Stevan Milić: U Portonovi uloženo preko 150 miliona eura, tri puta više...

Stevan Milić: U Portonovi uloženo preko 150 miliona eura, tri puta više od plana

5
Podijeli

portonovi radovi 241215 1Za kompaniju Azmont Investmenst 2015. godina je iz mnogo razloga bila interesantna i izazovna. Istovremeno, ona je samo najava još dinamičnije i zanimljivije godine, kazao je u razgovoru za Radio Jadran, zamjenik izvršnog direktora za operacije u Azmont Investmentsu, Stevan Milić.
– U Azmontu smo veoma ponosni na ono što smo postigli do sada. Posljednje tri godine smo, zajedno sa partnerima i zainteresovanim stranama radili intenzivno kako bismo Portonovi projekat učinili cjelinom. U 2015. godini smo dokazali našu posvećenost namjeri da Crnu Goru pozicioniramo na svjetskoj mapi visoko-luksuznih destinacija. Ovo je naš san i ponosni smo što ga dijelimo sa crnogorskom Vladom, partnerima i zaposlenima – istako je Milić ocjenjujući dosdašnje učinke kompanije.
Prema njegovim riječima, Azmont Investments je investitor sa jasnom vizijom i ambicijom da bude kompanija svjetske klase koja radi na kreiranju ekskluzivnog višenamjenskog rizorta, po svjetskim standardima, kakav će biti Portonovi.
Stevan Milic portonovi– Portonovi je naš prvi projekat ovdje i naša pažnja je fokusirana na njega. S druge strane, istovremeno istražujemo mogućnosti za dodatne investicije. U posljednjem kvartalu 2015. godine smo najavili da smo zainteresovani za ulazak na finansijski sektor, a nakon zvaničnog odobrenja od strane Centralne Banke Crne Gore imaćemo Azmont banku u Crnoj Gori – tvrdi Milić.
Na pitanje dokle se stiglo sa projektom izgradnje kompleksa i kada će biti okončana izgradnja “Lower village-a”, on kaže da će naredne tri godine, naročito 2016. i 2017. biti veoma dinamične i aktivne u izgradnji. Mnogo je posla i moramo raditi intenzivno sa partnerima, ističe naš sagovornik, koji napominje da je italijanska kompanija, Pizzarotti & C. S.P.A glavni izvođač radova, koji će unijeti novu dinamiku u izgradnju jedinstvenog Portonovi rizorta, zbog čega su veoma srećni.
Sumirajući godinu kada je riječ o radovima na rizortu Milić dodaje:
portonovi radovi 241215 3– Na marini radovi napreduju i već je 8% šipovanja završeno; 81% zemljanih radova je urađeno. Betonska konstrukcija za prve četiri zgrade u dijelu ”Lower Village” (Donje selo) takođe je urađena. Da podsjetim, naš plan je da Portonovi otvorimo u fazama, a prvi život ovdje će početi za godinu i po od sada. Marina, kao i rezidencijalni dio sa javnim površinama će dočekati goste u sezoni 2017. Očekujemo da sa gradnjom One&Only-ja počnemo uskoro, a ovaj jedinstveni kompleks će biti operativan od sezone 2018. godine.
Interesujući se koliko je ovaj investitor uložio do sada finansijskih sredstava i “drži” li se plana, Stevan Milić, napominje da će “Azmont” 2015. završiti sa ukupnom investicijom od oko 150,450.000 eura, računajući od trenutka ulaska na tržište u 2013. godini.
– To znači da smo uložili tri puta više nego što je planirano za Portonovi rizort. Podsjećanja radi, planirana investicija za period od četiri godine (do 2016. godine) je 52,000,000 eura, odnosno za period od 8 godina (do 2020. godine) 258,000,000 eura.
Jedno od pitanja koje stalno intrigira ovdašnju javnost je i broj uposlenih na gradilištu i u menadžmentu, međutim, Stevan Milić ne daje precizan odgovor i objašnjava:
