STRUJA, VODA I BOLJI PUT ZA LUŠTICU

STRUJA, VODA I BOLJI PUT ZA LUŠTICU

88
0
Podijeli

Nacrt ugovora koji bi trebalo da bude potpisan sa Nord Starom je dostavljen iz ove kompanije lokalnoj samoupravi i sada slijedi usklađivanje sa opštinskim pravnim timom, nakon toga naći će se na skupštinskom zasijedanju.

Ovo je za Radio Jadran potvrdio savjetnik predsjednika za investicije Opštine Herceg Novi Vladimir Mračević.
Kako nam je kazao, predstavnici hercegnovske opštine su obišli MZ Luštica radi konkretnijih dogovora oko početka predstojeće turističke sezone, ali i pripremnih radova na terenu kada je riječ o početku realizacije projekta kompanije Nord Star.
“On treba da definiše izgradnju osnovnih infrastrukturnih kapaciteta vezanih sa vodosnabdijevanje, napajanje električnom energijom i izgradnju putne mreže”.
Kad je riječ o trajnom regulisanju elektrosnabdijevanja poluostrva Luštica, Mračević je naglasio da je EPCG ranije odredila kao prioritet izgradnju 35 kilovoltne trafostanice u gornjim Klincima i povezivanje sa trafostanicom Kumbor, koje podrazumijeva i polaganje podvodnog kabla između Kumbora i Rakita i dalje od od Rakita do Gornjih Klinaca gdje je i predviđena ta lokacija.
Ta investicija je predviđena investicionim programom EPCG i treba da se realizuje u naredne dvije godine, kaže Mračević.
“U skladu sa tim izdati su i UT uslovi kako za polaganje kabla tako i za izgradnju trafostanice, na osnovu kojih je EPCG naručila projektnu dokumentaciju i čija se izrada nalazi u završnoj fazi”.
Sa Ministarstvom finansija EPCG je pokrenula proceduru ustupanja lokacije od 700 m2 na kojoj treba da bude izgrađena trafostanica, čija se realizacija takođe očekuje u naredne dvije godine, a vrijednost investicije je oko 2,2 miliona eura.
Mračević je podsjetio da je nakon potpisivanja ugovora sa Regionalnim vodovodom određeno i mjesto konekcije budućeg sistema vodosnabdijevanja Luštice sa novskim sitemom.
To će ići preko Kumbora, korišćenjem postojećeg cjevovoda, između Kumbora i Pristana, kojim će 100 sek litara prelaziti na luštičku stranu.
Sistemom od tri rezervoara nivo će se podići na 270 m i tako dalje distribuirati Lušticom, u skladu sa projektom koji bi trebalo da bude urađen paralelno sa procedurom izbora projektanta a koji se odnosi na spajanje na regionalni vodovod spajanje od Tivta do Kamenara.
Riječ je o izboru projektanta za izradu glavnog projekta za snabdijevanje vode Lušticom sa novske strane.
“Na osnovu tako uređenog projekta dalje će se odrediti prioriteti i budžetska sredstav opredijeljena za to biće usklađena sa tim projektom” – rekao je Mračević.
Predstavnicima MZ Luštica predočeno je i da će EPCG izgraditi dvije trafostanice jednu u Mrkovima a druga u selu Zabrđu. A u naredna dva mjeseca biće određeno koje su nakritičnije putne dionice koje bi trebalo sanirati do početka turističke sezone na Luštici.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code