Početna Ekonomija Što zamjeraju u Bijeloj konceptu DSL Sektor 6 – Bijela- Rt Sveta...

Što zamjeraju u Bijeloj konceptu DSL Sektor 6 – Bijela- Rt Sveta Neđelja?

12

Tokom javne rasprave, koja je okončana 2. Avgusta, na koncept Državne studije lokacije “Sektor 6” (Bijela – Rt Sv. Neđelja), stigle su primjedbe i sugestije hercegnovskog ugostitelja Uroša Zlokovića i Slaviše Ćorića, nadzornog inženjera kompanije Politropus Alternative. Ta kompanija na lokalitetu Žager gradi već nekoliko godina hotel visoke kategorije.

Nije bilo primjedbi na tehničke uslove iz Direktorata za životnu sredinu, Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu, Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Crnogorskog elektrodistributivni sistema. Takođe ni iz Opština Herceg Novi, Vodovoda i kanalizacija doo, te drugih državnih institucija, Agencija i Uprava.

U razgovoru za Radio Jadran, dugogodišnji vlasnik kamp naselja i restorana Bura u Kamenarima, Uroš Zloković, pojašnjava da je na ponuđeni koncept DSL Sektor 6 – Bijela – Rt Sv. Neđelja, MORT-u podnio dvije primjedbe. Prvi set preimjedbi odnosi se na uređenje dijela kupališta i uopšte parcele na kojoj se nalazi kamp Zlokovića u Kamenarima, a drugim je obuhvaćeno opšte planersko postupanje, kao i planerska rješenja studije.

Zloković je već dvije godine u pregovorima sa Morskim dobrom da uredi plažu ispred restorana Bura u Bijeloj kao i kampa.

„Prva moja primjedba ili sugestija je bila da se prostor između kampa Zloković i restorana Bura u našem porodičnom vlasništvu, uredi tako da zadovoljava potrebe kupača i gostiju kampa i restorana. Predložio sam rješenja koja je obrađivač već dao za neke druge lokacije. To znači da se mulo koje propada i koje je šuplje, koje prijeti da se raspadne, obloži zaštitnim zidovima betona, a sa vanjske strane da kamenom, kao što su nekada sva mula izgledala na našem primorju. S obzirom da je to jedino mulo na kojem pristaju turistički brodovi, a nalazi se u centru kupačke zone, tražio sam da napravim još jedno mulo koje bi bilo isključivo za prihvat manjih sezonskih brodica, tj da se odvoji mirni plivališni dio od saboraćaja brodicama“, pojašnjava Zloković.

Između toga, Zloković je predložio izgradnju zone aktivnog odmora, sa ležaljkama, oblaganje betonskih zidova kamenom, a u drugom dijelu da se napravi moderno kupalište.

„Riječ o dužinskom potezu od 70 m i površini od oko 350 kvadrata. Pričamo o nekom ulaganju od oko 200 hiljada eura. Napravio sam investicioni projekat i sa Morskim dobrom već dvije godine pregovaram da to legalizujem i napravim pristojno kupalište, koje bih dobio na korišćenje u skladu sa propozicijama Morskim dobrom“, dodaje on.

Drugu primjedbu Zloković je uložio na DSL-om predviđenu izgradnju šetne staze – pješačke zone, od hotela Park kompanije Carine do bivšeg Brodogradilišta, u širini od 2,40 m, koja bi išla tik uz lokalni put. Međutim, Zloković smatra da bi se 90% pješčanih plaža prekrilo, devastirao bi se parapet koji je austrougarska građevina, ima istorijsku vrijednost i autentični je oblik arhitekture:

– To je po meni neprihvatljivo, pa sam zato sugerisao da se režimom saobraćaja riješi šetanje po donjem putu, da se totalno elimišu teški kamioni i autobusi, da se poštuju zabrane da vozila nema u određenim satima, što je definisano opštinskom odlukom koju niko ne poštuje. To sve urušava put, jer je sve podređeno jednom investitoru, zbog kojeg ostali izdavaoci smještaja imaju problem“, ukazuje on.

Zloković još nije dobio nikakvo obavještenje obrađivača, ali se nada da će makar dio njegovih sugestija biti usvojene, nakon čega bi novi nacrt ponovo trebalo da ide na javnu raspravu.

Nadzorni inženjer komapnije Politropus Alternative, Slaviša Ćorić danas nije odgovarao na pozive iz naše redakcije.

12 Komentari

 1. moj Urose popovi sagradise krstionicu bez ijednog papira a ti cekas papure,vidis kako se radi , zato kramp u ruke ,zasuci rukave i gradi.Mozda i ti stavis krstionicu na kraju mula, pa te nece ni dirati

  23
  20
 2. Zamjeram g. Urošu Zlokoviću što riječ parapet nije preveo na ovaj novi jezik jer ovi iz MORT-a ne razumiju o čemu on priča. Osim toga sve tekovine Austrougarske, Turske i ostalih okupatora u Boki prije ovih današnjih treba uništiti.

  23
  9
 3. Kamo srece da se ti likovi iz Titograda nikad ne pojavise u Boki, ni Cedo, ni Milo ni Momo. Snalazili smo se veoma dobro i bez njih, sad nemamo dje da se okupamo a ni da radimo!

  52
  2
 4. Cedo Popovic drzi monopol u Bijeloj I sve je podredjeno njemu tj. njegovim gazdama, on je tu samo menadzer koji pilicari I ponesto usicari za sebe. Dok lokalno stanovnistvo muku muci sa birokratijom, on zida I bez dozvole, nasipa more sutom I zemljom, ogradjuje pristanista.

  52
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code