Početna Naslovna Stevan Koprivica: Adio, Milena

Stevan Koprivica: Adio, Milena

12

Glumcima je dato jedno prokletstvo. Ne umiru. Da li Dragana Nikolića, Nebojšu Glogovca, Predraga Ejdusa, Ljuibišu Samadžića, Pavla Vujisića, Hemfri Bogarta, Ričarda Bartona i niz drugih velikih doživljavamo kao mrtve ljude? Ne. Fizička smrt glumca nije njegova kreativna i umjetnička smrt. Ostaju filmovi, ostaju pozorišne role koje su ih svrstale u red besmrtnika, iako znamo da besmrtnost ne postoji, da poslije života ostaje ništavilo i tama. Osim kod glumaca. To im dođe kao nagrada, ili usud, za njihovo umijeće koje im je nekom providencom dato.

Milena Dravić je juče zakoračila u vječnost. O njenim velikim ulogama, filmskim, pozorišnim, televizijskim, pisaće teoretičari filma i pozorišta. U ovom oproštaju sjetićemo se njenog pripadanja Boki Kotorskoj, Herceg Novom i Tivtu, Rosama i Kostanjici, mjesta i predjela koja su postali, prema njenim riječima, njen drugi zavičaj. U foršpanu koji prati Milenu /uz Dragana/ u Boki vidimo je kako se prhivata zvona male crkve u Rosama i zvoni na uzbunu dok se požar približava moru.

Picerija i restoran

Vidjećemo je na balkonu kuće u Rosama kako se duri jer se sa megafona brodice koja plovi ispod kuće čuje: “U ovoj kući žive Milena Dravić i Dragan Nikolić, naši veliki glumci”. Vidjećemo je kako se spušta skalama prema Škveru sa cegerima u ruci, a u portu je čeka Dragan na gumenjaku. Vidjećemo je u zimsko doba, u vrijeme “Mimoze” kako upada na probu koja se održava u konobi “Bonaca” kod Toma Marina te Dragana i potpisnika ovog foršpana grdi jer je po njenom mišljenju previše čaša ispred njih.

Najžeća prijetnja je bila da će obavjestiti naše mame. Vidjećemo je kako odlazi sa Rosa, u Đenoviće, pa u Kostanjicu, ali nikada iz Boke. Vidjećemo je na rivi u Tivtu sa makijatom dok čeka probe jedne od najvećih uloga koje je podarila teatru u predstavi “Bokeški d mol”. Vidjećemo je kako šotobraco ide sa Milenom Radojević, direktorkom CZK Tivat i traži da igra još, da igra. Vidjećemo je u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu kako se zajedno sa Novljankom Jelenom Đokić, Mladenom Nelevićem, Andrijom Miloševićem i ostalima klanja petnaestominutnim ovacijama na Sterijnom pozorju.

U pulskoj Areni kada ispred nje stoji više hiljada ljudi u dobokom poklonu Njoj. Vidimo je u mandraću u Kostanjici kada, poslije Draganove smrti, brine o njegovoj barci i predlaže da barku prevezemo na vez “Jugola Grakalića” i da barka mora da plovi, ne smije da stane. Sada je ta barka kod Radeta Šerbedžije. I plovi. U tom foršpanu vidimo nju i Dragana kako se u zlovrijeme devedesetih, pošto je ona dospijela na “crnu listu” umjetnika koji se nisu slagali sa tadašnjim sistemom, sklanjaju u Herceg Novi, dok neverin prođe. Vidjećemo je na našem filmskom festivalu kao gosta, učesnika, iskrene i snažne potpore Festivalu. Ove godine ovaj fošpan je trebalo da bude dopunjen njenim nastupom na svečanom otvaranju. Milena je poslala dirljivu poruku jer je onemoćala ostala u Igalu. Bio je to njen posljednji pozdrav gradu i Festivalu koji je voljela i koji je volio nju. Zapravo, kod glumaca je zabranjena upotreba “vremena prošlog”. Rečenica glasi: “Gradu koji voli u koji voli nju”. Zavazda.

Stevan Koprivica

12 Komentari

 1. I Bogu ce milo bit’ da u Nebeskom teatru pogleda “Obraz uz obraz”. Srecan ti put divo, na mjesto gdje ces se obuci u haljinu svjetlosti.

  14
 2. Milena Dravic – skromna, plemenita, njezna… Jedno predivno ljudsko stvorenje. Sta god da kazem, bilo bi malo. Pamticemo te, dobroto nasa. Mirno putuj… Do nekog novog susreta. Voli te Herceg-Novi.

  35
 3. Treba da im se podigne spomenik na teritoriji novske opstine , da se novljani zahvale Draganu i Mileni sto su promovisali ovaj grad ! jer takvi glumci su bili nasi najbolji promoteri.

  47
  • Nece ne brini se,postaviti spomenik Mirku Komnenovicu,Zuku Dzumhuru,Mileni i Draganu i ostalim velikanima koji su Herceg Novi stavili na mapu kulturoloskog fenomena jugoistocne Evrope je jako komlikovan poduhvat za ljude koji vladaju ovim gradom u nazad 25-30 god.

   24
   3
 4. Dođu trenuci kada rečima nije moguće opisati osećanje. Smrt MILENE je samo odlazak fizičkog tela sa ovozemaljskog. DIVA MILENA DRAVIĆ OSTAĆE VEČNA.

  42

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code