Stop krivolovu: Za tri sata izvađeno 15 vrša i preko 1200m mreže

Stop krivolovu: Za tri sata izvađeno 15 vrša i preko 1200m mreže

28
Podijeli

Koordinisanom akcijom službenika Plovne jedinice OGB Herceg Novi, inspektora za ribarstvo i članova akcije „Stop krivolovu“ juče je od 17 do 20 časova pronađena i iz mora izvađena velika količina nelegalnog, neobilježenog i na nedozvoljenim mjestima postavljenog ribolovnog alata, saopštila je neformalna grupa sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode Crne Gore „Stop krivolovu“.

– Ovom akcijom reagovali smo na mnogobrojne prijave našoj stranici, ali i policiji i inspektoratu za ribarstvo, koje su se odnosile na prisustvo velikog broja mreža, vrša i sličnih ribolovnih alata, koji se koriste na nedozvoljen način i na nedozvoljenim lokacijama, ali i bez potrebnih dozvola – navode sportski ribolovci.

Picerija i restoran

Zatečeni ribarski alat, koji je bio propisno postavljen i obilježen, a uz provjeru validnosti izdate dozvole, ostavljen je na lokacijama na kojima je zatečen. Međutim, izvađeno je  15 vrša i preko 1200 m mreža. Ulov je vraćen u more, dok su vrše i mreže uništene i privremeno odložene u Luci Zelenika, odakle će uz dogovor sa komunalnom inspekcijom i gradskom “Čistoćom” biti uklonjene.

Na relativno maloj površini koja je obrađena, količina zatečenog krivolovnog alata je ogromna i zabrinjavajuća, stoga će članovi akcije „Stop krivolovu“ u narednom periodu intenzivnije pozabaviti ovim problemom i u saradnji sa nadležnim institucijama sprovoditi  češće kontrole i na raznim lokacijama.

Osim krivolova, ovako neobilježene mreže i vrše su prijetnja i životima ronilaca, plivača, ali i onih koji plovilom nabasaju na njih, jer se postavljaju na plovnim putevima, plažama, ušćima, bez ikakvih oznaka i u ogromnim količinama, upozoravaju oni.

– Veličina oka na mrežama i vršama nosiocima dozvola je jasno zakonski propisana, a dužina mreže ograničena na maksimalnih 160 m. Pronađeni krivolovni alat, osim što je bio neobilježen, bio je i zakonski nelegalan zbog veličine oka, ali i same dužine mreža – tvrde članovi ove akcije.

Oni očekuju reakciju onih koji će pokušati da umanje problem, pominjući neke druge krivolovne metode, stavljajući na razna mjesta prioriteta jedne ili druge. Zbog toga podsjećaju da je akcija „Stop krivolovu“ građanski pokret čiji je cilj da na teritoriji Crne Gore, uz saradnju sa nadležnim institucijama, iskorijene krivolov u svim oblicima i na svim vodama, bez obzira na težinu prekršaja ili krivičnog djela.

– Ni mi, niti institucije sa kojima sarađujemo i uz čiju pomoć i razumijevanje već godinu i po radimo sve da stvari dovedemo u red, nećemo prekršiocima suditi i određivati koju kaznu zaslužuju ili čije je krivolovno djelo teže i pogubnije. Mi smo tu da problem uočimo, da ga predočimo nadležnima koji imaju instrumente za rješavanje problema. Epilog i posljednju riječ ima sudstvo, koje će prekršioce sankcionisati u zakonskom okviru – navode oni.

Iz ovog građanskog udruženja očekuju da će se Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi, čiji je nacrt završen, uskoro naći na javnoj raspravi. Nadaju se da će sugestijama pomoći da finalna verzija bude nešto što će u budućnosti svima pomoći.

Pozivaju građane da podrže njihov, kao i rad policije, inspektorata, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i ostalih uključenih institucija, jer „ovo je borba svih koji žive u Crnoj Gori“.

Broj za prijavu krivolova u Herceg Novom je 067/184-773, u Budvi 067/184-258, Baru 067/184-018, Ulcinju 067/184-196 i na Skaradskom jezeru 067/174-246 i 020/875-998.

28 Komentari

 1. U sredjenim drzavama mediterana kao npr Italija i Spanija ,postoje registrovina ribari koji imaju obrt i oni ne smiju da prodaju ribu nego je predaju na otkupnu stanicu.
  Prodavaci ribe su firme koje se ne bave ribarstvom nego imaju pravo da otkupljuju ribu na veliko iz drzavnih otkupnih stanica i prodaju na pijaci ,u supermarketu ili restoranu.
  Sportski ribolovac moze uhvacenu ribu odnese kuci i da je isprzi ili da je vrati u more .

