Početna Eco Studija dr Ljubomira Radojičića: Zaštiti Topljanski zaliv, odmah i sada, da ne...

Studija dr Ljubomira Radojičića: Zaštiti Topljanski zaliv, odmah i sada, da ne bude prekasno!

26

Prije 30 godina Igalo i Herceg Novi su imali isti (ali ne oštećeni) kolektor i 16 hiljada stanovnika. Broj stanovnika je više nego udvostručen, pa se zbog toga u Topljanski zaliv godišnje slije ogromna količina organskog otpada.

  

– Činjenica da je Topljanski zaliv već sada preopterećen  raznim zagađenjima treba da nas duboko zabrine, ako se ništa ne učini u njegovoj zaštiti, odmah i sada, biće prekasno- poručuje viši naučni saradnik Instituta Dr Simo Milošević, dr sci.Ljubomir Radojičić u studiji „Organska komponenta peloida i regresija Posidonie oceanice Topljanskog zaliva“.

Njegovo stručno i naučno usavršavanje omogućio je Institut sljedeći svoje poterbe za stručnim kadrovima  i vizionarske ideje nekadašnjeg generalnog direktota  Instituta prof. dr Milutina Živkovića.

               Studija dr sci Ljubomira Radojićića o organskoj komponenti peloida i regresiji Posidonie oceanice Topljanskog zaliva, koja je nedavno štampana,  veoma je dragocjena za ovo područje u hercegnovskoj opštini, kome gravitira  skoro 75 odsto ukupnog stanovništva.

Foto: www.vijesti.me

Obilje prirodnoih faktora Topljanskog zaliva, u prvom redu ljekovitog peloida i mineralne vode, pa zatim morske vode,  uz povoljnu klimu, čine od njega jedinstveni ljekoviti lokalitet. Istovremeno područje je  privlačno za ekonomski razvoj,  pa je neminovna potreba za integralnim  pristupom u upravljanju  obalnim područjem  koji  uključuje  održivi razvoj sa ekološkim, ekonomskim, zakonodavnim i drugim elementima, kako bi se postigli višestruki intersi, objašnjava dr Radojićić.

-Planovi za zaštitu prirodnih ljekovitih faktora Topljanskog zaliva, kao dio integralnog uređivanja i korišćenja ovog prostora moraju se međusobno prožimati sa razvojnim planovima. Prostor Topljnskog zaliva je vrlo ugrožen zbog intezivnog i vrlo neprimjerenog  korišćenja. Zbog toga treba obratiti pažnju na različite uticaje kao što su: promjene u koriščenju prostora, koncentarcije stanovništva, zagađenja životne sredine, neodgovarajućeg korišćenja prirodnih resursa i drugo- naglašava dr Radojičić. Dodaje da je sve to moguće postići prepoznavanjem ključnih  veza između obalnog područja i njegovog zaleđa. Tek tada je moguće preduzeti konkretne mjere radi zaštite prirodnih ljekovitih faktora Topljanskog zaliva.

 

Topljanski zaliv je zagađen

 

Autor, pored ostalog, govori o peloidu Topljanskog zaliva, koji je nastao taloženjem neorganskih i organskih supstanci na ušću rijeke Sutorine, odnosno na mjestu gdje postoji mogućnost miješanja materija koje donose riječna i morska voda. Upozorava:

-Morska voda Topljanskog zaliva je zagađena. Podaci mikrobiološkog ispitivanja posljednjih godina  govore da je tokom čitave godine broj bakterija fekalnog porijekla ogroman. Razlog za ovakvo stanje je ogromna stihijska izgradnja, nesuglašena sa izgradnjom komunalne infrastrukture- tvrdi dr Radojičić.

Najčešća praksa je da većina vlasnika stambenih jedinica  problem “rješava“ nepropisnim seprtičkim jamama. One su sve propusne, pa se otpadne vode , kaže autor studije, procjeđuju direktno u podzemlje  i dalje u obalno more. Osim toga, često se sadržaj septičkih jama ispušta direktno u more , potok ili kanal za površinske vode. Tako sva feklana voda  s ogromnim brojem patogenih klica dospijeva u plitki Topljanski zaliv, koji ima malu moć samoprečišćavanja.

