Studenti imaju privilegiju da im se film nađe na filmskom festivalu u...

Studenti imaju privilegiju da im se film nađe na filmskom festivalu u Novom

0
Podijeli

Dio studentske selekcije 31. FFHN- MFF, žiri studentskog programa, dva filma iz selekcije Kino Orjen, te po jedan fim iz takmičarskog i dokumetarnog progarama predsvljeni su danas novinarima na redovnoj konferenciji u Dvorani Park.

Upriličena je promocija knjige Marine Perović, “Razgovori o filmu” koja je prije par dana predstavljena i na Trgu od knjige u Herceg Novom.

Picerija i restoran

Studenstki filmovi Milene Grujić, Filipa Grujića i Josipa Lukića, prikazani su sinoć, a danas kažu da je privilegija kada se studentski film nađe na velikom festivalu kakav je Hercegnovski.

Filip Grujić je govoreći o filmu Glad kazao da je imao ideju da napravi kafanski mjuzikl, ali da ona nije bila u cjelosti ostvariva, te se bazirao na fatalonoj ljubavi starijeg muškarca i mlade žene, pred kojom je cijeli život, i muškarca čiji je život u zalasku, a koje veže neutaživa strast.

Milena Grujić, autorka filma Fajront, kazala je da je film rađen kao mizanscen. Osnovno osjećanje na koja se oslanjala je stihija koja vodi protagoniste.

Josip Lukić, autor filma Pino, naglasio je, da je naprosto želio snimiti fim o danu za koji znate da će biti loš, i on to jeste u svakom segmentu, osim nekuh pola sata kojih protiče ugodno, nakon kojih ponovo kreću loši događaji. Želio je, da uhvati značaj tih pola sata i ljepotu Zagreba.

Članice žirija studentskog programa, Dragana Baćović, Tina Šmalcelj i Nataša Damjanović, kazale su da je pred njima težak zadatak, jer moraju uzeti u obzir da je riječ o djelima koja nastaju kao sastavni dio nastavnog procesa, a s druge o selekciji koja je veoma jaka.

Rukovodiće se, kako su rekle i žiriranju, potencijalom autora i filma, o čemu on govori, smislenošću rediteljske odluke, ali i vještinom.

Iranski film, inspirisan Firuzom, u dokumentarnoj selekciji

U okviru dokumentarne selekcije, predstavljen je film “C kao crveno i crno”, iranskog autora Reze Madžlesija.
Autor je kazao, da je bio inspoirisan folklornim likom iranske tradicije Hadži Firuzom, koji po predanju boji lice crnom, a oblači se u crvenu odjeću i pojavljuje ispred Nove godine koja u Iranu pada s proljeća. Njegova odjeća, kako je pojasnio simbolizuje život i smrt.
– Moj lik koji nosi njegovo ime nije tradicionalista. On je nov u Iranu i on je student, ali njegov prikaz Hadži Firuza je veoma dubok. Ovaj film je takođe veoma značajan jer je prvi put u Iranu neko snimio film o Hadži Firuzu, kazao je Madžlesija.

„Biser Bojane“ razgalio publiku

U okviru selekcije “Kino Orjen”, prikazan je sinoć na Knali kuli „Biser Bojane”, film koji je dospio već u biskope i koji je oduševio publiku, osvajajući pozitivnom energijom.
Za reditelja Milana Karažića to nije iznenađenje.
– Mnogo publike je do sada vidjelo ovaj film. Naravno, gledanje filma na Kanli kuli se ne može porediti sa gledanjem filmova u bilo kom bioskupu pa i najboljem, zbog ugođaja koji ona po sebi pruža. Ovaj film ima pitku i duhovitu priču, sjajne glumce, sjajnu kameru… snimali smo ga u Ulcinju i mislim da smo naparvili dobru priču njime, kazao je Karadžić.
Glumica Mira Banjac prihvatila je ulogu iz više razloga, što je već imala odličnu filmsku i pozorišnu saradnju sa Karadžićem, što ima odličnu priču i sjajnu saradnju sa mladima.
– Polaskana sam dolaskom u Crnu Goru, u kojoj sam snimala četiri filma. Ovdje se osjećam kao u kući, kao u svojoj domovini. Film koji smo snimali ima odličnu priču, dobro režiranu i oslikava ljepote mora. Takođe, želim da istaknem da sam duboko dirnuta zbog činjenice što jedna od nagrada festivala nosi naziv Živka Nikolića, kazala je Banjac.

Gorski kotar okosnica za film “Goran“

Film “Goran” hrvatskog reditelja Nevia Marasovića, takođe je prikazan u selekciji “Kino Orjen”. Autor je istakao da je lokacija praktično odredila okosnicu filma. Riječ je o kako je istakao Gorskom kotaru, koji podsjeća na dijelove Norveške.
– Film sadrži elemente Linča, ali i nebraske Aleksandra Pejna, koji malo ko osim mene i primijeti. Scenario za fim posao je Norvežanin Gjermund Gisvold, kojeg sam upozano na radionici na Visu, kazao je Marasović.
Gisvold je kazao da je dva puta bio u Hrvatskoj, jednom na ronjenju i drugi put na filmskoj radionici na Visu, odakle je sa Marasovićem krenuo ka Gorskom kotaru, gdje je i dobio inspiraciju za scenario. Kazao je da inspiraciju nije crpio iz norveškog filma, kojeg, ipak, priznaje, slabije i gleda.

“Napolju”, poslije Kana i u Novom

Film “Napolju” Georgia Kristofa, prikazan je u takmičarskoj selekciji. Autor je kazao da je riječ o roud filmu, koji se bavi nezaposlenim čovjekom koji putuje predijelima i gradovima, sa specifičnim humorom, i nikada izgubljneim optimizmom.
– Svi bi trebalo da budemo dovoljno hrabri, da se borimo i izborimo za sebe, osnovna je poruka ovog filma, kazao je Kristof.
Film je premijerno prikazan u Kanu i zbog toga je autor veoma zadovoljan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code