Početna Naslovna Sudsko poravnanje na milion eura za propali projekat led rasvjete u Herceg...

Sudsko poravnanje na milion eura za propali projekat led rasvjete u Herceg Novom

57

Ugovor sa danskom kompanijom Hesa Light, sa kojom je Opština Herceg Novi 2015. godine sklopila 2,7 miliona eura vrijedan ugovor za instaliranje led rasvjete biće raskinut. Prethodno će Opština isplatiti milion eura drugoj danskoj firmi Nova lume, koja je pravna nasljednica Hesa Lighta u stečaju. Na takav sporazum za sudsko poravnanje saglasnost je dala odbornička većina u Skupštini opštine Herceg Novi, odnosno 19 odbornika je bilo za, jedan protiv i 8 uzdržanih.

Glavni  administrator, Nenad Đorđević, predočio je da su mukotrpnim pregovorima i nakon devet ročišta u Privrednom sudu, predstavnici Opštine uspjeli da dođu do tri predloga za poravnjanje sa kompanijom Nova lume. Po njemu je najpovoljnije rješenje da Opština isplati milion eura za postavljnenih 6000 led svjetiljki i da raskine ugovor. Onda bi Opština sama mogla da upravlja sistemom, bez daljinskog, koji nije moguć zbog konfiguracije terena.

Opozicioni odbornici iz DPS-a, Andrija Radman, Zoran Kovačević, Dragan, Janković, Mladen Kadić, Slobo Krušo, smatrali su da ovakvo poravnanje nije dobro za Opštinu, te da je trebalo reagovati s prigovorima u roku od 6 mjeseci kada je on počeo da se primjenjuje. Izrazili su sumnju i u status kompanije Nova Lume. Pitali su kako je moguće da je ugovor iz 2015. okvalifikovan kao korupcionaški, ako do sada Opština nije platila niti jedan cent za isporučenu i ugrađenu opremu. Objašnjavali su da je obavljena provjera firme Hese Ligh prije sklapanja ugovora, koji je trebalo da donese Herceg Novom 70 odsto uštede energije, odnosno 240 hiljada eura godišnje.

U odgovorima odbornika vladajuće koalcije, prije svega, predsjednika Skupštine, Miloša Bigovića, predsjednika Opštine, Stevana Katića, administartora, Nenada Đorđevića, te diskusijama Tamare Vujović (Demokrate), Borisa Seferovića (DF), Jovana Subotića(Novska lista) moglo se čuti objašnjenje da je čovjek koji je vodio Hesa light i potpisao ugovor osuđen na 7 godina zatvora za privredni kriminal. Od stečajnog upravnika kojeg je imenovala danska država predstavnici Opštine su dobili informacije da je riječ o prevarantskoj firmi, koja je poslovala još samo u dalekim zemljama, Bugojnu i Plavu.

Oni se plaše nastavka sudskog spora i zbog zapisinika kojeg je potpisala bivša predsjednica Opštine, Nataša Aćimović (Izbor) da je posao sa ugradnjom led rasvjete u Herceg Novom kvalitetno završen. Osim toga, po tvrdnji predsjendika Katića, Opština će, ipak, uštedjeti 1,7 miliona eura.

Direktorka Komuanlno stambenog, Jasmina Konjević je objasnila da sada veliki dio rasvjete ne radi, da preduzeće nije osposobljeno za daljinski sistem upravljanja, te da je građanima važna rasvjeta, a ne kako će se njom upravljati.

Odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom, ipak, nijesu mogli  odjednom da „progutaju“  svih 57 tačaka obimnog dnevnog reda. Jer, u dva navrata je na zahtjev predsjedika Opštine, Stevana Katića, dnevni red od 49 tema proširen. To je bio povod da neki odbornici opozicije zamjere, ne samo na obimnom dnevnom redu, već i na načinu kako se dostavljaju materijali, na brdu papira, umjesto u elektronskoj formi.

Nastavak Skupštine zakazan je za 8. Maj.

57 Komentari

 1. U cijeloj ovoj priči niko se ne poziva na odgovornosti i zato je svaki naredni potez igra nad vatrom .
  Da li je ovo pravna država ? Da postoji pravni sistem kažnjavanja ?
  Dok se ne sprovedu rigorozne mjere odgovornosti možemo samo da sanjamo bolje sutra.

