STIGLI CRNOGLAVI GALEBOVI U IGALO, ZA LJEPŠE UDVARANJE

STIGLI CRNOGLAVI GALEBOVI U IGALO, ZA LJEPŠE UDVARANJE

190
0
Podijeli

galebovi igaloPojava crnogolavih galebova proteklih dana izazvala je pažnju mještana Igala i bila je to jedna od tema u Herceg Novom o kojoj se ćakulalo. Odakle su, kako su stigli baš kod nas, a glava crna?
Fotografije ovih po malo neobičnih ljepotana preplavile su društvene mreže, zahvaljujući novskom snimatelju Milanu Dobriloviću, koji godinama bilježi sve neobičnosti u Boki. galebovi igalo2Tako mu je za oko zapalo jato galebova, ali sa nešto tamnijom glavom, koji su se okupili na igaljskom mulu, protekle sedmice kada je temperatura dostizala i 17 stepeni.
Ipak, riječ je o običnim mediteranskim galebovima koji se nazivaju i riječnim, (Larus ridibundus). Upravo ugodna klima i visoka temperatura dovela ih je kod nas, jer močvare u Evropi koje su njihova staništa, sada su vjerovatno zaleđene i tu su da bi proveli zimu, objašnjava nam ornitolog u Agenciji za zaštitu životne sredine, Darko Saveljić.
– Zima ih je potjerala vjerovatno i zato su u tako velikom jatu stigli kod vas na primorje da bi preživjeli ”baba martu” a onda će se vratiti. Nekada su se gnjezdili i na Skadarskom jezeru, bilo je 5 parova, ali uglavnom su na močvarama Evrope – kaže Saveljić, a crna glava?
– Crna glava koju ste primjetili, tu je samo da bi galeb bio ljepši i privlačniji, jer vrijeme im je za parenje. To su sasvim obični galebovi kojih vi imate uvijek, ali možda do sada niste obratili pažnju na njih, a nešto tamniji vrh glave je u službi ljepote, pri zavođenju – kaže ornitolog Saveljić.
Crnoglavi ljepotani našli su sigurno i toplo mjesto za ljubav u Igalu.

Foto:digital-dobrilovic.comigalo galebovi3

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code