Početna Društvo STUDENTI U IGALU NE ODUSTAJU OD BOJKOTA, DEKANAT JOŠ NIJE DOBIO NJIHOVE...

STUDENTI U IGALU NE ODUSTAJU OD BOJKOTA, DEKANAT JOŠ NIJE DOBIO NJIHOVE ZAHTJEVE

0

U prizemlju starog zdanja Instituta Igalo, gdje je smješten Fakultet primijene fizioterapije uvedena je i noćna smjena, ali samo za studente prve godine.

Njih 140 već drugi dan bojkotuju nastavu, tražeči olakšice u polaganju ispita, koje im, kako tvrde, obezbjeđuje sistem Bolonje, ne i nastavnici. Na drugoj strani, dekanat i studentski povjerenik ovog Fakulteta zatečeni su reakcijom studenata. Ne opravdavaju njihov čin, jer su krenuli u bojkot bez najave i prethodnog razgovora.
Predstavnik studenata Nemanja Laban i danas nam je potvdio da neće odustati od tri zahtjeva:
“Tražimo popravne kolokvijume, smanjivanje uslovnih predmeta i popravljanje kriterijuma ocjenjivanja. Imamo slučaj kod pojedinih profesora gdje nam više od deset tačnih pitanja padaju u vodu i onda počinju da se ocjenjuju ostala pitanja. Imamo neki sistem „bruto” i „neto” kod profesora, ne zanmo što on znači. Recimo osvojimo 28 poena, ustavri dobijemo 7 poena. Po Bolonji znamo što slijedi studente, da imamo popravne kolokvijume. Mislimo da su uslovni predmeti zastarjeli. Znam da je ovaj Fakultet i ranije imao uslovne predmete. Ali sada ako anatomiju ne položimo ne možemo da učimo fizio terapiju, kineziologiju. Saglasan sam ako nemamo neko znanje, ali na Medicinskom fakultenu nema uslovnih predmeta, koji je duplo teži i ozbiljniji od ovog Fakulteta” – priča Laban, koji je kategoričan i da nisu bili nasilni prema dekanici kada joj nijsu dozvolili da uđe u učionicu.
Vjeruju da time što su zauzeli najveću prostoriju Fakulteta ne remete nastavu druzgim studentima. Pozvali su ih da im daju podršku, kao i ostale fakultete Univertiteta Crne Gore.
– Neki nas prozivaju da smo najgora generacija Fakulteta, ali smatram da samo tražimo ono što nas slijeduje. Nećemo da rušimo. Pokušali smo i preko studetnskog Vijeća da sprovedemo naše zahtjeve, ali nijesu nas podržali. Ni studentski povjerenik nije na našoj strani, zato ćemo biti ovdje ako treba dovijeka – kazao je Laban i dobio aplauz studenta.
Njegova koleginica Sonja Radulović bila je pomirljivija obajšnjavajući da samo traže veću prolaznost:
– Cilj nam je da naravno studenti koji prođu posjeduju dovoljno znanja da bi učili predmete u drugoj godini, ali nećemo otići odavde dok se neki uslovi ne ispune – istakla je Radulovićka.
Ipak, studenti su krenuli u bojkot, bez najave i dostavljenih zahtjeva upravi fakulteta, gdje nikada kažu nijesu odbijali razgovor. Za dekanicu Fakulteta Sofiju Žitnik Sivački njihov štrajk za kolektiv i nju potpuno iznenađenje:
– Štrajk nije najavljen, a do sada još ne znam šta su im zahjtjevi. Saznala sam za njih preko Radija Jadran i u hodnicima. Nije tačno da smo odbijali razgovor sa studentim. Uvijek smo im bili na raspolaganju za sve probleme i inicijative. Studenti treba da se pojave i da nam saopšte zahtjeve. Razmotrićemo ih i vidjeti koji su u interesu znanja kojeg treba da steknu na Fakultetu – izjavila je dekanica Žitnik Sivački.
Ona je objasnila da na fakultetu već postoje popravni kolokvijumi, ali ne za sve predmete. Ukidanje uslovnih ispita, takođe, nije moguće. Oni su logičan preduslov da bi se moglo sticati novo znanje, kaže dekanica. A kada je riječ o ocjenjivanju, Bolonja ne reguliše ocjenjivanje. Ono se reguliše potrebom da studenti steknu neke rezultate koji su od intersa za buduće pacijente, zadravstveni sistem i za Fakultet koji ima ugled u okruženju.
Studenti prve godine Fakulteta za primijenjenu fizioterapriju traže podršku starijih kolega i drugih Fakulteta, ali studentski povjerenik Pavle Đukanović njihov čin ne opravdava:
– Zbog toga štu su oni mene kao povejrenika ovog Fakulteta potpuno zaobišli i organizovali su štrajk dok sam bio u Podgorici. Svakako da ću pokušati da sa upravom fakulteta i kolegama riješim ovaj problem, ali ne na ovakav način. Ne odobravam ovo šti su uradili, ali svakako da ću stati na njihovu stranu- kazao je Đukanović smtarjući da ima mjesta za polemiku o njihovim zahtjevima ali da bojkot ne priliči budućim fiziopterapeutima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code