  4
  1
 2. Totalni amateri,najblaze receno.Niko nije rszmisljao o garantnom petiodu od 10 godina koji podrazumijeva upravljanje,zamjenu svake pokvarene svijetiljke u roku od 48 sati 3 radnika u ekipi za popravak.BAR 800 000 € sto je u ovom poravnanju oprosteno Novo Lumenu ili….?Ostali detalji za strucnjake,kao npr da je opstina u ove 3 godine ustedila preko 1 000 000kojih nema nidje.Niti pozicija niti opozicija o svemu ne spominju bitno.Analiza svega se mogla napraviti za 1 h.Zalosno.

  15
  2
 3. A zasto sluzi ovaj Katunjsnin i Kilibarda iz DPS, blago vlasti sa njima sjede da bi uzeli dnevnice, sve pohvale za Presjednika Skupstine i na nacin na koji vodi sjednicu.

  15
  11
 4. Opštinari su pod plaštom važnijih tema u dnevni red od 57 tačaka ubacili i onu o POSKUPLJENJU LOKALNOG AUTOBUSKOG SAOBRAĆAJA na svim relacijama osim na onoj Igalo-Kamenari.
  NAROD ĆUTI JER NE ZNA STA MU SE SPREMA. Sta ce biti kad djeca krenu u školu po tim cijenama, radnici na posao i svi ostali kojima su već i ove karte preskupe. Zamislite sta ce biti kad im mjesecno prevoz sa 0.7e po voznji ili 1.4e dan-dva pravca ili 42e za 30 dana skoči POSKUPI za 40% na 60e mjesecno ili 2 e dan-dva pravca…bilo da se voze Igalo-topla (Dom zdravlja), Igalo-HN (opština, pijaca) , Igalo-Meljine i Savina (Bolnica, Srednja skola)…itd
  OVA VLAST JE TO DOGOVORILA SA BLU LAJNOM…SRAMOTA ZA KONJEVICA, BIGOVICA, KATICA, SAVA MARICA, SIMONIDU I BORISA SEFEROVICA.
  DPS ćuti radi ne zamjeranja vlasnicima BLU lažna.
  AKO OVO PRODJE…onda to ne glasaju predstavnici naroda…već…PREDSTAVNICI INTERESA BLU LAJNA…
  NARODE NOVSKI PROBUDI SE, BORI SE ZA SVOJA PRAVA…

  29
  3
 5. Sramota ko vodi grad!
  Sramota za kradje i obmane.
  Niko normalan nece ovdje doći, a odavno su oni koji žive ovdje digli ruke od svega.
  Žalosno

  16
  3
 6. Najbolji je zaključak da daljinsko upravljanje ne može da funkcioniše zbog “konfiguracije terena”? Vjerovatno je HN bio u Vojvodini kada su zaključivali posao??🤣🤣 U suštini sve je i smiješno i žalosno! Cijeli ovaj slučaj sa komplet skupštinom je materijal za Kesića i 24 min!

  22
  2
 7. Aliexpress.com tu mozete naruciti sve pa i led rasvjetu ili solar po najpovoljnijim cijenama na planeti..a i sve ostalo pocev od igle…

  12
  2
 8. U Kruševcu su preko tadašnje slovenačke firme GGE, sada čuvenog brenda Resalta, postavljene Phillips i Schreder LED svetiljke i to sa kontrolom paljenja preko klasičnih astronomskih satova jer je nakon detaljne analize utvrđeno da je to najekonomičniji izbor.
  https://balkangreenenergynews.com/rs/krusevac-gge-pokrecu-najveci-jpp-projekat-za-modernizaciju-javnog-osvetljenja-u-regionu/
  https://www.resalta.rs/referenca/grad-krusevac-srbija
  Nije tamo Hesa Light primirisala

  12
  4
 9. Platice gradjani nego ko drugi .
  Politicari su legitimnim putem izabrani predstsvnici narods na izborima.
  SLEDECI PU GLASSJTE ZA SEBE I SVOJU FAMILIJU A NE ZA ILI PROTIV PARTIJA I GRUPA GRADJANA JEDNOSTAVNO JE.
  Kakav narod takvi i politicari uvjek bilo !!!!

