SUNCE OBASJALO ŠPORKALUK PLAŽA U IGALU

SUNCE OBASJALO ŠPORKALUK PLAŽA U IGALU

146
0
Podijeli

Zapušteno, šporko, potencijalan izvor zaraze, zaboravljeno od svih – samo su neki od “epiteta” kojima se može “dočarati” trenutno stanje na jednoj od plaža na kraju Igala, ispod bivšeTitove rezidencije.

Mulj, murava, prazne konzerve, kese, plastični bidoni, crkotine, uz nesnosan smrad – daleko je od slike plaže na kojoj ljeti boravi stotine turista, mahom s djecom.
Čije je kupalište? Čija briga? U JP za upravljanje morskim dobrom kažu da ukoliko je riječ o kupalištu koje je pod zakupom, o njegovoj čistoći treba da brine zakupac tokom čitave godine. Ukoliko je, pak, riječ o kupalištu koje nije pod zakupom, tada Opština ima obavezu, da u saradnji sa komunalnim preduzećem održava plažu čistom. Jer, prema Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, JP za upravljanje morskim dobrom ima sporazume sa opštinama po kojima, u sklopu 50% prihoda naknade za korišćenje zone morskog dobra, usmjerava opštinama.
Tako je i sa opštinom Herceg Novi potpisan ovakav ugovor i opština je dužna da održava plaže čistima. Iz Morskog dobra podsjećaju da ukoliko je riječ o javnoj površini, čistoća je pod ingerencijom JP “Čistoća”.
Komunalna policija dužna da je zakupce koji blagovremeno ne sređuju “svoja” kupališta, sankcioniše. Ukoliko to ne učini tada iz „Morskog dobra” kontaktiraju zakupca i “podsjećaju” ga na preuzete obaveze. U slučaju da se zakupac ogluši, dolazi do aktiviranja “činidbene garancije”, tj. garancije koju je zakupac dužan da priloži pri potpisivanju ugovora o zakupu, koja i služi za realizaciju ugovornih obaveza u slučaju da ih korisnik ne ispoštuje.
Za nadzor i kontrolu čistoće na kupalištima zadužena je Služba za kontrolu JP za upravljanje morskim dobrom i opštinska Komunalna policija.
Radio Jadran nije uspio da dobije odgovore načelnika Komunalne policije Zorana Bijelića, kao ni direktora JP Čistoća Borivoja Bonića – jer se nijesu odazivali na naše pozive. Do zaključenja ovog teksta nijesmo saznali da li je ova plaža u Igalu pod zakupom, ko je kriv što je zapuštena i hoće li snositi odgovornost za šporkaluk, kao i kad će biti očišćena?
Prolaznike, a još malo i turiste, ne zanima čija je nadležnost da uredi obalu. Sve će, ipak, prvo prebaciti na “domaćina od kuće”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code