  11
  1
 2. na brodu pored pomenuta dva krivolovca koji su navodno sportski ribolovci a prodavaju ribu po restoranima ( od kojih jedan ucjenjuje cijenom jer je on zaboga poreski inspektor ) bili su i policajci koji provjereno imaju vise od jedne vrse i prevoze goste svojim barkama nelegalno naplacujuci ture. skver je mali a jezika je puno. sve se zna. Digli su mreze i vrse ljudima koji imaju dozvolu ,ko ce im to nadoknaditi. Mozda treba prije bacanja bidona sem broja dozvole napisati i da je pop okadio bidon i uzeo za to pare pa ce bolje vatat. Mozda bi tim provjerenim dusebriznicima trebalo skrenuti paznju da na svojim facebook profilima imaju slike svog ulova ili preko dozvoljene tezine ili ispod dozvoljene velicine. Treba uci u restorane i pitati od koga su kupili ribu . 50% od sportskih ribolovaca ili ribolovaca bez dozvole. pa onda ici unazad i doci do krivolovca. u hrvatskoj sportski ribolovac mora da odreze rep ribi pa ako je inspekcija zatekne u restoranu ili na pijaci kaznjava gazdu a ne ribara. Tako se stiti privredni ribolov. Nije ovo mala tema koliko mislite i mnogo je veca i zamucenija.

  32
  3
   • Tooooo bravooo!!!! Ne znam jesi li musko ili zensko!!! Ali sve se zna i sve je istina!!!! Taj ne roni u nas zaliv i ne znam sto mu smetaju vrse,a prvi on prodaje ribu i to ogromne komade kernje lice gofofe zubace…sve se zna i sve se vidi po facebooku!

    12
    1
 3. Totalno bez potrebe. Odes na pijacu I vidis ribu npr. brancina od 90 grama. Tacno znas ko je bacio mrezu sa malim okom. Kaznis prodavca I njega. Ove ljude koji bace mrezu ili vrsu da bi imali sto da jedu NE treba kaznjavati vec one sto love ribu da bi je prodali/preprodali. Mi svi placamo poreze I doprinose kao da smo budale a oni pametnjakovici nikom nista I jos nam prodaju cipole govnare za 10evra. Izvadi dozvolu, placaj poreze I cuvaj more – niko te nece dirati.

  25
  3
 4. Imam dozvolu od kad sam bio dijete, a lovim ribu vrsom u polednjih par godina. Znaci jedno 35 god sam bio clan sportskog ribolovnog drustva, samo radi druzenja.
  Sad u kuci imam tri dozvole, ja,otac i sin i tri vrse u moru. Nikad nisam prodao niti jednu ribu..
  Vezane za moju bovu i na taj naci obiljezene..
  Danas ih nema.
  Jeli to u redu?

  29
 5. Kao i svaka rabota u ovom montenegru. Udri po siromasima a bogotase ne diraj! Sto ne kontrolišete koče, naći će te nešto više od riba. Ili se oni ne diraju jer je predsjednik ribara vlasnik jedne?!?! Ista priča kao i sa inspekcijom iz Kotora kad dođje na catare, t.j. kad su dolazili. Ne dirate one koji vam mogu vratit. Kukavice i licemjeri! Pozdravio bih akciju ali vidim da odje nikad neće biti nit po babu nit po stričevima ! Čak se niko ni ne trudi da to prikrije.

  24
  4
 6. Dobre plate u Crnoj Gori, živi se kao u Monaku, sve super regulisano, sređeno i uređeno, pa država odlučila da ovima objesnim bogatašima koji iz objesti ribaju uvede makar malo reda i discipline. Bravo za prevodioce Evropskih Pravila i Propisa, kao i za sve Državne institucije koje revnosno obavljaju svoje zadatke.

  27
  6
 7. Da malo rasteretite ove policijske jedinice ,pa ih malo prerasporedite da patroliraju češće morem umjesto što troše gorivo vozeći se noću gradom i kružeći svakodnevno. Imali bi bolji efekat i bar bi radili na očuvanju podmorja…ovako ništa ,svaki dan neko nekog rokne ili dobijemo kojeg dilera više

  24
  1
 8. Dvije propele i mali tomos su mi uništeni od konopa za vrše. Više pazim na one flaše malo ispod površine, nego na kese u more. Ko će mi to platit?