Autor ukazuje na brojne izvore zagađenja, stanje glavnog kolektora, ljetnjeg i zimskog podmorskog ispusta-kolektora, kao i dva podmorska isputa hotela „Iberostar“ u Njivicama, te kod bivšeg Novosadskog odmarališta…Tu je i prikaz  rijeke Sutorine  i potoka Topljanskog zaliva  i njihovog konfiktnog uticaja na morsku sredinu, sve do ukazivanja na opsanost od morskih izvora zagađenja , kao što su otpadne i balastne vode sa brodova i nafte slučajno ispuštene u more.

Zbog svega dolazi i do recesije morske trave, odnosno Posidonie oceanice, koja ima veoma bitnu ulogu u produkciji organske konponente na dnu Toplajnskog zaliva. To, na žalost, nikoga još ne zabrinjava , kaže autor, iako se zna da je livada Posidonie oceanice u Topljanskom zalivu  najvažnija komponenta u njegovom i ekosistemu Jadrana i Mediterana.

 

Kontrolisati gradnju i odvođenje otpadnih voda

 

Lokalna vlast nikada nije imala korektan odnos prema prirodnom bogatstvu Topljanskog zaliva, tako da se on kretao od nezainteresovanosti do destrukcije, tvrdi dr Radojičić:

– Dokaz za to je i ugašena gradska deponija  na rtu Kobila , što je u javnosti zaboravljen podatak. Godinama je ta deponija bila na udaru juga, koji je razarao i njen sadržaj odnosio u Topljanski zaliv. Isto tako loklana vlast u ovom trenutku trebalo bi dobro da razmišlja o euforiji gradnje na obalnoj liniji Toplajnskog zaliva. Ta gradnja je u većini slučajeva nekontrolisana ili loše planirana, sa neriješenim pitanjem adekvatnog odvođenja otpandih voda- kategoričan dr Radojičić.

Njegovo istraživanje  pored naučnog doprinosa u kompleksnom proučavanju  ugroženosti prirodnih faktora ovog hidrogeohemijskog areala ima i širi, praktični značaj u zaštiti primorja, daljem razvoju ovog područja, kao i naučnom korišćenju prirodnih faktora u medicinske svrhe.

Uostalom, nikada nijesu tačno utvrđene rezerve peloida, čija su čistoća i ljekovitost osnov  višedecenijskog  opstanka Instituta Dr Simo Milošević. Za istraživanje  peloida Topljanskog zaliva  uvijek je nedostajalo novca, ističe dr Radojičić. Isto tako, u čitavom ovom periodu nije rađena regeneracija iskorišćemog peloida , mada se zna da on ima i čudesno svojstvo regeneracije za period od 15 do 20 godina.

Nalazižte  ljekovitog peloida u Topljanskom zalivu moglo bi da bude  dugotajan izvor prihoda, smatra autor, pogotovo ako se zna da na svjetskom tržištu  kilogram peloida košta oko 40 eura.

26 Komentari

 1. EUREKA!!!OTKRILI SMO DA SVE KUCE UZVODNO OD USCA SUTORINE SA LIJEVE STRANE ISPUSTAJU KANALIZACIJU U MORE ILI IM CURE SEPTICKE JAME.I NJIVICE ISTO.EUREKA!!!DA DODAMO CIJELI JE TOPLJANSKI ZALIV SEPTICKA JAMA I NE MORAS BIT DR MR ILI PR.DA TO VIDIS.NO LJUBO KA LJUBO

  • NEĆE! Venecija ima grdni problem sa kruzerima, ali gradska uprava dobija lijep prihod od svakog kruzera i ne želi da kolje koku koja joj nosi zlatna jaja. Oni odlučuju šta će sa tim novcem, a raji i prirodi kako god bilo da bilo. Ista stvar je i sa Dubrovnikom i Bokom.

 2. U one međuratne godine, bila jedna mađarska grofica, koja je sa vlastitom služavkom više puta dolazila iz nekog zdravstvenog razloga u Zeleniku. Jedini zahtjev joj je bio, da joj se krevet namkjesti slamaricom od morske murave.

