gora a posebno Vlada Crne Gore imaju maćehinski odnos prema Herceg Novom i njegovim građanima samo zato što su Novljani izabrali onu i onakvu vlast kaku oni hoće a ne onu i onakvu kakvu bi htjela vlast na republičkom nivou. I to traje poslednjih 15 godina.
  Zar je to demokratija u koju se kaunu?

  14
  19
 8. Zato Katicu, sto se ti ponasas kao neka mlada koja je digla nos! Samo znas da trazis, po diktatu. Odbijas sastanak s premijerom zbog “ranije preuzetih obaveza”!? Kako te te obaveze ne sprijecise da ides u Jagodinu ili u Kinu!? Sta ste novo napravili u HN?
  Zasto se kandidujes sa pricom kako ces ti sve da sredis, a onda cmizdris kako ne mozes jer te Vlada sabotira? Mi svi da ispastamo jer si ti umislio da si vazniji od premijera drzave?

  52
  11
 9. Nemam nista protiv Katica ali kao gradjanka mislim da bi za grad bolje bilo da je na njegovom celu Bigovic i njegova ideja je bila da u vlast udje i DPS sto ste glat odbili a mislim da ste ga trebali podrzat bilo bi bolje za grad.

  34
  18
  • Kakav bigovic kad ne moze valjano pokrit ni mjesto presednika skupstine,mislis li da je posteno se odreci plate a pri tom i ne raditi nista a opet pokrivati tako vaznu funkciju,moram li naglasiti da se radi o jednoj od najvaznijih funkcija i ako se ona odradjuje amaterski kako ce funkcionisati ostale sluzbe,mislim i ja da se radi o jednom dobrom i pametnom covjeku ali u ovom slucaju nije ispo korektan!

   8
   4
 10. jeli ovo onaj KATIC sto je iso od kuce do kuce i obecavao svasta samo da se glasa ma nemogu vjerovat tada mu nije bila potrebna vlada !! na izbore nikad vise isve da sad pozlatis !!

  41
  8
 11. Milosa bigovica za predsjesnika opstine ! Katic jeste dobar covjek ali pre los politicar i predsjednik.
  Povuci se moj Stevo ne ostavljaj ljagu iza sebe… Poklopice te novska lista i tvoj kadar iz demokrata.

  44
  22
 12. Drzava se odnosi prema opstini,kao opstina prema gradjanima.Potpuno isto,odi u opstinu da sredis nesto cekaces isto koliko opstina ceka drzavu za skolu,put ,muzej itd…Ne zna se koji su gori.

  46
  11
 13. G . KATICU , DA LI CETE SMJENITI ĐUROVIC DANINELU KOJA NAS ZAMAJAVA EVO GODINU ZA KOLEKTOR KOJI JE TREBAO DA PRORADI 1.DECEMBRA. AKO VAM TO NE SMETA ONDA STE ISTI !!!

  62
  19
 14. Ma ko si ti da mijenjas grb HN. Doveli ste kvazi eksperta onog Marlovica da se sprda sa nama. Ako je za vas neznalice ekspert vodite ga kuci. Sramotite sve sto je ovaj grad postigao u svom postojanju.

  40
  28
 15. Zar direktorat za vanredne situacije jedne države ne treba da se stvori na licu mjesta,na primjer odmah čim je oštećeno 50 domačinstava? Kakva glupost su ova politička prepucavanja na mucg, jadnih ljudi bez krova. Iz fonda za vanredne situacije se donira dio za svaku porodicu i čemu dalja priča?! Bože sačuvaj ludog naroda gdje sve mora da podjeli na Dps i nije dps-sram Vas bilo

  54
  2
 16. Katicu , kako ste pred izbore imali rjesenje za sve ? Kako sad odjednom ispade da od cijele vase price( bajke) ne osta nista. Priznaj ovu drzavu i prema Podgorici gledaj barem kao prema Jagodini i pocni da radis svoj posao ili daj ostavku.Nama je demagogije preko glave. Nista nijeste bolji od DPS-a

  66
  23
 17. Vlast u Novom je katastrofa zadnjih 60 godina sve da ne kazem sta …. Od svih velikih strucnjaka i dobre Novljanske vlasti imamo jednosmjernu ulicu kroz cijeli grad i svu ostalu katastrofu da ne nabrajam. Pare za renoviranje Citadele , samodoprinosi za Porodiliste skupljano 20 godina a 40 je trebalo da se izgradi itd previse toga za nabrajanje.
  Ali molim te da neko normalan moze da bude i da tvrdi da Milo koji je na Dubrovnik slao vojsku sa Milosevicem istu pjesmu pjevo a onda se preko naroda naplastio milijarde nekome moze da valja ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  sramota me svih partija ali pogotovo “DA ZIVIMO BOLJE” jes nas tada navuko podgoricki lazov

  42
  21
 18. Ovo oko Grba i Zastave i treba da čeka, Vojna komanda u Meljina ma je davno bezecovan, put do Sitnice je vaša koalicija ugovarali i izazvala klizište na Podima i obećala u predizbornooj priči. ..I jedne i druge ocito ne interesuju građani.

