STEVAN KOPRIVICA: ”NISMO VIŠE EPIGON FESTIVALA U OKRUŽENJU”

STEVAN KOPRIVICA: ”NISMO VIŠE EPIGON FESTIVALA U OKRUŽENJU”

95
0
Podijeli

stevan koprivica2Hercegnovski filmski festival ulazi večeras u završnicu, ostalo je još da se izvan konkurencije odgledaju dva filma ”Kad svane dan” i ”Kongres” koji će samo potvrditi ono što je predsjednik Savjeta festivala, Stevan Koprivica rekao na početku, da je ovo hrabri festival.
U razgovoru za Radio Jadran, otkriva da najmlađem žiriju u istoriji novskog festivala neće biti ni malo lako da odluči o najboljima, da je festival stao na noge, ali „ima još da hoda i sazrjeva”, da je prepuna Kanli kula skoro svake večeri, kao i Belavista i Amfiteatar Hercegnovskog pozorišta, pokazatelj da se ide u dobrom pravcu, te da Montenegro film festival ima afiniteta da postane ne samo filmski epicentar Crne Gore nego i regiona. RJ: Svi filmovi koje smo imali prilike da vidimo u zvaničnoj konkurenciji i izvan nje, su veoma angažovani i upiru vrlo jasno i nedvosmisleno u sve ono što je trenutno društveno, politički, socijalno, duhovno vrlo aktuleno, i kod nas, u regionu i Evropi, je li to i bila namjera selektora?
Koprivica: Jeste. U osnovi ideje nismo htjeli niti da podilazimo publici niti da je edukujemo. Htjeli smo da ponudimo nešto što jesu relevantni umjetnički filmovi, da se vrti ono što je trenutno najaktuelnije u Evropi, da se dovedu filmovi koji nešto znače.
Festival postaje seriozno mjesto, gdje se okupljaju autori ovog dijela Evrope, prerasta polako u sve ono što je nekad bio. Prestali smo da budemo epigon festivala u okruženju, mala moneta za podkusurivanje nekih drugih festivala ili samo transakcija proizvodnji iz EX Yu. Postali smo neko ko generiše način razmišljanja kada je festival u pitanju, ovdje se gledaju filmovi koje nećeti gledati inače.
Dajemo novskoj publici priliku da vide šta se to dešava, to nije četvororazredna produkcija kablovskih TV koje se vrte, pokazujemo gdje su to odmakli i Evropa i svijet. Ostvarili smo namjeru da dovedemo nešto što je vrijedno paženje, filmovi koji nas se tiču. Ne možemo se eskapistički zatvoriti u neki sobičak, zatvoriti oči, da nas se ništa ne tiče.
Ova selekcija stavlja prst u oko da bi se pokazali društveni problemi. Na strani smo plemenitosti, na strani smo čovjeka,života.
RJ: Koliko će u ovakvoj selekciji filmova biti teško žiriju da donese odluku o najboljima?
Koprivica: Nema lakog žiriranja, uvijek ćete nekoga oštetiti, ili prenagraditi. Ovo je najmlađi žiri u istoriji hercegnovskog festivala, to su mladi autori koji imaju svoje kriterijume, drugačije nego da je neko stariji na njihovom mjestu, tu je i subjektivnost, ali profesionalizam. Tako da njihove odluke mogu da nam se dopadaju ili ne, ali sam siguran da neće ogriješiti dušu.
RJ: Poslije sedam dana, nakon prikazanih preko 80 filmskih ostvarenja na četiri lokacije koje su se punile iz noći u noć u Herceg Novom, koliko se može govoriti o tome da je 27. izdanjem Montenegro film festivala nađen put do njenog boljeg pozicioniranja u regionu i Evropi?
Koprivica: Festival je stao na noge, sve ono što je i prethodne 4 godine rađeno na profilisanju festivala, njegovoj reanimaciji sada zaista funkcioniše. Napravljen je drugi korak, na putu od sedam milja koji treba tek da prođe i tek treba da se razvija. Festival treba da teži da postane epicentar filmskog života ne samo Crne Gore, nego i regiona.
RJ: Da li bi bilo fer na kraju da pitamo, imate li favorita?
Koprivica: Ne mogu da se izjašnjavam, jer to ne bi bilo u redu ni po funkciji, ali ono što je ”moja šoljica čaja” i moj način razmišljanja je ono što radi Vinko Brešan, ali to naravno neće uticati na žiri, jer je zaista riječ o mom privatnom afinitetu i guštu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code