Početna Eco Surlaš desetkovao palme: U Herceg Novom 101 plama uništena od početka godine

Surlaš desetkovao palme: U Herceg Novom 101 plama uništena od početka godine

33

Na hercegnovskoj rivijeri je od početka godine uništena 101 zaražena palma – 30 u Herceg Novom, 71 u Meljinama. Za injektiranje su određene 42 palme,  ali zbog izuzetno dugih kišnih perioda postupak injektiranja/endoterapije sprovođen je samo tokom jula. To se navodi u trećem polugodišnjem izvještaju o realizaciji Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja crvenog surlaša, kojeg je usvojila Vlada.

Dokument se odnosi na crveni surlaš, Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem.

Kako se navodi u dokumentu, u ovom periodu obavljeno je 6 pregleda, a feromoni su promijenjeni jednom u svim klopkama, koje su na području Herceg Novog postavljene na 6 lokacija – 2 u Igalu i po jedna u Parku Boka, Meljinama, Zelenici i Bijeloj.

Najveći broj imaga (odrasle jedinke surlaša) u klopkama registrovan je početkom maja u Meljinama – preko 230, a takav trend nastavljen je i tokom juna. Nešto manje ih je u Zelenici, zatim parku Boka, na jednoj lokaciji u Igalu i u Bijeloj.

Posebni akcioni plan Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je donijelo 22. februara 2018. godine. U njemu su planirane odgovarajuće mjere i aktivnosti za svaku lokalnu upravu posebno i lista od 4 prioritetne mjere sa procjenom troškova za njihovo sprovođenje koje je neophodno obaviti radi zaštite od surlaša. To su: postavljanje klopki za praćenje brojnosti i dinamike populacije, injektiranje/endoterapija, nabavka i sadnja drugog bilja i uništavanje napadnutih palmi.

Duž cijelog primorja, pa i u Herceg Novom, jasno se može sagledati koliko je desetkovan fond kanarskih palmi,  jer u statistiku ne ulaze palme sa privatnih posjeda. Prepostavlja se da je fond od preko 1500 kanarskih palmi u Herceg Novom za psolejdnje 3 godine prepolovljen.

Konačno, i sedam palmi na Škveru, kod spomenika kralju Tvrtku Prvom Kontromaniću ,  koje su bile najvitalnije i o kojima je najviše bilo brige, nijesu odloljele zarazi. Počele su da savijaju krošnje, a to znači da štetotičina uzima i dalje danak.

Efekti sprovedenih mjera nijesu očekivani, pa ni rada opštinske komisije koju je formirala hercegnovska Skupština da bi se sačuvale.

Šteta se ne može mjeriti novcem, ali na ambijntalni  primorski dio Crne Gore je ogromna.

Surlaš u Crnoj Gori nema prirodnog neprijatalja, a poznati preparati očigledno ne mogu da ga pobijede, zato stručnjaci kažu, opasnost po kompletan palmin fond će trajati.

33 Komentari

  • A kako ćeš spasiti limune, naranče , mandarine? Da li vidite u kakvom su stanju? Kakvi su listovi? Kakva je loza? Kakve su smokve?Jedino još kivi i fortunele nekako odolijevaju. Ali, to su “novotarije”, pa ih pošast još nije stigla.

   3
   1
 1. Jos ga ima??? Starsno!!! Sramota je da niko ne moze da ga zaustavi vec 2-3 godine!!! Da je ovo razvijena drzava i grad slucaj bi se rijesio za par mjeseci

 2. Duzni ste da sve palme koje su propale zamijenite novim. Posto niste odvojili pare za prevenciju, sad spremite pare za nove sadnice. Neka neko organizuje protest za zastitu zelenila Herceg-Novog. Dok ne izadjemo na ulice, niko nece reagovati.

