Početna Ekonomija Stranci mogu da rade i mimo godišnje kvote u Portonovom, Porto Montenegru,...

Stranci mogu da rade i mimo godišnje kvote u Portonovom, Porto Montenegru, Luštici Bay, Mamuli, Montrose…

1

Vlada Crne Gore je utvrdila Listu razvojnih projekata za 2020. godinu, u skladu sa Zakonom o strancima, kojim je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad mimo godišnje kvote može izdati strancu koji je uključen u rad na realizaciji razvojnih projekata.

Odlučeno je da godišnji broj dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2020. godinu bude isti  kao i u ovoj godini – 20.454.

Na Listi je, između ostalih, nekoliko projekata koji se realizuju ili tek treba da budu pokrenuti u Herceg Novom i Boki.

U oblasti turizma izdvojeni su: Portonovi, Porto Montenegro, Luštica Bay, ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, Montrose, Qatari Diar, Hotel Kraljičina plaza – Sveti Stefan.

U oblasti ekonomije, na listi je Projekat unaprijeđenja kvaliteta napajanja turističkih regija – Herceg Novi, Žabljak, Budva, Tivat, Kotor, Ulcinj i Jonsko-jadranski gasovod IAP – Ulcinj, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi.

U oblasti životne sredine, na listi su: Projekat poboljšanja vodosnabdijevanja I odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju – faze III, V – komponente 1 I 2 – Kotor, Tivat i Herceg Novi i Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – faza IV.

U oblasti nauke, između ostalih je Centar izvrsnosti za biomedicinska istraživanja čiji je nosioc Institut Dr Simo Milošević.

Listu prioritetnih projekata sačinio je Vladin Sekretarijat za razvojne projekte na osnovu odgovora koje je dostavilo 17 Ministarstava u Vladi, od kojih neki nijesu imali prijedloge, dok su Ministarstva održivog razvoja i turizma i ekonomije dostavili identične prijedloge.

1 komentar

  1. I treba da tade ,ne treba zabranjivati ljudima, mi nemamo naseg kadra ,pogotovo za gradevinu.Najveca glupost su kvote za radnike, a nema ih,tako ce nam svi poci u Hrvatsku i Zapad

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code