Street art festival u Herceg Novom: Getoizacija ulične umjetnosti u trendu

Street art festival u Herceg Novom: Getoizacija ulične umjetnosti u trendu

1995
4
Podijeli

press street artUoči festivala Street art, koji će u Herceg Noovm trajati od 17. Do 22. juna, žiri je odabrao pet murala koje je saopštio preko video poruke predsjednik žirija Andrej Žikić, a to su: Insa iz Herceg Novog sa muralom “Okto”, Jane Danilović iz Beograda sa radom “More”, Maje Kostić iz Podgorice sa muralom “Okeanid” i Danila Vuković iz Beograda, sa radom „Žarko i plavuša“.

Sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi, Tamara Lepetić, rekla je da su se odlučili da organizuju ovaj festival, jer su smatrali da nedostaje Herceg Novom, koji  slovi za grad umjetnika:

Picerija i restoran

„Kao takav je vrlo inspirativan mještanima, a i svima koji ga posjete. Nadamo se da će festival biti upečatljiv i afirmativ za grad. Festival će trajati šest dana, od čega je pet  predviđeno da se oslikavaju površine, a umjetnike će pratiti fotograf koji će posljednjeg dana imati izložbu fotografija nastalih u toku festivala“.

Izložba će biti humanitarnog karaktera, a posljednjeg dana  predviđen je i koncert grupe Who see na Škveru.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Nikša Grgurević kaže da su podržali festival kako bi grad imao nešto jedinstveno i drugačije uz pozitivne efekte i uljepšane lokacije grada, što je zadatak Agencije:

„Cilj je oplemenjivanje gradskih prostora i njihovo uklapanje u opšti tradicionalni urbani ambijent, uz afirmisanje novih formi umjetničkog sadržaja“.

Festival je podržala Turistička organizacija, jer smatra da je to dobar vid afirmacije grada, rekla je Tanja Mrkaić:

„Baš kao što je festival „Grafiti na gradele“ koji se organizuje na Braču, nadamo se da će i Herceg Novi da unaprijeđuje uličnu umjetnost. Mi ćemo ovaj festival promovisati kao novi vid ponude kako bismo doprinijeli boljoj posjećenosti grada“.

Turistička organizacija je festival pomogla sa 7000 eura.

Član žirija Vojislav Bulatović kaže da je imao dilemu da li biti dio institucionalizacije ulične umjetnosti, jer kada umjetnika stavite u određene institucionalne okvire gubi bunt:

„Podržavam ideju, jer je u trendu, ali ona meni djeluje kao getoizacija ulične umjetnosti, ali tu postoji uljepšanje sirovosti savremenog urbanizma. Organizator je ponudio četiri lokacije koja su vizuelne rupe u gradu, koje nakon intervencije umjetnika treba da postanu prepoznatljivi elementi ljepše stvarnosti.“

Tokom festivala umjetnici će odabrana rješenja na temu “More” oslikavati na četiri lokacije. Na ovaj način biće oplemenjeni betonski zidovi: na Savini iznad Osnovne škole “Milan Vuković” i iznad apartmanskog naselja “Energoprojekta”, kao i na Toploj ispod Osnovne škole “Dašo Pavičić” i stepenište između Gradskog muzeja i Šetališta Pet Danica.

4 Komentari

  1. Kako mene Bog ne uputi u umjetnost da prekrstim ruke i uključim dušu,nego me ovako namuči,da svakoga đavola trpim i da isto ništa ne radim na tzv,poslu?
    0    0
  2. Dobro zvuci. Bravo za mladu sekretarku Lepetic. Izgleda da je dobro sto je jedan drugi sekretar odbio da se bavi kulturom. Nadam se da ce kvaliter radova biti adekvatan i da ce murali potrajati.
    0    1

Ostavite komentar

*

code