ŠTO BI BILA BOKA BEZ MANDRAĆA?

ŠTO BI BILA BOKA BEZ MANDRAĆA?

193
0
Podijeli

Nezamislivo je da jedan od najljepših zaliva svijeta nema mandraće, ponte, privezišta. Oni su neodvojivi dio ambijentalne cjeline. Računa se da ih je u Boki oko 2000. Mnogi čekaju zaštitu, ili su “prisvojeni”.

Zvanično mandraći su javno dobro u opštoj upotrebi i o njima treba da brine “Morsko dobro”. Nekada nije bilo tako. Mandrać, ili pristanište za barke imala je svaka kuća uz more, a gradili su ih vlasnici daleko od gradskih luka. Uz mandrać je obično išlo i povlačište za barke – tiradur, da bi se lakše izvukle za zimovanje, ili opremljene i piturane ponovo vratile u more. Na ponti ima i kamenih sjedala ili “pižula”. Ostalo je zabilježeno i da su 1904. godine Austro-Ugari gradeći put uz obalu nagrdili ponte i mandraće. Razbili su organsku prožetost grada sa morem.
No, prava devastacija uslijedila je kasnije, a razvojem turizma, urbanizacijom mnogi investitori su htjeli “sopstveni” izlaz na more. Sagradili su ih bez dozvole i plana, preko stotinu mandarća, ponti, ali više za kupališta, no za privezišta. One starije je “nagrizao zub vremena”, ili nebriga. “Morsko dobro”, koje gazduje obalom, ulaže svake godine značajna sredstva za sanaciju mandraća i ponti, mada ulaganja u obalu nikada nijesu dovoljna.
To potvrđuje i najstarije hercegnovsko kupalište, ili Vojničke banje, kako su ga nazivali starosjedioci, sagrađeno za vrijeme Austrougarske. Korišćeno je posljendjih godina i kao privezište za barke, ali gotovo da je nestalo pod udarom valova i jakog juga prošle zime. Iz “Morksog dobra” su obećali da će obezbjediti pozamašna sredstva za sanaciju u narednoj godini.
Da bi skrenuli pažnju nadležnih i javnosti o neophodnoj zaštiti mandraća u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru krajem decembra organizovaće veliku izložbu fotografija “Bitve, tiraduri i mandraći Boke Kotorske”.
– Kako je devastacija velika, želimo da bar fotografijama sačuvamo karakteristike našeg kraja. Izložba će biti putujuća, pa ćemo je tokom zime pokazati i stanovnicima drugih crnogorskih gradova – najavili su iz ove ustanove.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code