 3. BRAVO GOSPODINE ĐORĐE,
  IZVANREDAN KOMENTAR. SAMO KAO BOKELJ DA VAS DOPUNIM. STARI BOKELJI SU U PROŠLOM VIJEKU SVOJE LIMUNE I NARANDŽE ČUVALI TAKO ŠTO SU IH PAKOVALI U MURAVU I TAKO ČUVALI PREKO ČITAVE GODINE.

  • Moram priznati da mi je to sa pakovanjem agruma u muravu sasvim nepoznat podatak.
   Logično je da se radilo o sušenoj muravi. A i termin murava treba spasiti od zaborava…
   Hvala na informaciji!
   Pozdrav iz Minhena Đorđe

 4. 90% gradjana Herceg Novog zivi direktno ili indirektno od turizma tacnije od mora i to nam je najbitniji ako ne i jedini resurs koji moramo da cuvamo…

 5. Jedna stvar je u Novom uocljiva. Mozete javno razotkriti bilo kakvu stvar bez da se iti jedna osoba ili instanca radi toga oglasi. Ko se oglasi smatrace se krivim, a svi grcevito brane svoje fotelje ma kako bili smotani i nesposobni za rabotu koju ionako mrze. Neko je toj osobi omogucio fotelju, a nije mu cilj da se sazna da je postavio nesposobnjakovica na mjesto kojem nije dorastao.

 6. Nemalo sam se iznenadio ovom članku obzirom da mi se ljetos dr Radojičić lično obratio i ogorčeno rekao da više ne piše za onlajn novine zbog primitivnih i zlobnih komentara koje mu anonimni šalju.
  Komentari u internetu su zamjenili škrabotine na zidovima javnih WC-a i sada svaki anonimni beskičmenjak može da cijuče iz mišje rupe i zamišlja da je to rika neustrašivog lava…
  Vidim da ovo nije intervju već prikaz na naučni rad dr Radojičića koji je objavio prije 15 godina, a koji je još više dobio na aktuelnosti.
  Mislim da bi bilo bolje da se ovaj članak oslobodio naučne terminologije kojom prosječni građanin uglavnom ne vlada i da se koriste svima razumljivi nazivi: ljekovito blato i morska trava.
  Nisam se imao priliku mazati ljekovitim blatom, ali sam sentimentalno vezan za morsku travu. Naime, kada sam kao dijete izrastao iz dječijeg kreveta doživio sam posebnu čast da lično za mene meštar valjda već izumrlog zanata u stanu napravi sofu punjenu suvom morskom travom!!! Posmatrao sam meštra kako nabija morsku travu između drvenog okvira i štofa sofe pa ih prišiva debelim koncem sa velikom debelom iglom. Bio sam strašno ponosan na svoj novi krevet koji je još godinama potom opojno mirisao na suvu morsku travu.
  U ovo novo doba kada talasi ljeti izbace malo trave na površinu mora turisti to redovno nazivaju – prljavštinom! Onda im ispričam moju priču o svom prvom krevetu a oni me redovno sa nevjericom gledaju.
  Nisam od rata iz devedesetih godina više ronio jer sam znao da je i more i morsko dno iz godine u godinu u sve gorem stanju. Ljetos sam ipak stavio masku na lice pogledao morsko dno od plaže Bijele vile do “rogova”… Bolje da to nisam uradio – vidio sam samo jad i čemer. Sjećam se kako je dno izgledalo u prvoj polovini šezdesetih godina kada se tu kupao i Nobelovac… Bistro more, ribe u izobilju a stijene obrasle raznoraznom travom. Danas je sve do te mjere sivo i bezživotno da se pitam šta to uopšte gledaju i traže brojni turisti koji tuda uporno rone…
  Ustalilo se da nam mediji nekoliko puta tokom ljeta serviraju naučne(!) izvještaje o prvoklasnoj vodi na plažama novske opštine. Blago onom ko u to vjeruje – njegovo je carsko nebesko!
  Moje lično mišljenje je da Novljani i Bokelji imaju more kakvo im i dolikuje! Mekeću, krekeću i zaprdivaju da im more ne valja, a nisu u stanju da se organizuju da bi artikulisali svoje zahtjeve. Nikakvo čudo da sudbinu mora kroje oni koji se kupaju isključivo u bazenima svojih vila i luksuznih hotela, oni koji za šaku dolara prodaju i državnu obalu i svoj obraz. Za njih nema ljepše stvari od debelog koverta primljenog “ispod stola” kojim će potom ostvariti svoj najveći san: kupiti stan u Beogradu!
  Kuku Novljanima kada ova garda koja vlada, a sišla je mahom sa okolnih brda, ode sa pozornice pa dođu novi administrativci koji bi namjesto u Beogradu htjeli stan u Londonu ili Njujorku… Tada ćemo imati – Crknuto more!
  PS – U Novome djeca masovno ljeti volegama (kineskim ribolovnim mrežicama) tamane životinje koje žive u priobalju, a svako može da kupi vazdušne lampione pa ih noću pusti da zapaljeni uz povjetarac lete sa mora ka kopnu i zapale suvo rastinje. Grad koji je za JEDAN EVRO po artiklu u stanju da uništava svoja prirodna bogatstva nije zaslužio bolje more.

