Početna Društvo Što ostade od 29. novembra Dana Republike?

Što ostade od 29. novembra Dana Republike?

31

Prošlo je 76 godina od onog 29.novembra  kada je u Jajcu ustanovljen Dan Republike  na Drugom zasijedanju AVNOJ-a (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije) i utemeljena federativna država na čelu sa Komunističkom partijom Jugoslavije.

Od 2002. godine obilježavanje praznika izgubilo je smisao, jer nestala je i FNRJ i SFRJ i SRJ, kasnije i SCG. Ovaj datum je  je dio burne istorije naroda sa ovih prostora koji je ušao u školske udžbenike, ostao u blijedom pamćenju odraslih. No, ne i u NVO Generalni kozulat SFRJ u Tivtu.

U prostorijama te NVO je još 13. novembra počeo  sa radom Jugoslovenski kulturni centar, na godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša, koji je prvi zvanično upotrijebio termin Jugoslavija.

To je, prema riječima generalnog konzula SFRJ, druga Marka Perkovića, samo jedan od projekata u okviru konzulata:

„Sve naše dosadašnje aktivnosti, Dan mladosti kao najznačajniji praznik koji smo obilježavali, artikulisali smo u jednom pravcu, da nam troškovi od sredstava kojima nas pomaže Opština i TO Tivat budu manji i da ne bismo plaćali iznajmljivanje bine, ozvučenja i ostalog… i kako bi ta sredstva mogli kanalisati da program bude što kvalitetniji, privuče što više gostiju. Iz svega toga trebalo bi da proizilaze nove ideje, jer je Jugoslavija beskrajno inspirativna zemlja“, siguran je drug Perković.

Jugoslovenski kulturni centar konceptualno je zamišljen kao mjesto za okupljanje mladih ljudi, još  neafirmisanih u onome čime se bave:

„Kad imamo potpunu autonomiju, tu će biti prostora za nastup mladih neafirmisanih grupa, koji nemaju uslova da pjevaju u kvalitetnim tehničkim uslovima, koje ćemo im obezbijediti. Biće to mjesto okupljanja omladine kao nekada u popodnevnim ili ranim večernjim časovima, koja neće trajati do kasno u noć, kako bi došlo što više mladih i pionira sa roditeljima“, dodao je on.

Montažna bina manjih dimenzija – 3,75×2,5 m, biće montirana u blizni konzulata, na mjestu gdje se do sada organizovala proslava Dana omladine. Bina će biti na usluzi svim kulturnim subjektima u gradu, kako bi i oni imali od toga koristi:

„Oslanjajući se jedni na druge, zbijajmo se drug do druga, jer će borba biti duga“, poručio je uz osmjeh Perković.

Od ideje do realizacije programa treba kaže ura, jer će sve biti „casual varijanta“. Da je vrijeme bilo ljepše, Dan Republike SFRJ, 29. novembar bio bi danas proslavljen nekim koncertom, bila bi to prilika da se prvi put isproba bina. Međutim, sve će, ipak, morati da sačeka sunce i dane bez vjetra i padavina.

Zato će večeras, šestu godinu, u saradnji sa hotelom Regent organizovati tematsku žurku Yu Night:

„To je hotel sa pet zvjezdica, kojem se šestu godinu zaredom pridružuje šesta zvijezda, simbol bivše Jugoslavije“, poručio je Perković.

Na otvaranju Jugoslovenskog kulturnog centra, on je najavio da će 17. decembra obilježiti 50 godina od rođenja poznatog tivatskog internet i grafičkog dizajnera Gorana Radovića Žorža i 15 godina od njegove prerane smrti.

Žorž je takođe bio član  Generalnog konzulata SFRJ koji će ove godine ustanoviti i posebnu Žoržovu nagradu.

31 Komentari

 1. KAD VIDIM OVU PETOKRAKU I SRP I CEKIC DODJE MI DA SE ISPOVRACAM.SIMBOL FIDEL KASTRA I OSTALIH BOLESNIKA DOBRIH ZA SVOJE DUPE A NAROD KREPAJE OD GLADI ZELJAN I NAJOOSNOVNIJIH STVARI .LAZNI PONOS ITD A NAROD P.SI .

 2. “… na godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša, koji je prvi zvanično upotrijebio termin Jugoslavija.”
  Ja za ovo čujem po prvi put. Može li to neko preciznije citirati – kada, gdje i kojom prilikom je to Njegoš izjavio?

 3. Jednu stvar primjećujem već dugo: ko piše ćirilicom redovno pljuje po Titu i SFRJ.
  Takvim je redovno vrlo teško da se obriju a kamoli da dijalektički misle vlastitom glavom…

 4. CIME SE VI ZANOSITE.CAST RODOLHUBIMA I LJUDIMA KOJI SU DALI ZIVOT ZA SLOBODU ALI NJIHOVI DA IH NAZOVEMO SABORCIMA SU PRIMALI PLATE PENZIJE I SVE OSTALE PRIVILEGIJE DA I DAN DANAS SE VRACAJU TI KREDITI..VOJNA LICA IZDALA ZEMLJU 1991 ASTRONOMSKE PLATE SVE PRIVILEGIJE SU IMALI NAJZESCI KOMUNISTI NA JEZIKU NAJVECI LOPOVI DANAS PRVI U CRKVENE ODBORE I NAJOKORKELIJI NACIONALISTI U SVIM NARODIMA EX SFRJ .LAZNA TVOREVINA I SISTEM NIGDJE U SVIJETU NIJE OPSTALO PA TAKO I KOD NAS .IDEALNA DRZAVA ZA NERADNIKE I NEZNALICE SOCIJALA TESKA ITD.KAKVA RADNICKA PRAVA I LAZI KOJE SMO SLUSALI .ZA SFRJ PLACU UHLJEBI POPUT OVIH DANASNJIH U OPSTINI I JAVNIM PREDUZECIMA RADIO NE RADIO SVIRA RADIO..PRIVATNO VLASNISTVO JE ZAKON A SVE OSTALO JE PRAZNA PRICA ISTO LAO U 1 KUCI GDJE NEMA DOMACINA KAO HN I CG MISEVI KOLO VODE.

