Početna Ekonomija Strategija razvoja Gradske luke Škver predviđa ulaganje od oko 9 miliona eura

Strategija razvoja Gradske luke Škver predviđa ulaganje od oko 9 miliona eura

3

Podizanje kvaliteta usluga, ekonomskih, turističkih i funkcionalnih u Gradskoj luci Škver, jedan je od ciljeva Nacrta Strategije njenog razvoj, kazao je sinoć na javnoj raspravi povodom ovog dokumenta jedan od članova radnog tima za izradu Strategije, Duško Lučić.

Među prvim koracima trebalo bi da Opština Herceg Novi, Luku kao cjelinu, zakupi od JP „Morsko dobro“. Nakon toga, akcioni plan predviđa razvijanje jednog po jednog elementa iz Strategije.
Iako nisu korišćene precizne vrijednosti, jer se radi o Nacrtu podložnom izmjenama, cjelokupni projekat bi mogao koštati oko devet miliona eura. Ideja radnog tima na strategiji jeste da Opština Herceg Novi, konkuriše za sredstva kapitalnog budžeta kod Direkcije za javne radove.

Strategija, između ostalog, predviđa sanaciju južnog lukobrana i izgradnju novog zapadnog, produžetak doka za 60 metara, a kao luka nautičkog turizma, broj vezova bio bi dvostruko povećan. U turističke sadržaje i objekte obalnog dijela luke predviđeno je ulaganje od oko 2,5 miliona eura, dok bi radovi na južnom i zapadnom valobranu zajedno koštali oko 3,5 miliona eura.
Primjedbe i pitanja su se najviše odnosili na upravljanje Gradskom lukom, odnos koncident-koncesionar, kao i usklađenost Strategije sa planskim aktima višeg reda. Za ribare sa Škvera važno je riješiti stare probleme, a ukazano je i na problem dubine u samom akvatorijumu, kao i zakup kabina.

Raspravi su prisustvovali predsjednik SO dr Miloš Bigović, načelnici sekretarijata i rukovodioci agencija čiji je osnivač Opština, građani i privrednici, ali i gosti Herceg Novog koji u ovaj grad dolaze više od 40 godina.

Javna rasprava traje od 1. do 15. avgusta, a Nacrt „Strategije razvoja Gradske luke Škver“ se može pogledati svakog radnog dana od 8 do 11 sati u Sekretarijatu za finansije, turizam i ekonomski razvoj Opštine Herceg Novi. Pismene primjedbe građani mogu dostavljati na e-mail: finansije@hercegnovi.me.

3 Komentari

  1. Bravo,extra stvar. Da Opština upravlja barem nekim svojim resursom.Projekat je ludilo vidio sam ga,uz sitne korekcije(panoramski LIFT,ili nesto slično) ,grad bi dobio novu dimenziju. Samo naprijed !

    16
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code