“Subri” i planinarima Starčeviću i Brajoviću vrijedna priznanja

“Subri” i planinarima Starčeviću i Brajoviću vrijedna priznanja

1355
2
Podijeli

U okviru „Planinskog festivala Kolašin 2017“, od 2. do 4. juna, povodom obilježavanja 66 godina  Planinarskog saveza Crne Gore, na svečanoj akademiji dodijeljene su priznanja najzaslužnijim pojedincima, klubovima, ustanovama i asocijacijama.

Među njima su se našli i PK Subra i njegovi članovi, Nikola Brajović i Željko Starčević, dobitnici Srebrne značke za poseban doprinos razvoju planinarstva, odnosno Plakete za izuzetan doprinos razvoju planinarstva.

Picerija i restoran

Brajović je poznat vrsni poznavalac Orjena, ali i brojnih ostalih planina regije, neumorni organizator uspona, vodič i odlični animator, kao i vrijedni član brojnih spasilačkih akcija.

Starčević je osoba zaslužna za pretvaranje Orjena u planinsku destinaciju, sa najuređenijim stazama u regionu, markacijski instruktor PSCG koji svoje znanje već decenijama prenosi na mlađe, autor brojnih vodiča i mapa koji popularišu posjetu Orjenu i hercegnovskom zaleđu uopšte.

Planinarski klub „Subra“ je najstariji aktivni planinarski klub u Crnoj Gori, sa tradicijom dugom 85 godina i brojnim planinarskim i skijaškim uspjesima. Skijanje je  vremenom dobilo novi savez, a planinarenje je početkom 90-ih dobilo snažan uzlet koji je kulminirao osvajanjem Mon Blana 2000. godine. Takođe, „Subra“ ima višedecenijsko iskustvo u alpinizmu i speleologiji, a od početka dvijehiljaditih i u kanjoningu, gdje je 2002. godine izvela prvi prolazak cjelokupnog kanjona rijeke Škurde u kotorskom zaleđu. Klub gazduje sa dva planinarska doma na Orjenu, kao i velikom i kvalitetnom mrežom planinskih staza.

„Subra“ i njeni članovi bili su i ranije nagrađivani, pa je društvo 1952. dobilo Zlatnu plaketu i specijalnu nagradu Planinarsko – smučarskog saveza Crne Gore, Predsjedništvo SFRJ uručilo mu je 1984. godine Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, dok je 1979. primilo Oktobarsku nagradu Herceg Novog za značajan doprinos razvoju planinarsko-smučarskog sporta i njegovanje, zaštitu i popularizaciju prirodnih ljepota planinskog masiva Orjen.

2 Komentari

  1. Bogat je onaj ko poznaje Nidža i Željka. Ove ljude i na ulici kad sretneš; “zdravo-zdravo” , prenesu ti pozitivne energije za cio dan.
    5    0

Ostavite komentar

*

code