  17
  7
 9. Imam jedno pitanje , nadam se da ce mi neko adekvatno objasniti.
  Ako ostavim bovu sa vrsom vidno oznacenu , i ako mi je neko ukrade posto cim je vidno ne mozoe preteci, hoce li mi policija i ova NVO platiti 60e(koliko je vrsa placena) posto sam sve uradio po zakonu i imam sve potrebne dozvole?

  30
  4
  • Ovo ti je opet dokazivanje lojalnosti Evropskoj Uniji kroz džepove naroda. Za one istopolne parove se organizuju parade i gluposti, a da te NVO i Policija zaštiti od lopova i prevaranata, e to nije trenutno u fokusu Evropske Unije. Dobro je dok nam i vazduh ne zabrane, e moj glupi narode i ja sa vama zajedno.

   18
   6
 10. To tzv eekipa sportskih na dah ribolovaca prijavljuje jer im ovi uskacu u posao. Sa bocama love ribu. Sve se zna. Nemojte teko nego il svima il nikom.

  27
  2
 11. Dobro ste se setili vise da ocistite sljam, vidite tu oko usca reke Sutorine sad ce ih najvise biti da uniste cipole koi se skupljaju na mrest Svake godine ih desetkuju raznim sredstvima Ajd uzdravlje!

  17
  2
 12. Na moru promet da je potriba policajac za usmjeravanje ;99%nelegalni ribolov.Posebno u sezoni vise turista no domacih .A tek Rusa .Tu su kante za hobotnice,dinamit i jos alata koji nemaju pravilnik.Rus plati par stotina Evra domorodcu i alavia,kakva dozvola?

  22
 13. Dje je to propisano kako vrsa treba da je postavljena ? Na dozvoli za ribolov imate pravo na 1 ili 2 vrse. Ako je postavite sa flasom na vidnom mjestu , ukrasce vam je neko za dva dana.
  Ludarom vam hvataju po zalivu , i pojedini kocare kroz zaliv a nasli ste vrse da skupljate .

  26
  4
 14. Svaka cast za uvodjenje reda na moru,samo sto na brodu policije,nebi trebala da budu dva pripadnika nvo “stop krivolovu” koji su takodje poznati krivolovci.

  34
 15. Ljubomorni “sportski kao ribolovci” su napravili tu grupu jer im je krivo sto ljudi love ribu i zaradjuju od toga…a oni ili nemaju para ili vremena…pa sad glume spijune….a isti oni prodavaju ribu koju uhvate restoranima i td…ali im je krivo sto neko lovi vise od njih jer ne znaju…pa onda zovu inspekcije…

  17
  6
 16. Zatečeni ribarski alat, koji je bio propisno postavljen i obilježen, a uz provjeru validnosti izdate dozvole, ostavljen je na lokacijama na kojima je zatečen.
  Nije mi jasno kako na osnovu plutace iznad mreze ili vrse znaju da li taj koji je tu postavio ima ribarsku dozvolu ili ne.
  Znaci li to da na plutaci treba zalijepiti kopiju ribarske dozvole.
  Dje se moze naci upustvo za vrse , dje se smiju bacati a dje ne.

  25
  4
 17. Pustite ljude da bace vrse jadi ve nasli ajde mreze to razumijem ali vrse??
  Mora neko i da riba da bi imao sto na trpezu ..nego da necete i akvatorij da date u zakup?
  Ima li ista da ovo malo naroda smije u svojoj zemlji..Ne moze ni u svoju planinu koju je branio i cuvao da proseta jer to su se sada sjetili da je to nacionalni park pa da se plati a cistije je to sve bilo dok je narod to cuvao..Nemoze od privatnih plaza nigdje covjek da peca..Ja stvarno neznam koji je ….c sa tim inspekcijama imaju li preca posla..cus vrsu ?? Sada ce i stapove da oduzimaju..

  35
  7
  • Kralju, izvadiš dozvolu, bacaš vrše. Pročitaj tekst, pa komentariši. Sve što je legalno, uz adekvatnu dozvolu, ostavljeno je gdje je zatečeno.

   21
   2
   • Opet pitam ,kako su zakljucili koja vrsa je sa dozvolom a koja bez na plutaci vrse ne pise ko je bacio.
    Sve sto je legalno ostavljeno dje je zateceno, OK ,ali kako znaju cija je vrsa i kako znaju da li onaj ko je bacio ima dozvolu.
    Bice kupili ofrlje ,one dje ima ribe uzeli ribu i vrsu a one prazne bacili nazad .

    1
    1
 18. Neka ste se setili, bilo je vakat. Nema vise ribe u zaliv. Jos samo da zabranite Hrvatskim kocama da ulaze u zaliv kod prevlake!!!!

  51
  14

Ostavite komentar

*

code