Početna Kultura Strip vikend u znaku 50 godina Tica, sa regionalnim umjetnicima

Strip vikend u znaku 50 godina Tica, sa regionalnim umjetnicima

0

Regionalne zvijezde devete umjetnosti Mirko Čolak iz Srbije, te Enis Čišić i Filip Andronik iz BiH, biće gosti ovogodišnjeg izdanja Strip vikenda posvećenog zagrebačkom umjetniku i jednom od najznačajnih ličnosti regionalne strip scene, Tihomiru Tikulinu Ticu. Strip vikend, nazvan 50 godina Tica, biće održan od 16. do 18. aprila, na više lokacija u Herceg Novom.

„Tico je od prvog dana davne 2007. godine uz Hercegnovski strip festival (HSF), a ideja da se ove godine kada je on napunio 50 godina života, napravi događaj posvećen njemu, rodila se kao želja da se na neki način odužimo čovjeku koji je podržao naš festival od samog početka“, poručuju iz HSF-a. Podsjećaju da će uz Tica kao glavnog gosta, te Čolaka, Čišića i Andronika na šestom izdanju Strip vikenda biti još nekoliko sjajnih autora .

„Zbog aktuelnih mjera i situacije oko epidemije koronavirusa, odlučili smo da nam na ovom izdanju Strip vikenda gosti budu samo autori iz Srbije, BiH i Hrvatske, ali i stvaraoci iz naše zemlje. Tako je nedjelja, 18. april, rezervisana za predstavljanje i predavanja domaćih strip stvaralaca, jer je jedna od naših misija da što više približimo i promovišemo mlade autore iz Crne Gore“, navode iz HSF-a.

Program šestog Strip vikenda pored toga će podrazumijevati predstavljanje svih segmenata Ticovog rada – geg stripa, realističnog stripa i ilustracije i to na jednoj galerijskoj izložbi radova i jednoj izložbi na otvorenom. Uz to će biti održane i radionice, kao podrazumijevajući dio HSF događaja pogotovo kada je riječ o Tihomiru Tikulinu Ticu koji je jedan od najznačajnijih pedagoga devete umejtnosti na ovim prostorima.

„Na radionicama, u zavisnosti od situacije, trudićemo se da bude nekoliko sesija po pet-šest učenika na otvorenom da bi se poštovale sve preporučene epidemiološke mjere. Definitivno možemo da otvrimo izložbu i puštamo po troje posjetilaca u neki petominutni obilazak i da se oni smjenjuju, tako da ćemo poštovati sve mjere za suzbijanje epidemije isto kao što smo ih ispoštovali u septembru na četrnaestom izdanju Hercegnovskog strip festivala“, obećavaju organizatori jedine manifestacije posvećene devetoj umjetnosti u Crnoj Gori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code