Subvencije u biljnoj proizvodnji

Subvencije u biljnoj proizvodnji

2
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i u 2018. godini nastavlja sa subvencijama u biljnoj proizodnji. Podrške se opredeljuju kroz direktna plaćanja za sve obradive površine u iznosu od 180 eura po hektaru, saopšteno je iz ovog resora.

Pod obradivim površinom podrazumjeva se oranica sa poljoprivrednom kulturom, obradivo zemljište u stakleniku/plasteniku sa poljoprivrednom kulturom i površina pod višegodišnjim zasadom na kojoj se obavlja poljoprivredna djelatnost.

Picerija i restoran

Kako bi se uveo što veći broji proizvođača u sistem direktnih plaćanja, smanjena je minimalna površina za podršku sa 0,5 na 0,3 hektara, a minimalna čestica sa 0,3 na 0,1 hektara.

Za korisnike subvencija mlađe od 40 godina obezbijeđeno je dodatno plaćanje u iznosu do 10 eura po hektaru obradive površine. Takođe, zadržano je pravo da proizvođači višegodišnjih krmnih kultura, osim u godini zasnivanja usjeva, ostvaruju pravo na plaćanje u iznosu od 100€ i u naredne 4 godine za istu parcelu.

Rok za podnošenje zahtjeva i prijave odbradivih površina pod ratarskim kulturama, krmnim biljem, voćnjacima i povrtarskim kulturama su do 31. maja.

U okviru direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, Ministarstvo u 2018. godini kroz posebnu mjeru Agrobudžeta nastavlja i sa podrškom proizvodnji sjemenskog materijala, u iznosu do 700€/ha za osnovni sjemenski krompir, do 300€/ha za sertifikovani sjemenski krompir i do 300€/ha za sjemensku proizvodnju žitarica. Podržaće se proizvodnja sjemenskog materijala na minimalnoj površini od 0,5 hektara .Direktna plaćanja se opredeljuju i za proizvodnju duvana i iznose 1.000 eura po hektaru površine zasađene ovom kulturom.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code