Početna Društvo Što krije tunel Potkop na Luštici?

Što krije tunel Potkop na Luštici?

4

Decenijama tunel Potkop na poluostrvu Luštica intrigira javnost, s obzirom da se pretpostavlja da “krije” ostatke neeksplozivnih ubojnih sredstava iz prošlih ratova. Iz MUP-a je, međutim, najavljeno istraživanje tunela, što će biti dio 1,75 miliona dolara vrijednog projekta.

Tunel Potkop je na završetku Drugog svjetskog rata bio miniran i srušen. U njegovoj  blizini su turistički objekti, poput Porto Montenegra, Portonovog u Kumboru, a pored njega je posebno ljeti prometan plovni put.

Picerija i restoran

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova  i Ustanove za jačanje ljudske bezbijednosti (ITF) potpisali su  Memorandum o saradnji u oblasti čišćenja teritorije od neeksplozivnih ubojnih sredstava.

Direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a, Mirsad Mulić, kazao je da će potpisivanjem memoranduma Vlada Crne Gore u saradnji sa ITF-om u naredne dvije godine opremiti magacine za skladištenje NUS-a i poligona za njihovo uništavanje.

„Od sredstava projekta čija je vrijednost 1,75 miliona USD finansiraće se i istraživanje tunela Potkop u Herceg Novom”- potvrdio je Mulić.

Direktor ITF, Tomaž Lovrenčič  je uvjeren da će realizacija projekta imati pozitivan socijalni, ekonomski i ekološki uticaj na život građana Crne Gore i njihovu životnu okolinu.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Mitja Močnik, kao i predstavnik Kancelarije za bilateralnu saradnju i odbranu u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, Brian Mcllenan, čija je Vlada glavni donator projekta.

4 Komentari

  1. Ali je dobar izgovor,ako bilo kome i treba,da se opet pokrene neki “projek” na osnovu kojeg ce se baciti / neko debelo omastiti brke / za dio od 1.75 USD.

  2. Ovo je slika jednog od 3 potkopa koji nisu onaj o kojem se govori u tekstu. Minirani potkop uopšte ne silazi u more, nalazi se na putu Krašići-Pristan i niko ga ne čuva otkako je vojska napustila taj deo obale.

    40

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code