Stižu remorkeri iz Turske po mali dok

Stižu remorkeri iz Turske po mali dok

5
Podijeli

Dolazak dva remorkera iz Turske, koji bi trebalo da otegle mali dok, odnosno dok IV iz Jadranskog brodogradilišta Bijela, očekuje se nakon ponoći. Privezivanje doka za remorkere biće obavljeno sjutra, a njegov odlazak iz Brodogradilišta planiran je u petak.

Ovu informaciju za Radio Jadran potvrdio je predsjednik Sindikata Brodogradilišta u stečaju, Mladen Krivokapić:

Picerija i restoran

“Remorkere očekujemo iza ponoći, jer su blizu Crne Gore. Riječ je o tegljačima koji su slični našima koje smo imali ovdje u Brodogradilištu, samo sa jačim motorima. Kako su nas vlasnici doka iz Turske obavijestili, biće neophodan dan da se dok pripremi, a već preksjutra ujutro mogli bi napustiti Brodogradilište”, pojašnjava Krivokapić.

“Kačenje” doka na remorkere slično je vuči automobila, pa će tako dok biti čeličnim užadima zakačen na čelične kuke remorkera. Za taj posao biće potrebno nekoliko mornara.

Podsjetićemo, mali dok Jadranskog Brodogradilišta Bijela (dok IV) dug 148 m, kapaciteta podizanja 10 hiljada tona, kapaciteta dizalica 2,7 tona, sa pripadajućom opremom, prodat je jedinom ponuđaču Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske, krajem aprila. Ta kompanija je jedina dostavila ponudu na V Javni poziv za prodaju imovine raspisan 7. marta. Odluka o prodaji malog doka turskom ponuđaču, po cijeni od 2.100.000 eura, donijeta je 19. aprila. Početna cijena naznačena u Javnom pozivu bila je 2.089.732,00 eura.

Sa druge strane, od 1. septembra, za 50 od trenutno “aktivnih” 70 radnika Brodogradilišta prestaje svaki dalji angažman, dok je ostalih 20 stečajni upravnik Mladen Ostojić odlučio da zadrži radi obezbjeđenja preostale imovine.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je 26. jula novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po početnoj cijeni od 5,2 miliona eura. Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pisanih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 8. septembra do 11 sati. Njihovo otvaranje zakazano sat i po kasnije.

Dan ranije, nakon obilaska kompleksa Porto Montenegra u Tivtu, predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, saopštio je novinarima da je konzorcijum koji čine renomirana brodogradilišna kompanija Damen iz Holandije i Adriatic Marinas/Porto Montenegro iz Tivta otkupio dio infrastrukture Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

“U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbijedi početak rada jedne nove kompanije koja će služiti za remont i izgradnju jahti. To je investicija koja treba u naredne tri godine da iznosi oko 20 miliona eura i da obezbijedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja“ – rekao je tada predsjednik Vlade.

5 Komentari

  1. Tuga jedna….?
    Ode u nepovrat skoro vjekovna tradicija brodogradnje u Bijeloj kao da je nikada nije ni bilo. Sada ce biti mnogo bolje sa remontom luksuznih jahti…sa sinhro liftovima…biznis ce da cvjeta tako kazu ovi odozgo koji pojma nemaju ni sta je more ni sta je posten rad ni zarada! Sve unistise..rasprodase..a sebi dzepove napunise….

    99
  2. Bravo sad u brdo po 20 koza i guslajmo a ovi sto su se nsplastili sada cemo biti njihovi bastovani i fakini .Bravo sve cvijeta od biznisa sad susimo zube do sledeceg ljeta i mislimo hoce li biti gosti ili ne trazili ste gledajte.DEJO SRBINE I MILO KRALJU sad idite na trg i klicajte i docekujte obojicu isti su opozicija i pozicija

    107

Ostavite komentar

*

code