  17
  1
 7. Odlična tema i treba svaki dan po jedan ovakav pa i nek se ponavljaju. Da nam se svaki dan ukazuje na bitne probleme a ne tračeve iz opštine..

  16
  1
 8. Političare ne zanima nauka, tako da će za sve da bude kasno,nažalost. Crkva i partija okuplja većinu i ne traži ni znanje,ni rad, tako se masom lako upravlja.

  30
  1
 9. Ja sam u posjedu studije Dr Radojičića “Katastar rasutih zagađivača Topljanskog zaliva” iz 2002 godine i mogu da konstatujem da je zastrašujući podatak koliko se upojnih septičkih jama prazni u akvatorijum plitkog Topljanskog zaliva, Alarmantno je da naši urbanisti i dalje dozvoljavaju u izgradnju četvorspratnica sa apartmanima za tržište čija kanalizacija se rješava septičkim jamama koje se nikad ne prazne. Svjedok sam, ovog ljeta da se u Njivicama stepeništem i putem razlivao sadržaj septičkih jama. ZAŠTO SE NJIVICE, NJIVIČKI PUT, DRENOVIK, BAJKOVINA, SUTORINA I OSTALA NASELJA OD BENZINSKE PUMPE U IGALU NIJESU OBUHVAĆENA KANALIZACIONIM SISTEMOM OPŠTINE HERCEG-NOVI? KO ĆE ZA TO DA ODGOVARA ?

  septičkih jama.

  32
 10. Objavljena studija je dobra. Poenta ovog clanka je da se nista ne radi de se popravi stanje. Gospodin Radojicic je u pravu. Sta ce da bude za narednih 30 godina. Da li cemo uopste moci da udjemo u more ako se ova nebriga nastavi.
  Gledam i citam na ovom sajtu svaki dan nase gradske oce kako docekuju svakojake delegacije i bezlicno nam se smijesekaju sa fotografija. Da li je ovo njihovo glavno zanimanje. Njihova funkcija prvenstveno treba da bude u sluzbi naroda i da sve gradske usluzne firme funkcionisu besprekorno. Nesto se malo pise o tome sta oni rade i sta su ustvari uradili. Oni ne bendaju sta se ovdje pise i kao i obicno nastavljaju da nam se smijese …

  51
  2
 11. Gospodine Gavrilo,
  preduzeće “Čistoća”Herceg-Novi ,odnosno tadašnji direktor Borivoje Bonić ,omogućilo je štampanje studije Dr Radojičića pod nazivom “Katastar rasutih zagađivača Topljanskog zaliva” urađene 2002 godine. Nađite je i pročitajte pa će vam sve biti jasno

  28
  2
  • 2002 ?
   Jasno je da se neke stvari nijesu od tada promjenile do sada, ali je doslo do ogromnog priliva velikih broja novih izvora zagadjenja.
   Ja sam rekao, da je uzeo da proziva; a proziva tamo gdje nije uzimao uzorke ni prosle ni ove godine. To nikako ne prilici nekome ko je stekao titule kakve navedeni autor ima.
   Sada je 2019-a godina.