  28
  4
 10. Građani će platiti 1 000 000 €, zbog nečije greške (korupcije, mita …). To su nam, sada opštinari razjasnili.
  Ali, niko ne priča o tome hoće li neko odgovarati za ovaj skandal? Za ovako velike pare sledi krivična odgovornost!
  U normalnim zemljama, onaj ko stavi potpis na neki ugovor jeste odgovorno lice!

  37
  2
 11. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Bigović & co. (oni koji mu to omogućavaju) ponizili su i grad i skupštinu i odbornike ovakvim (ne)radom. Za ovoliko tačaka bi trebala skupština da traje bar dvije sedmice, ili kod normalnih da se zakazuje bar jednom mjesečno i rješavaju problemi na vrijeme. Preko 47 tačaka zbog nerada, kakvo potcjenjivanje građana!

  41
  7
 12. Sram bilo svakog ko ubjedjuje ovaj narod da je ovo lose, a tice se sporazuma o led rasvjeti.
  Rasvjeta kosta 750.000€ i to po nabavnoj cjeni. Postavlja se pitanje, kako je bivsa vladajuca garnitura dosla do toga da treba rasvjetu platit 2,700.000 €?
  Opstina sada placa 1.000.000€, a od ovih istih milion ta firma treba opstini (u iznosu od 300.000€ ) da kupi djelova i lampi. Postavlja se sledece pitanje: Ko je odje napravio lose za gradjane Herceg Novog? Bivsi koji bi dali 2.7 ili ova sada garnitura koja je sacuvala 1,7 miliona?!!! Daj te malo realnosti. Sledece:
  Vrlo dobro znam da ce sva rasvjeta koja je vec pocela da se popravlja biti u funkciji do 1 juna. Zakljucak:
  Trpjelisu gradjani, cekali su, docekali.
  Ustedjela opstina 1,700.000 € da ne odu u privatne dzepove.
  Dokazano gradjanima kako moze bolje i domacinski ali sa velikim trudom i cekanjem.
  Jos se jednom dolazalo da dps samo sa prevarantima ima posla, a ko sa dps-om ima posla, dobije 7 god kao i gospodin koji je vodio firmu Hesa Light.

  23
  16
  • Katiću sprdas li se ovo s narodom i kroz komentare na portalima ???
   Kad covjek pomisli da ne mozemo nize uvijek se desi nesto da opovrgne to.
   Ti stvarno mislis da cemo mi novljani da popijemo ovo spinovanje i politikantsku pricu…Nista nam nisi ustedio vec si nam izbio milion iz dzepa!
   U taj milion stanu skola i vrtic Katiću , a ti si ih dao za pokvarene sijalice! E sad je pitanje zasto si to uradio ?

   17
   2
 13. Mogla je javna rasvjeta na ebay narucit iste sijalice za 10$ komad i ugradit ovako su nas kostale oko 60e komad te iste koje ne rade al je neko ugradio sebe kao sto su i te sijalice ugradjene i Ljepota

  22
  4
 14. A zasto nijedna stranka ne pokrene pitanje da Blue Line ispostuje tender i da vozi dokle treba tj Volija i Sutorine, a ne do petlje,po tom njihovom ispada kad se bude radio ostatak magistrale do skretanja za Mojdeski put tj Vala onda ce oni voziti samo do semafora i spustit se u grad ako sad idu samo do petlje,a vamo trazite da poskupi karta na jedan euro…

  27
  1
 15. Novski SNP…više ne postoji.Samo Djurović..a slično je i u drugim partijama…na pr. PZP…SD…NOVA se još koprca ali ne dugo kao i sdp.

