SUNČANJE JE (NE)ZDRAVO od 10 DO 17 H

SUNČANJE JE (NE)ZDRAVO od 10 DO 17 H

356
0
Podijeli

Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) tokom vikenda posjetili su plaže na hercegnovskoj rivijeri, Meljine, Igalo, Zelenika, Herceg Novi gdje su gostima dijelili edukativno propagandne brošure CDPR-a, „Sačuvajte kožu od neželjenih efekata sunca, može vam trebati”.

U brošuri su preporuke CDPR-a kako o svim blagodetima sunčanja, tako i upozorenja o štetnosti, koja ne zastarijeva, već naprotiv doprinosi da koža brže stari, ali izaziva i obolijevanja – navode u CDRP-u.
U brošuri se mogu pronaći podaci o tome da je sunčanje zdravo, što nije potpuna istina, zatim kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja (UVZ-a), koliki je rizik oboljevanja od kancera kože. Velika je zabluda da tumore kože ne treba operisati, jer je hirurška intervencija zapravo najbolji, a često i jedini način liječenja i ne smije se odlagati. Najvažnija preporuka je redovna kontrola kože.
Istovremeno dati su savjeti „Pametno sa suncem”, gdje je nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su: ne sunčati se između 10 i 17 sati, tražite sjenku ili je stvarajte, nosite šešir sa širokim obodom, nosite naočare za sunce, pokrijte ruke i noge, nosite bijelu ili svijetlu laganu odjeću, nanesite kremu za sunčanje (sa faktorom minimum 20), pa do savjeta da bebe mlađe od godinu vrlo malo ili uopšte ne treba iznositi na sunce.
Sve su ovo podaci koje iz godine u godinu tokom ljetnjih mjeseci ovo Udruženje, kao i svi medicinski radnici saopštavaju, ali je činjenica da je malo toga ozbiljno prihvaćeno.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code