 3. Sram vas bilo! Niste uradili nista. Uvijek imate izgovor, te vruce, te hladno, te dugo pada kisa. Nesposobni ste za pozicije na kojima se nalazite. Palme su propale, sadite nove. Sadite divlje narance, magnolije, agave… Niti sto radite, niti sto sadite. Dobro neko rece, koliko je palmi i ostalih biljaka dato samo za koncert Cece…

  21
  1
 4. nevjerovatno je da park Boke stoji onako, kao da nikog nije briga. Sve se turista raspiruje jel je pod sporom ili ne. Park Boke je glavni gradski park..

  31
  1
 5. Mogu da zamislim koliko je nasim opstinarima stalo do palmi. Najsmjesnije mi je kad izrezu zarazenu palmu kraj setalista pa surlasi gmizu po zemlji iduci ka novoj palmi . Zao mi je sto su unistene palme ,na zalost nece moci i njih da privatizuju. Lol

  26
  1
 6. Zagledajte se malo bolje,pa ćete vidjeti da onaj ko se borio, spasio je palme. Lazaret, Porto Montenegro i dosta bogatih domaćina su uspjeli da sačuvaju svoje palme. Eno ih zelenije i ljepše nego ikad.
  Način je postojao,ali se nije radilo NISTA, po tom pitanju.

  40
  1
  • Poštovani, zbog tog dobrog domaćina (Porto Montenegro) je 99,99999% stigao surlaš na naše primorje, jer niko drugi u tom periodu nije ni imao potrebu da uvozi palme. Nije sigurno stigao sa bananama ili pomirodom.
   Postoji jasna i precizna procedura koja treba da se ispoštuje kod uvoza bilo čega pa tako i rastinja.
   Da se to ispoštovalo do ovoga svega nebi došlo.
   Tako da je sva (ali bukvalno sva odgovornost) na nadležnim inspekcijama (odnosno vlasti koju je ovaj narod izabrao ili ti preciznije na DPSu i njihovim kompanjonima).
   Ovo je Ekocid kakav nas se ne pamti…
   I da se niko ne zapita kako je to stiglo do nas. Ali mi obožavamo da stvari guramo ispod tepiha i da se pravimo ludi i klimamo glavom po potrebi.
   Kakvi smo, bolje ni ne zaslužujemo.Palme smo uništili mi sami svojom nebrigom na svim nivoima (kao i sve do sada), da nije došao surlaš, došla bi sigurno neka druga pošast (buba, bakterija…)jer smo nesposobni (prije svega lako podkupljivi, sto je vrlo vjerovatno negdje i kumovalo ovome).
   Ali koga briga za običnog građanima kad nije ni njega samoga. Bogatašima , kao što reče, palme ostaju nikad zelenije. A ti se sirotinjo kupaj u svom znoju dok betončina isijava kao TA peć dok čekaš sledeće izbore da se prodaš za 50E.
   Toliko (nadam se da će redakcija objaviti ovo)

   Srdačan pozdrav

   5
   3
    • Na sta konkretno mislite da nije tačno?
     Iz razgovora sa ljudima koji se donekle razumiju u ovu problematiku saznao sam da bi trebalo da se svaka palma prije uvoza stavlja u karantin sa feromonskim zamkama na odredjeni period. U slucaju da se pojavi ijedna buba ne dozvoljava se ulazak tih palmi u zemlju. Procedura je prilicno jednostavna. E sad… prije tri godine sam cuo pricu (koja ne mora biti istinita) da su se prilikom isporuke tih palmi te feromonske klopke nekako slomile ili ih je neko slomio. Investitor nije mogao ili nije zelio da ceka na nov period karantina pa su uvezene palme po nasem omiljenom principu APP (ako prodje prodje), i da je nazalost proslo kako je proslo. Jos jednom ponavljam, ne znam koliko je ovo istina. Ovdje su se mnoge price naknadno ispostavile kao tačne, pa me ne bi iznenadilo da i ova bude takva

 7. Surlaš je pobijedio, kuknjava ostaje. A time se samo gubi na vremenu u novom ozelenavanju Novog, Boke i Primorja.
  Ako je kanarska palma stradala, sve ostale vrste palmi su rezistentne na njega! Barem je to dobra vijest!
  Ja mislim da je sada najpametnije saditi cikase (palmolika vrsta paprati), omanje mediteranske palme lepezastih grana i visokorastuće Vašingtonia palme kakve su Rusi bili donirali Novom uz put na Savini.
  Bilo bi dobro da se nakon ljetnje turističke sezone otvori forum na temu palmi i zelenila u Novom.
  Ako Novljani prepuste birokratama i političarima ozelenivanje grada – postaćemo betonska džungla!

