Početna Društvo Stipendije za talentovane učenike

Stipendije za talentovane učenike

1

Ministarstvo prosvjete dodijeliće 166 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a dokumenta se podnose od 2. septembra do 18. oktobra.

Prema objavljenom konkursu, učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 20 stipendija, a 40 onima koji produžavaju stipendiju.

Pravo na stipendiju imaće 30 učenika srednjih škola koji prvi put konkurišu za stipendiju, 60 učenika koji produžavaju stipendiju i 16 učenika srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju.

Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole.

Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika.

“Talentovanim učenikom smatra se učenik koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar”, navodi se u konkursu.

Kako su saopštili iz Ministarstva, ukoliko se prijavi više kandidata od broja predviđenog konkursom, prednost imaju kandidati koji imaju veću prosječnu ocjenu, kao i veći broj osvojenih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Ministarstvo će, kako se navodi, dodijeliti 35 stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju.

Prema podacima Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, obrazovni profili za deficitarne kvalifikacije, za školsku 2019/2020. godinu su elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija, građevinski tehničar za visokogradnju, poljoprivredni tehničar, mehatroničar.

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odobrava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.

1 komentar

  1. Bravo barem nesto lijepo da se cuje ali i te stipendije su veoma male.Treba ih povecati jer se ucenici trude da budu najbolji i nsjtalentovaniji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code