  35
  9
 19. Katic jeste duzan da ima komunikaciju sa Vladom ali ne bilo kako i pod nekim ucjenjivackim uslovima. Saradjivati se mora i sa politickim protivnicima ako je u interesu grada!!!

  32
  5
 20. Odgovorni političari rješavaju probleme tako što sami pođu, vide u čemu je problem, razgovaraju sa svima i predlažu rešenja, a ne čekaju tuđe pozive i ne inate se ko će kome na noge.
  Danas se traži aktivniji pristup od sjedanja u fotelji, potpisivanja i odlaska na proslave.

  43
  8
 21. Vidi Katiću, ako si ti tek sad shvatio kakav odnos Podgorica ima sa Bokeljskim Opštinama, onda braco kasniš u razvoju za 85 godina, što će reći da još i ćelije od kojih si nastao su već u prošlosti kasnile sa update-om. To je baš čudno da se vi Žvinjani nijeste na vrijeme unaprijedili, jer ste sa Vitaljanima vazda pekli “maginjaču” rakiju, a poznato je da “maginjača” povoljno utiče na totalni restart.

  46
  4
 22. Nijesam ljubitelj ni jednih ni drugih. Ali, kada završite famozni kolektor, kada dovedete u red gradsku rasvjetu, kada konačno popločate bokun šetališta od “Galeba” do “Mimoze”, kada sanirate Mojdeški put, kada vratite onih besramnih 10% poreza na nekretnine, kada smanjite broj zaposlenih u opštini za bar 50 ( a ne povećate za 49, kako ste naumili), kada … onda se gospodine Katiću javite. Vaše izjave , date ovdje, smatram besramnim. Jer, nijeste nimalo bolji od onih koje kritikujete.

  65
  12
 23. Katiću, poslao si foto Žara u Njivice da se sretne sa premijerom.Očigledno da je to tvoj nivo. Što ne priznaš da od Bečića NE SMIJEŠ da se susretneš sa njim.
  Treba nešto znati u životu,nije dovoljno obući usko odijelo da bi bio ugledan.Pih

  72
  13
 24. A sto ne mozes Katicu kakve obaveze ko da organizujes svjetsko prvenstvo u fudbalu, isli su tvoji saradnici u PG na utakmicu i tamo urlikali Kosovo je srce Srbije , sto neodete na Kosovo pa se derinjate, ne volite vi Crnu Goru ali nece ovo jos dugo i ko ti pise ova saopstenja da nisu animatori Dritan i Aleksa jos se nisu oporavili od nokauta a i vi ce te brzo na pod.

  53
  28
 25. Koja smijurija i demagogija… Herceg Novi odavno nije imao goru vlast… Nepismeni, neskolovani, neradnici… Drzavni nivo kriminalci… Ne zna se ko je gori…

  64
  11
 26. Katicu,

  hjerarhijski visa licnost, od cijih odluka direktno zavisi zivot u gradu se ne odbija zbog “unaprijed prihvacenih obaveza”.

  Šarlatani jedni!

  64
  20
 27. Definitivno je postalo svima jasno: za sve sto (ni) je uradjeno zadnjih godina u Novome iskljuciv krivac je Vlada CG. Napad je uvijek bio najbolja odbrana.

  38
  21
  • Malo se informišite o ingerencijama lokalne vlasti. Ne može se ništa uraditi bez Vlade, jedino da se pometu ulice (toliko je nadležnosti u rukama Opštine Herceg Novi).

 28. “Vlada opstruira lokalnu vlast u Novom”?!A lokalna vlast i ne priznaje tu Vladu.Ne priznaje ni Drzavu.Ne priznaje ni Predsjednika Drzave.Pa,jadni ne bili,sta kukavni ocekujete?Pa sa ovom izjavom definitivno priznajete da ne mozete nista ucinit.I sto sad?Ne mozete nista,hocete vlast…Dokle???

