Početna Društvo Surlaš napao i 7 “počasnih” palmi na Škveru

Surlaš napao i 7 “počasnih” palmi na Škveru

15

Od početka „invazije“ palminog surlaša na stabla kanarske datule prije više od tri godine, do skoro je na Škveru odolijevalo sedam palmi, simbola grada, sa slika skoro svake razglednice ili prospekta, kod spomenika osnivaču grada Tvrtku I Kotromaniću.

U jednom trenutnku činilo se da će se stable ovom štetniku potpuno oduprijeti, da li zbog pravovremenih hemijskih tretmana ili zbog činjenice da surlaš još nije „preletio“ do njih.

Ipak, ovih dana evidentno je da je surlaš uspio da dotuče i jedini preostali drvored palmi sa raskošnim krošnjama na „ulazu“ u grad sa morske strane.

Najgore je za sada prošla upravo palma ispod koje je Turistička organizacija prije dvije godine postavila dektorativnu klupu „I<3HERCEGNOVI“, gdje se u pozadini vidi dio luke, bazenskog kompleksa Jadran i Igala, što je jedan od najdivnijih „kadrova“ i mjesta za fotografisanje. Odatle je na društevnim mrežama šerovano na stotine fotografija.

Krošnje su vidno „prorijeđene“ i „suve“ na skoro svih sedam stabala, tako da je njihovo potpuno uklanjanje izvjesno.

Za pola godine, ili koji mjesec više, biće to još jedno u nizu mjesta u gradu, na kojem će biti ogoljena stabla, kao što se desilo na tivatskim Pinama ili na potezu uz glavnu saobraćajnicu u Risnu, gdje je proteklih dva mjeseca usađeno novih petnaestak stabala palmi.

Postoji i objašnjenje za ono što ovih sedam stabala čini zeru „značajnijima“ u odnosu na ostale. Zasađene su još daleke 1959. godine u čast sedam Jadranovih igrača, koji su osvojili šampionsku titulu Jugoslavije.

„Bila je to inicijativa arhitekte Sava Kraljevića, koji je bio jedan od načelnika u Opštini. Palme su sadili radnici zelenila Komunalnog, na čijem je čelu bio Lilo Trani. Čak je jedna palma bila niža, pa je postojala i anegdota da pripada najnižem vaterpolisti Dušanu Keši Bilasu“, ispričao je ranije Radiju Jadran predsjednik Skupštine PVK Jadran, Boro Mračević.

Inače, procjena je da je u Herceg Novom na javnim površinama bilo oko 1.500 palmi, no usljed napada surlaša, taj broj je prepolovljen.

15 Komentari

    • Strepim da će nevrijeme oboriti novoposađene palme u Risnu. Rekao bih prema slici da nisu dodatno učvrščene, a korijen im sigurno nije toliko dobro učvrščen da izdži vjetrušnu. Vašingtonke koji je neki Rus donirao Novom i koje su na starom putu na Savinu su bile dugo vremena vezane jakim pojasevima tako da su palme uspjele da se pričvrste korijenima.

  1. Ljeti svako jutro prodjem kroz Lazaret i cesto vidim covjeka koji brine o njihovim palmama, do sad ni jedna nije stradala. Da se redovno obilaze, ciste, posipaju cime treba itd. odnosno da ima ikoga doma, i ove bi na skver bile jos uvijek i zdrave i lijepe.

    41
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code