  41
  1
 8. U Turskoj su spasili palme, ali ovdje kod nas ima problem da niko nije odgovoran,nizasta,ne radi rasvjeta 6 mjeseci,ne zna se nadleznost,kolektor ne zna se,gdje god pipnes ista prica,mnogi ne dolaze na posao na rukovodeca mjesta,niko ne odgovara,sto god se dogodi niko nije nadlezan advokati im nista ne mogu ,jer i da su u pravu platice opstina,itd itd……

  37
  1
 9. Прости јади што одоше палме него и остало дрвеће све више страда. Оће ли ико покренут иницијативу да се засади нова кошћела на Карачи ђе је синоћ билса величанствена Тројка из Блока или онај дивни храст на Савини код манастира или било које вјетром или немаром уништено стабло?

  23
  3
 10. Prije 3 i po godine odrzan je sastanak o surlasu i na tome se zavrsilo. Nadlezni ne kapiraju da su palme bile najvece bogatstvo Herceg Novog. Ali ne cudi s obzirom da su grad vidjeli prvi put kad su se docepali ” vlasti”. Nije bilo para? Na mjesto svake otkinute palme treba staviti spomenik Ceci. To je novi Novi. J…. nekakve palme. Cak se ni rakija ne pravi od njih

  35
  3
  • Od surlaša bi se mogao praviti suvenir posvećen grozomornoj gluposti novskih opštinara. Prodajom tog suvenira mogla bi se ostvariti neka zarada da se malo ozeleni grad.

 11. Jednog dana će se pričati kako je Herceg Novi bio grad kulture i zelenila sa stotinama palmi, kako je imao hotele, Muzički festival Sunčane skale, Filmski festival, kako je imao Praznik Mimoze, Mamulu, Brodogradilište, Institut Igalo, Prvoborac, Mještovito… imao i došla vremena kada je ostao ili ostaje bez svega toga zbog interesa i koristi sebičnih i bahatih ljudi…

  46
  1
 12. Novska opština, odnosno nadležna služba u istoj, nije apsolutno ništa uradila po pitanju tretiranja palmi, zato je i rezultat takav, bruka nevidjena, mada ni druge opštine osim Budve nisu ništa bolje, sa kompletnom Vladom, iseliti nas sve sa ovih područja, i doseliti nekoga ko ima želju da brine o ostavštini predaka i budućnosti potomaka…

  30
  1
 13. Kasno se je pocelo sa tretiranjem palmi na adekvatan ali skuplji nacin.Gledam prije neki dan emisiju sa rive u Splitu,tako su palme na mjestu ( barem one vidjene na televiziji).
  Dugo su strucne komisije zasjedale,pravile plan,pa ga evaluirali,pa onda opet probali samo da ih prskaju sprejom,prodje voz.
  Zanimljivo bi bilo cuti i razmijeniti iskustva sa ostalim mediteranskim zemljama o ucinkovitosti raznih tretmana.

  24
  1
  • Pronasao sam na internetu da je jedna od palmi na splitskoj rivi bila prosle godine napadnuta i da je zaduzena sluzba odmah startovala sa obimnim tretmanom. Palme su na Rivi potkresivali u sred zime jer su znali da miris palminog soka privlaci surlasa i na deset kilometara daljine! U Novom su palme kresali u sred ljeta i tako privlacili surlase na zdrave palme. A prskano je bez izuzetka OFRLJE – zakace prskalicu
   na jednu granu i puste da 45 minuta prska na sve strane – cak i na palmu… IDIOTIZAM!

   20
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code