Stroga kontrola vode na brodovima u Luci Bar

Stroga kontrola vode na brodovima u Luci Bar

1
Podijeli

images_slike_gradovi_luka_barU okviru Balmas projekta EU stručnjaci Instituta za biologiju mora – Univerziteta Crne Gore početkom naredne godine prvi put će kontrolisati sastav i određivati kvalitet vode iz tankova brodova koji uplovljavaju u Luku Bar.
U Crnoj Gori su uzorkovanja i analize do sada obavljane samo u akvatorijumu Luke Bar, ali je Uprava pomorske sigurnosti u okviru BALMAS projekta obezbijedila i opremu za uzorkovanje vode iz balastnih tankova brodova.
Kako najavljuju iz Instituta, u planu je da se u pilot fazi izvrši uzorkovanje sa desetak brodova, kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost da se, izmjenom balastnih voda u Jadran, ispusti neki od organizama koji bi mogli ugroziti ekosistem našeg malog, zatvorenog mora.
Balastne vode su na jednoj strani važne za sigurnu plovidbu brodova, ali sa druge mogu da predstavljaju veliku opasnost za unos štetnih patogenih organizama u novi sistem. Upravo balastnim vodama u tankovima brodova, iz jednog u drugi ekosistem mogu da se prenesu patogeni organizmi i razne štetne materije.
Dosadašnje analize u akvatorijumu Luke Bar pokazale su da nema značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverzitetu. Rezultati istraživanja su pokazali da je i u 11 luka u Jadranu, gdje se realizuje BALMAS projekat kvalitet vode bio zadovoljavajući.
Projekat BALMAS – Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora, počeo je da se sprovodi u novembru 2013, a kraj projekta bio je predviđen je za mart 2016. Međutim, na nedavnom sastanku u Veneciji predloženo je da se završetak projekta prolongira do septembra sljedeće godine, kako bi se postigli svi ciljevi koji su predviđeni projektom, te je takav zahtjev upućen Delegaciji EU (Managing Authority), koja, u okviru IPA Adriatic programa predpristupne pomoći, finansira ovaj projekat.
Realizuje ga 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora pod vodstvom Instituta za vode Republike Slovenije.

Projekat će rezultirati usvajanjem zajedničke strategije i menadžment planova u svim državama učesnicima projekta – Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori, a jedan od najznačajnijih efekata biće zajednički razvijen rani sistem upozoravanja, koji bi trebalo da pomogne očuvanju ekosistema Jadrana.
Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Picerija i restoran

1 komentar

Ostavite komentar

*

code