  • TACNO @ ima istine u tvom komentaru ,ali ovo PRIVATNO VLASNISTVO JE ZAKON to je diskutabilna teme i to je zakon u demokratijama i sistemima koji se ne menjaju a u poskomunistickoj tranziciji to je diskutabilno.
   Uzmi H.Novi i Boku ,ljudi su imovinu sticali vijekovima bili pomorci ili iseljenici u Ameriku ,Kanadu ,Australiju itd prije 100 i vise godina ,nijebilo kuce u Novskom zaledju ili Lustici a da nije nekoga imala u Americi ,koji su tamo mukotrpno radili ili u Rudnike ili se bavili drugim poslovima.Npr Hotel Rudnik u H.N je tako nazvan jer su njegovi vlasnici radili U Rudnicima Amerike.
   Onda su dosli Komunisti i to sve oduzimali ljudima koji su to krvavo zaradili.
   Pa poslije komunizma dolaze jos gori poskomunisti koji to oduzeto privatizuju i daju kontraveznim biznismenima koji preko noci od konduktera ,zavarivaca auspuha ,sofera i dilera postaju bogati privatnci.I oni kao takvi ne znaju cijeni svoje radnike kao onaj ko je stekao imovinu teskim radom.Npr,HTO Boka ,Juzni Jadran ,eto ode i Simo Molosevic ,Bolnica Meljine ,Pomorsko (Trajekti) itd.

   • PRIJATELJU MOJ SVAKOG RADNIKA I ZNALCA KOJI VRIJEDI GAZDA CE PLATITI I U OVU NESRETNU RCG ,A FIRME KOJE SI NABROJAO NA DNU JE BILO LEGLO LPOPOVLUKA I NE RADA U DRUSTVENOM SISTEMU 70% IZMISLJENIH RADNIH MJESTA PO RODJACKOJ KUMOVSKOJ PARTIJSKOJ I SVIM OSTALIM VEZAMA.SLIKA DANASNJEG DRUSTAVA JE ISTA KAO I TADA SAMO STO JE STANDARD OPAO I NEMA PRESIPANJA IZ SUPLJEG U PRAZNO.SVE JE BILO I RANIJE KORUMPIRANO ALI SU RADNICI BILI ZAMAGLJENI U ,,GETO,, NA PRIMER JBB U KAVEZ I NISU VIDJELI DALJE OD ONE KAPIJE.SA IZMISLJENIM RADNIM MJESTIMA. BOKA JE PRENASELJENA SA OVIM ,,DODJOSIMA,,KOJI SU JE OPLJACKALI I UNISTILI SVE STO JE U NJOJ VRIJEDJELO.

   • @XXY, postkomuniste, ako hoćeš da ih vidiš, svaki dan šetaju pored tebe, po kafićima ispijaju kapućine, svi su bili na visokim funkcijama u bivšoj SFRJ, i sada ubiraju plodove svog rada, svoju djecu su dobro udomili, a sve na paroli “Viva Montenegro”. Oni u Srbiji viču “Živela Srbija” i što se više deru sve bolje prolaze. A uglavnom sve bivši komunisti. Nikad oni nijesu bili komunisti, nego pritajeni nacionalisti desničari, a neki od njih i kriminalci.

  • Protiv takvih su se borili, sovinista,izdajnika,kvislinga,koljaca i tudjih slugu. Takvi kao ti su i srusili lijepu drzavu da bi lupezali. Poceli su da pljackaju na ratistu i nastavili i dalje.
   Dodjosi ti smetaju da ljubis tudju g….u kao sto si radio uvijek kroz istoriju. Pih

 5. Sve je jasno kada se danas niti pjesme ne cuju niti filmovi snimaju a o radu i bratstvu i jedinstvu da ne govorimo…
  U davna vremena Jugoslavije , ee cak i mi siromasni smo bili srecni!
  Uvijek je bila neka pozitivna prica pjesma ,druzenje…
  A sada gospoda ..hmm..
  Budali je nemoguce dokazati da je budala..

  • U vrijeme SFRJ niko nikoga nije pitao sto je po nacionalnosti, krsti li se ili se klanja. Ako se krsti cini li to sa desna na lijevo ili sa lijeve na desnu stranu. Danas, prvo sto te pitaju pitaju te sto si pa nadalje. Osim toga, danas, bez popova se ne moze (barem oni tako shvataju). Da se ne shvatim pogresno, i u Jugi nije bilo sve idealno ali nije se skolovao onaj koji to nije htio ili nije radio (bio zaposhljen) onaj koji nije htio. Ranije nijesam vidio da neko “kopa” po kontejnerima ili prosi na ulici.A danas?

   • E GRDNO SE VARAS ILI SAMO GLUMIS PREVEDI PAROLE TREPCA RADI BEOGRAD SE GRADI I KO CE MI ISCJEPATI DRVA, DOVESCU 2 S……. A DA NE GOVORIMO PAROLE ZA LACMANE KOJI SU STARI BOKELJI A FURESTI IH,, PREVASPITAVAJU ,, DOSLI DIVLJI I ISCERALI PITOME. ZATO SE MORALA RASPASTI SFRJ JER SAMO 1 NAROD JE UGROZEN U EX SFRJ BILO GDJE I ZELI VLAST I NA KRAJU JE IMA ALI U SVOM PASALUKU.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code