– Kao investitor, intenzivno smo radili tokom 2015. godine kako bismo kreirali tim i osigurali ambijent i upravo onu vrstu angažovanosti zaposlenih kakvu želimo u kompaniji. portonovi radovi 241215 4Tokom gradnje rizorta, počinjemo neke nove stvari, ali istovremeno gradimo i reputaciju kompanije svjetskog renomea koja će takođe pozitivno doprinijeti crnogorskom tržištu rada. Tako da ne možemo govoriti samo o gradnji, i radovima na gradilištu, već moramo istaći i mnoge stvari koje se rade u Upravnoj zgradi ili nas koji smo na neki način “back office’’ gledano sa aspekta Portonovi rizorta. Gledano kroz brojke, možda djelujemo kao mala kompanija, ali mi smo investitor koji okuplja najbolje u svojoj oblasti i zato pored nas imamo imena kao što su One&Only, Chenot, The Studio at Harrods for interior design, Pizzarotti & C. S.P.A i drugi.
Svjedoci smo da se mnogi investitori u našem orkuženju ponašanju društveno odgovorno i doprinose projektima lokalne zajednice, a koliko je kompanija “Azmont Investments” u protekloj godini bila društveno-odgovorna i koje je aktivnosti podržala:
– Od ulaska na crnogorsko tržište, Azmont Investments blisko sarađuje sa relevantnim partnerima i državnim institucijama sa ciljem kreiranja i podrške projekata i aktivnosti koje doprinose profesionalnom razvoju ljudi u Crnoj Gori. Ovo ostaje u našem fokusu i radićemo još intenzivnije i vidljivije u ovoj oblasti. S druge strane, ovo je i razlog zašto smo od sredine 2015. godine okrenuti ka dugoročnim partnerstvima i inicijativama koje će donijeti dobrobiti lokalnoj zajednici i cijeloj Crnoj Gori. Ubuduće, Azmont Investments nastavlja rad fokusirajući se na razvoj ljudskih resursa u oblasti ugostiteljstva, zajedno sa respektabilnim lokalnim i poznatim internacionalnim partnerima. Kroz inicijalnu podršku i savjetodavnu ulogu, uvjereni da će zajednički rad osigurati dugoročnu stabilnost i angažovanost, Azmont Investments će uključiti svjetski poznate eksperte i spojiti ih sa lokalnim nosiocima obrazovanja – odgovara naš sagovornik.
portonovi radovi 241215 5Za projekat Portonovi i Herceg Novi je od velikog značaja priključak na sistem regionalnog snabdjevanja vodom. Znamo da je kompanija “Azmont Investments” u komunikaciji oko troškova izgradnje priključka sa predstavnicima Regionalnog vodovoda. Takođe znamo i da u Opštini očekuju da Azmont do kraja ove godine uplatiti sredstva za komunalno opremanje zemljišta u Kumboru, u visini od oko 700 hiljada eura. Šta će od svega biti?
– U vezi sa oba Vaša pitanja, a shodno članu 3 i 4 Uredbe o načinu obračuna posebne naknade na investicije za izgradnju objekata na teritoriji opština crnogorskog primorja (“Sl. list Crne Gore”, br. 27/11 od 01.06.2011)) naknada Regionalnom vodovodu se plaća prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, na osnovu izvršenog obračuna naknade. Obračun naknade vrši Javno preduzeće “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, na osnovu obavještenja organa državne uprave, odnosno organa lokalne uprave, nadležnog za izdavanje građevinske dozvole, u skladu sa zakonom. Imajući u vidu relevantne propise, obaveza za plaćanje od strane Azmont Investments doo ka Regionalnom Vodovodu još uvijek nije dospjela za plaćanje. Dodatno, dobili smo zahtjev za plaćanje naknade unaprijed, za potrebe finansiranja izgradnje vodovodne cijevi dužine od 4 km od Tivta do Herceg Novog. U vezi sa ovim, pregovori Azmont Investmentsa i Regionalnog vodovoda su i dalje u toku – obrazložio je Stevan Milić.

5 Komentari

  1. Milicu,koga vi zamajavate?Vi ulozili toliki novac preko plana.Govorite neistinu ovom kulturnom i prevarenom narodu.Doce ubrzo vrijeme da se sazna istina.

Ostavite komentar

*

code