   2
   7
 12. Iako je studija napisana prije 15 godina i danas je više nego aktuelna jer je stanje još gore.
  Postavlja se pitanje zašto kanalizacionim sistemom nijesu obuhvaćene Njivice, Njivički put, Drenovik i ostala naselja duž rijeke Sutorine. Ko će od naših “planera” da odgovara što je ovo najosetljivije područje ostavio bez kanalizacije i izloženo zagađenju. Ne zaboravite da je u nestručno urađeni kanalizacioni sistem u naše ime ,utrošeno preko 30 miliona eura koje ćemo mi da otplaćujemo kroz cijenu utrošene vode.

  40
  1
 13. Gospodine Radojicicu, da li ste bili na ikom od navedenih lokaliteta izvora akutnog zagadjenja i utvrdili tacan razlog zagadjenja ? Ja znam na koji niste bili ni ove ni prosle godine. A ipak ste uzeli za pravo da pominjete i prozivate u medijima. Za Vas sam bio siguran da kad nesto kazete i objavite, da je to potkrepljeno analizama cinjenicnog stanja i izvedenih/neizvedenih radova.
  Lako je reci ono sto svi manje vise na neki nacin znamo.
  A da li ste sada voljni objasniti kako to da lokaliteti od usca sutorine do novosadskog restorana cijelo ljeto imaju rezultat K1 za mjerenje kvaliteta vode ? Da li vjerujete u to ? Pogotovo poslije objave i slika raznih potocica koji se slivaju u taj dio obale.
  Da li ste u Vasim radovima objavili podatke mjerenja iz 2018-e ili 2019 -e godine koji ukazuju na istinitost Vasih tvrdnji ? Da li je iko uradio ?

  Lako je iznositi zakljucke na osnovu starih saznanja, ali se greske mogu izroditi ako se staro saznanje ili znanje ne obnovi i provjeri. To bi trebalo da je mantra svih naucnika i profesora.

  32
  21
  • Da li treba vjerovati nalazima Instituta za biologiju mora?
   Ljudi misle da se podaci kriju i lažiraju da se ne bi ugrozila turistička sezona.
   Ipak, institut ima akreditovane laboratorije, a i lažiranje podataka je krivično djelo.
   Kvalitet vode se kontroliše na kupalištima, uzorci uzimaju s obale. Ispusti su ipak malo dalje.
   Sumnjivo mi je što je na sajtu Instituta navedeno da se podaci nalaze na sajtu Morskog dobra. Znači naručilac je taj koji ih objavljuje, a to ne mora da uradi ako su oni uznemirujući.
   Pitanje je i da li se analize odnose na sve fekalne bakterije.
   Sistem nije savršen ako jedna laboratorijama radi isti posao godinama. Mislim da bi trebalo da postoji i nezavisni verifikator, ali ko da ga plaća?
   Da zaključim, nauka nije samo ponavljanje podataka, već i njihova provjera. Nešto je objektivna istina, ako svi dođu to istog podatka.

   28
   1
  • Gospodin Radoicic je ovdje samo citiran, njegova knjiga je aktuelna kao i prije petnaest godina. Njegosu se danas ne moze prebacivati da je pisao o istrazi poturica obzirom da je Crna Gora danas sekularna drzava sa istim pravima svih gradjana.

 14. I ovo se zove prva ekoloska drzava na svijetu? Sprdnja,odmah oduzeti te samovoljno dodijeljene titule i nazive od strane vlasti,koja ih prva ne postuje.
  Juce rijeka Lim,plastika,kese,krepana riba,sada se oformljuju komisije,pa odbori i nadlestva,a svima nam je jasno odakle vjetar duva.
  Sramota u kakovoj drzavi zivimo!

  38
  6
 15. Tipični zlobni novski anonymousu, vjerovatno nijesi pogledao sliku korica. Ovu studiju je Dr Radojičić
  uradio prije 15 godina . Pogledaj predgovor studije pa komentariši zašto je tek sada objavljena.

  29
  5
   • Ko ste vi, šta vi znate u vezi ekologije, koliko samo plastike i materijala iz septičkih jama bacate i puštate u more i bilo dje na terenu, mimo deponije, pa ste nasli da držite slovo čovjeku koji se prootiv ovoga bori cijeli život, a to mu je struka. Molim vas batalite se te rabote i kultivišite se već jednom i učite svoju djecu kako treba da se ophode.

    43
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code