  15
  8
 16. Dovoljno je pogledati ko je ucestvovao u pregovorima o poravnanju. Voljela bih cuti ko je od njih bilo sto ozbiljno uradio u zivotu. Koji su novljani ludaci. Ovo nidje nema.
  Sad placajmo i jezik za zube…. pa opet na izbore do novog miliona

  44
  5
 17. LED rasvjeta je sramota Izbora. Kolektor je sramota SNP. Već ste zaboravili 2500000 koje smo platili Nikšićanima, a kanalizacija valja koliko i led sijalice i nikad neće proradit ni jedno ni drugo. Oboje skupa 3500000, neće dobit platu niko nikad. Put Meljine Petijevići? Energoprojekt i sportska dvorana?
  Vidjećete da novskom SNP ne može niko ni primać. Naprijed Danijela!
  Hajmo konkurs za sramotu Demokrata?

  30
  16
 18. Kako je fino vidjeti odbornike SNP Sašu Kulinovića i Draganu Stanišić,a ne ove druge odbornike!!!!!Više vrijedi sašin osmijeh nego citava novska skupstina.

  21
  37
  • U skupštini treba reci “koju pametnu” i znati o čemu se radi, sa ili bez lijepog osmijeha!
   Ovaj sastav je možda i “najtanji” u istoriji novske skupštine.

   7
   5
 19. Opštinske službe ( i ove i prošle) definitivno ne posjeduju stručni kapacitet da bilo koji projekat dovedu do uspješnog kraja. Počev od famoznog kanalizacionog sistema, preko LED rasvjete, do sasvim bizarnog slučaja rekonstrukcije zadužbine Dukovića. Čak i ono što je urađeno, napravljeno je nekvalitetno, ili bar sa velikim nedostacima. Toliko hvaljeno asvaltiranje Tijesnog klanca ( “Bijela kuka”) je napravljeno bez kornjiža ( stari naziv za ivičnjake), a treba samo vidjeti kako su postavljeni rukohvati na stepeništu Jova Dabovića. Da li iko u opštini zna koliko stepeništa postoji od tunela na Toploj do Ćorovića plaže? Da li znaju koliko je stepeništa neosvjetljeno? A gospođo Konjević, za građane je vrlo važno kako će se sistemom rasvjete upravljati. Jer, mi smo platili za energetski efikasnu rasvjetu. U protivnom, staru nije trebalo a mijenjati. A to, da se ne može ostvariti daljinsko upravljanje je čista glupost. A ista ova firma je napravila LED rasvjetu u Kruševcu. Ali, važnije je poći do Beča, jer je Kruševac udaljena destinacija na kraju svijeta.

  47
  3
 20. Potpuno je netačna tvrdnja da je predsjednica opštine Nataša Aćimović POTPISALA zapisnik da je rasveta postavljena kvalitetno.
  Ono što je na tom papiru nije njen POTPIS već faksimil. Zapisnik ne nosi djelovodni broj Opštine i evidentan je FALSIFIKAT.
  Takođe, zapisnik ne nosi potpis firme HESA LIGHT Danska već firme HESA LIGHT Montenegro koja tvrdi da je pravni sljedbenik HESA LIGHT Danska.
  Ko kaže da firma Nova lume Danska ima pravo da upravlja rasvetom?
  Postoji i izraelska firma koja tvrdi da je ona ta koja upravlja rasvetom.
  Imate li zaštitu ako se pokaže da ste milionče platili pogrešnoj firmi?

  36
  5
 21. Ovo je afera vijeka, sve ove ostale afere su smijesne.Platit milion eura svetiljke koje ne rade,umjesto raskinut ugovor i vratit im neispravnu robu.Ovo je prevara bez pardona!
  Milion eura za sijalice koje ne rade hahahahhahahah
  Imam ja dvije probusene gume,da nece Opstina da kupi od mene za par hiljada eura ??? Mogu proci kao rezervne,nece niko primjetit da su izbusene…

  35
  6
 22. Cek cek, sada ce gradjani platit milon eura led sijalice koje ne rade i koje se ne mogu daljinski kontrolisat ???
  Pa ko je ovdje lud ?
  Zasto im ne kazemo da poskidaju svoje sijalice sa antenama za daljinsko kontrolisanje,i fino raspisemo tender za klasicnu led rasvjetu bez daljinskog navodjenja ??? Eno u elektro radnje po 50ak eura komad,na veliko bi jos manje bilo…
  Sram bilo svakog odbornika koji je glasao za ovo i izbio novljanima 1 milion eura iz dzepa!!! Ovo je SKANDALOZNO !

  39
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code