Stripovi u bocama zaplovili Jadranskim morem

Stripovi u bocama zaplovili Jadranskim morem

4
Podijeli

Besplatnim crtanjem za fanove, ali i crtanjem stripova za bocu, u kafe baru Loža na šetalištu počeo je peti dan Hercegnovskog strip festivala. Četrdesetak strip artista nacrtali su po jedan kaiš stripa za akciju pod nazivom „Strip u boci“, kazao je jedan od organizatora festivala, Nebojša Mandić.

– Oko 3 sata smo se ukrcali na katamaran “Trojan”, isplovili van zaliva, napravili krug oko Mamule i bacili te stripove, koje smo stavili u 20 staklenih boca i zapečatili voskom. Bila je to jedna jako dirljiva i spektakularna scena, jer niko od nas nikad tako nešto nije doživio. Svi su komentarisali to kao jednu predivnu stvar. Možemo reći, al da ne zvuči patetično, da je to bio jedan istorijski trenutak – kazao je Mandić.

Picerija i restoran

Nakon kratkog krstarenja po zalivu i oko Mamule, ekipa je stigla u etno selo “Green Vilage” u naselju Klinci na Luštici, gdje je upriličena radionica stripa za najmlađe Luštičane pod nazivom „Klinci za klince“, ali i akcija „HSF za Lušticu“ – humanitarno slikanje za oporavak Luštice od požara.

– U etno selu su nas sačekali Bogdan Kaluđerović i zaposleni. Napravili su nam jedan predivan doček. Obišli smo selo i crkve u Klincima, Bogdan je ispričao nešto o istrorijatu ovog sela. A Nikola Ćurčin, Vlado Vesović i Valerio Held su radili sa djecom, učili ih o osnovama crtanja stripa – objasnio je Mandić.

Kako je kazao, svi učesnici festivala proveli su dan na moru i Luštici, a večeras su u Pivnici, gdje je zakazana HSF rok svirka na kojoj nastupaju Feudal Veljko i kmetovi, Draško Đukić i Fast Women & Slow Horses.

Mandić je istakao da su svi strani autori puni riječi hvale. Oduševljeni su organizacijom i spontanošču koja vlada između njih i posjetilaca festivala. Takav odnos niko od njih nije doživio ni na jednom od velikih svjetskih smotri stripa. Rodžer Ibanjez je primjetio da je, za razliku od nekih većih festivala, na HSF-a velika pažnja posvećena radu sa djecom.

U nastavku 11. izdanja HSF-a, sjutra u OŠ „Dašo Pavičić“ zakazano je predavanje, odnosno edukativna kampanja kojom će se kroz strip djeci ukazati na opasnosti od lažnih lijekova dostupnih na internetu, a koju će održati strip artist, Pavle Zelić.
Kampanja je saradnja Savjeta Evrope sa italijanskom, srbijanskom i crnogorskom agencijom za lijekove i medicinska sredstva. Projekat nosi naziv „Lana Tafi-edukacija kroz strip o nelegalnim lijekovima“. U praksi, djeca se kroz strip edukuju o opasnostima o faslifikovanim lijekovima koji se nabavljaju preko interneta.

Pored toga, na programu posljednjeg dana HSF-a, od 10 časova je cjelodnevno crtanje za fanove, kao i berza stripa do 18 časova. Od 16 na programu su dnevna žurka, odnosno salsa party i kurs ronjenja za goste festivala, koji se realizuje u saradnji sa „Peoples diving school“ školom ronjenja, a od 22 velika svirka za zatvaranje festivala na kojoj će nastupiti hercegnovski rok bendovi.

4 Komentari

  1. HSF je još jednom pokazao da umjetnost nema granica i da povezuje mlado i staro, umjetnike iz raznih zemalja Evrope i regiona. Radionice za djecu i omladinu približava stripu, uči ih osnovama i tehnici crtanja, pa će se jednog dana čuti o nekom našem talentu, a on sjetiti gdje je počeo da crta. Strip je roman u slikama i uvijek ima neku zdravu poruku. Nadam se ta su takve poruke poslate u ovim bocama, što je i bila osnovna ideja HSF. A komentar “lutajućeg bokelja” je maliciozan. Staklo ne zagađuje jer se hemijski ne raspada kao plastika, automobilske gume i druge slične stvari, kojih je pun bokokotorski zaliv.

  2. Volim umjetnost i vrlo postujem ovih 40 umjetnika i njihove radove, ali da bacamo smece u more (20 flasa koje nijesu bio razgradive) je krajnje primitivno i pokazuje nepostovanje i nebrigu o nasim prirodnim dobrima od kojih je more najvece.

    Jos jednom, podrzavam manifestaciju a kritikujem samo ponasanje u ovom slucaju.

    14
    17

Ostavite komentar

*

code