Početna Naslovna Što donosi trodnevni aktivni vikend na Vrbanju povodom Dana turizma?

Što donosi trodnevni aktivni vikend na Vrbanju povodom Dana turizma?

0

Svjetski dan turizma, 27. septembar biće prvi put u Herceg Novom obilježen kroz trodenvni aranžman novskim zaleđem, u Parku prirode Orjen, kao aktivni odmor u prirodi, 24., 25. i 26. septembra. Posjetiocima će biti ponuđene neke od outdoor aktivnosti, smještaj u parku kao i drugi sadžaji parka u koje je uključena lokalna zajednica. Cijena trodnevnog aranžmana je 80 eura.

Kako navode iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, vikend podrazumijeva dva noćenja sa doručkom, biciklističku i pješačku turu, posjetu Avanturističkom parku, s tim što zainteresovani ne moraju nužno koristiti svaki od segmenata aranžmana.

Smještaj, noćenje sa doručkom mogući su u Domaćinstvu Stanovćić ili Konobi Vrbanj, u kojima N/D košta po 25 eura.
Za subotu je planirana biciklistička rekreativno-edukativna „Ćesarov put“, trasom starog makadamskog puta Vrbanj – prevoj Orjensko sedlo ( 1.600 m n.v.) sa obilaskom zanimljivosti u okolini. Polazak je u 9 h ispred info centra Parka prirode Orjen, povrtaak je planiran oko 13 h. Cijena ture je 20 eura, a ukoliko se koristi sopstveno biciklo, 10 eura.

„Bike tura se izvodi kao promocija biciklističke staze „Sweet & salty“, te novouređenih odmorišta koji se mogu fotografisati i na taj način učestvovati na izboru za najbolju fotografiju, koja će biti na građena. Fotografija se može poslati na info@hercegnovi.travel”, navode u PP Orjen.

U nedjelju 26. septembra planirana je vođena kružna tura obilaska Staze zdravlja u okolini Vrbanja. Polazak je u 9 h ispred info centra Parka, a povratak je oko 12.30 h. Pola sata kasnije, od 13 h, biće organizovan aktivni obilazak Avanturističkog parka Vrbanj. Obilazak Staze zdravlja i Avanturističkog parka košta 15 eura.

Kako obavještavaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, zainteresovani mogu izabrati bilo koji dio aranžmana kao zasebnu aktivnost i cijena će se prilagoditi tome. Ujedno, dio programa biće i Svjetski dan čistih planina sa mini eko časom na tu temu, dok će dio kolektiva u nedjelju, na dan obilježavanja, čistiti plato Vrbanja, kazali su u Agenicji.

Vitorović: Akcenat na inkluziji svih sadržaja u parku

Ovo je prvi paket aranžman u organizaciji Parka prirode Orjen odnosno Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, koji je cjenovno i sadržajem veoma atraktivan u periodu post sezone, kazala je direktorica Agencije, Milja Matković Vitorović:

„Drago mi je da je ova moja inicijativa prihvaćena i od TOHN te su dali doprinos u realizaciji dijela programa (biking ture) a biće organizovan i konkurs za najbolju fotografiju sa novog odmorišta u njihovoj režiji. Nadam se da će odziv biti dobar i da ćemo ovakve vikend pakete organizovati i u toku narednog perioda“, poručila je ona.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena kontinuirano radi na ekonomskom jačanju lokalne zajednice uključujući u turističku ponudu parka male porodične biznise mještana. Svjetski dan turizma, 27. septembar, Svjetska turistička organizacija fokusirala je na turizmu za inkluzivni rast.

„To je urađeno polazeći od činjenice da pandemija Covid 19 ima ogroman društveni i ekonomski uticaj, da podaci pokazuju da su svjetske turističke destinacije ove godine zabilježile 147 miliona manje međunarodnih dolazaka, da su pogođene i razvijene i ekonomije u razvoju, da su marginalizovane grupe i najugroženiji najteže pogođeni, kao i da će restart turizma pomoći globalni oporavak“, zaključila je Matković Vitorović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code