  59
  26
  • Evo ja sam Crnogorac , pa koga treba da priznam ovoga što je sa Miloševićem 90-tih išao do Dubrovnika , belog orla i družinu jel ? Da me oni predstavljaju i kroje mi sistem vrijenosti. Vlast nije potrebna dobrim ljudima , potreban je dogovor i organizacija oko zajedničkog cilja. A ja kod ovih kvazi patriota ne vidim ništa što vodi zajedničkom cilju

   32
   10
    • Pa dobro ,evo Švedska , Norveška , Danska , Belgija, Austrija , Holandija…. Svi oni lupetaju . Ne znaju bre ljudi ko im je na funkcijama i nije ih ni briga … jer žive dobro i uglavnom su zadovoljni . Ođe svaki dan obračun kvazi kriminalaca , miniranje , farme , parovi i onda mi dođe ovaj što je išao na Dubrovnik da mi maše zastavom i da mi kaže kako branimo državu…Možemo samo od njega i njegovih da je odbranimo

     19
     10
 29. Katiću, eno ti još na fb. ptofilu stoji Bojanić…
  A kad se već pitaš je li H.Novi Crna Gora, e pa vi se sa koalicijom polupismenih, trudite svim silama da to Novi ne bude. Važnija vam je Jagodina od Podgorice. Šetali ste sa mazuretkama kroz Beograd i brukali i sebe i grad. Stranci zastajkuju ispred crkava i pitaju u koju su drzavu došli, a vi veseli i srećni što su postavljene nove i dugometražne trobojke sa 4 s. Tuzni dani Herceg Novog, a pijavica upozorava da će biti još tužniji. Tabla iznad opštine je zarasla u korov te zajedno sa palmama na pola koplja, najbolje odslikava stanje u nesrećnoj koaliciji. Katiću, ne pljuj put gore jer se sve vrati “dole”.

  67
  34
 30. Svakom poštenom građaninu je jasno da Crnom Gorom arči jedna otuđena kvazi elita. Kvazi elita su jer ni po čemu ne mogu da budu ljudska elita : niti po moralu , niti po znanju , niti po obrazovanju , po osjećajima ni po patriotizmu . Svi vi što se prodate za sitni i kratkoročni interes treba da znate da ste u stvari mnogo izgubili , prije svega slobodu , a onda sve drugo već napisano gore u tekstu. Nama tu ni poštenja , ni morala ,ni profesionalizma. Zato nam i zemlja ne ide naprijed . I svaka čast ovom gradonačelniku za odgovor. Ovdje narod treba da shvati da nismo MI tu da slušamo NJIH , nego su oni tu jer rade za NAS. Narod ih plaća i narod može sve da im ukine. Tako da vi što nemate u sebi trunke vjere , snage i želje za borbom za bolje sutra , zapitajte se oće li vam djeca raditi za nekog tatinog sina za 400e po 12 sati .

  42
  31
 31. Katiću ne izmišljaj, put Petijevici – Meljine nije kategorisan kao magistralni, cak ni regionalni, jos se vodi kao lokalni, a ti i Dejo Mandić znate zasto. Inace ste i ti i tvoje Demokrate čudo, sve sto ste pred izbore obećali da ćete završiti, sad tražite da vam Vlada završi.

  76
  24
 32. Da ovakva opstina i njeni organi ne vrijede nista , tacno je, nece da rade , ne znaju da rade. Ali niko iz vlade da se udostoji da dode u Herceg Novi? Mnogo cudno ! U Palu je bio zemljtres odmah su svi bili tamo sto je i normalno, izgori privatna fabrika eto ih odmah , i slijepac vidi da nesto nije dobro !!!

  45
  8
 33. Kad se “zbog ranije preuzetih obaveza” ne odazovete pozivu Premijera na saradnju sta ocekujete?Da vam neko povjeruje da ste zbog priprema programa sprijeceni?Sve sto ste rekli samo potvrdjuje da ne zelite saradnju sa Vladom nego ispunjavanje vasih zelja.Put za nidje nam je zagarantovan.

  53
  19
 34. Kotor,Tivat i Novi jedini gradovi čiji predstavnici opštine nisu išli ni na jedan sastanak sa premijerom.A što gospodo niste predstavnici svih građana podjednako,niste tu zbog grada i građana.Dogovor i razgovor.Al ne vama je ispod časti otići do Podgorice.Razgovarajte sa Palmom,bliži vam je.Mada i od njega bi mogli mnogo naučit.Biće opet izbora…

  55
  27

Ostavite komentar

*

code