Početna Ekonomija Subvencije i za junske zarade u turizmu, ugostiteljstvu, prevozu putnika i pri...

Subvencije i za junske zarade u turizmu, ugostiteljstvu, prevozu putnika i pri novom zapošljavanju

9

Od 1. jula Vlada Crne Gore nastaviće sa isplatom subvencija dijela junske zarade zaposlenim u privredni, koji posluju u turističkom, ugostiteljskom, sektoru prevoza putnika, kao I isplatu subvencija za novo zapošljavanje. To se navodi u Informaciju o realizaciji Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, radi ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19.

Herceg Novi

Subvencije u turističkom sektoru biće srazmjerno ostvarenoj zaradi zaposlenih, a najviše do 100% neto minimalne zarade i 100% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.

Subvencije u sektoru ugostiteljstva biće srazmjerno ostvarenoj zaradi zaposlenih, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.

U djelatnosti prevoza putnika subvencije će biti srazmjerno ostvarenoj zaradi zaposlenih, a najviše do 50% neto minimalne zarade i 50% iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu. Pravo na podnošenje zahtjeva omogućeno je i autobuskim stanicama.

Vlada je takođe donijela odluku da privrednim društvima i preduzetnicima koji ispunjavaju Programom definisane uslove za dobijanje subvencija, a koji su iz bilo kojeg razloga propustili da do kraja maja 2020. godine podnesu zahtjev za aprilske subvencije, omogući da to pravo ostvare u periodu od 20-30. juna 2020. godine.

Nakon 30. juna 2020. godine biće moguće podnošenje zahtjeva samo u slučajevima kada je prije isteka roka podnijet prigovor od čijeg rješavanja zavisi nastavak postupka.

Kada je riječ o ostvarivanju prava na subvenciju za novo zapošljavanje, biće odobreni zahtjevi za subvencionisanje zarada u skladu sa Programom i za ona lica koja nijesu bili evidentirana na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore u prethodnom mjesecu u odnosu na mjesec na koji se podnosi zahtjev, ako se provjerom u Centralnom registru obveznika i osiguranika Poreske uprave utvrdi da nijesu imali prijavu na osiguranje po osnovu zaposlenja u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za subvenciju.

Odobreno je pravo na subvenciju za novo zapošljavanje i privrednim društvima osnovanim nakon 15. marta 2020. godine, pod uslovima za korišćenje prava na ovu vrstu subvencije koji su definisani Programom odnose se i na ova privredna društva i to za zaposlene koji nijesu imali prijavu na osiguranje po osnovu zaposlenja u periodu od tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva za subvenciju.

9 Komentari

 1. Dobro je dok prodaje garderobu, dosjetila se cura da se moze i na taj nacin zaraditi. Pa pobogu ima toga i kod nas, sto se odmah hvatas za majku Sr. Nije valjda da je kod njih tolika nemastina, a kod nas sve prsti od bogatstva, pa mi ne moramo nista da prodajemo, a gle’cuda oni u Sr puka sirotinja pa ce poceti i kuce da prodaju da bi opstali. A mi veeeeeeelika gospoda, nama je iz ponizenja da izadjemo na ulicu i postavimo nesto svoje da prodamo. Vazda se sa podozrenjem gledalo na sve ono sto nam dolazi iz, kako ti rece, majke Srbije. Ziveli mi i zdravo bili i jedni i dtugi. U pam’te se braco……

  12
  2
  • Problem je taj sto je djevojka izgarala za dres Srbije i jedna od najzasluznijih za rezultate reprezentacije a sad kad je zavrsila sa kosarkom niko se ne osvrce na nju,mogli smo i mi tako da uradimo sa Bojanom Popovic pa nijesmo jer postujemo sve sto je uradila za CG,vidjeli ste kakav je odnos bio i prema Novaku kad je napravio pauzu,vjerovatno ce isto biti i sa Prlainovicem,Mandicem itd,zato treba igrati za svoju drzavu i ne izigravat veceg katolika od pape!

   13
   10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code