Surlaš napao jednu od najautentičnijih palmi u Herceg Novom

Surlaš napao jednu od najautentičnijih palmi u Herceg Novom

11
Podijeli

Zaposleni u Sektoru zelenila Komunalno stambenog preduzeća jutros su obavili dendrohirurgiju na još jednoj palmi kod tvrđave Forte Mare sa gronje strane, inače jednoj od “zaštitnih znakova” ovog dijela grada.
To je, nakon dendrohirurgije na palmi u bašti novog dijela Instituta, pokazatelj da se palmin surlaš ponovo aktivirao, te da je u proteklom periodu samo mirovao, kaže za Radio Jadran, šefica Sektora, Vanja Spaić.

“Bitno je da smo mi reagovali na vrijeme i u konsultacijama sa fitosanitarnim inspektorom odrađena je dendrohirurgija. Moram reći da ćemo sljedeće sedmice odraditi još jednu dendrohirurgiju na plami ispod Pub-a Got, jer i nju je napao surlaš. Nadam se da ćemo uspjeti da ih spasimo jer smo zaista reagovali na vrijeme i eto činimo sve što možemo”, priča Spaićka.

Picerija i restoran

Intervencija na palmi ispod paba radiće se uz asistenciju Komunalne policije, koja će morati da reguliše saobraćaj, naročito prilikom prolska gradskih autobusa. Jer palma je praktično na samom putu, a kamion Komunalno stambenog sa korpom moraće da stoji dijelom na glavnoj saobraćajnici, koja je inače “usko grlo”.

Ona ističe da sve dendrohirurgije koje su odrađene u proljeće i tokom ljeta dale su pozitivan efekat, i palme su počele da se revitalizuju. Spaićka dalje kaže da palme na kojima je ovaj zahvat rađen pred posljednju zimu i pored premazivanja kalem-voskom, nijesu uspjele da se oporave, pa strahuje i da neće uopšte. Jer, zima je bila za ovo područje izuzetno hladna uz veoma niske temperature.

“Do sada je otprilike odrađeno oko petnaestak dendrohirurgija, a negdje oko 20% nije rezultiralo baš zbog zime”, dodaje ona.
No ni ovdje nije kraj djelovanju ovog štetnika, jer je “zaražena” i palma ispred prodavnice na Savini, ispod JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, preko puta Zelene pijace. Dendrohirurgija na njoj trebalo bi da bude odrađena u narednih desetak dana, zaključila je Spaić.

11 Komentari

 1. Njunjo je sve rekao,svaki komentar bi bio suvišan.
  Grad umirućeg zelenila .
  Nekada grad cvijeća,a sada drače i korova.
  To je poslijedica pohlepnih politikanata već 20 godina.
  Da se ugrade i zaposle rodbinu i kumove,da generacije pričaju.

  15
  • Sucko, risanske palme su propale od januarske zime a ne od surlasa. Kad ih napadne surlas suse se drukcije. U Risnu su se smrzle grane ali ne i cijela biljka pa su se palme kasnije refale. Nazalost tek sad su se sjetili da ih pocnu pomalo cistit. Mogli su jos sacekat da prodje sezona, neka ih bas svi turisti vide kako su azurni

   3
   1
 2. Napao je surlaš naše društ o,iznutra,prije
  30 godina.
  Inače za ovu palmu nadam se da će je spasiti.
  Vanja Spaić je dobar stručnjak,koji voli svoj posao
  i prema Novskom zelenilu se odnosi sa velikom pažnjom ibrigom!

  17
  1
 3. Samo prošetajte obalom i pogledajte u kakvom su nam stanju palme . Zapuštene,osušene, surlaši haraju … Dal su gospodi iz zelenila male plate ili ih nema dovoljno zaposlenih , to ne znam. Ono što znam je da imamo više špijuna i policajaca i kriminalaca po glavi stanovnika od svake države na planeti. Dal profesionalce sa velikim uvom ,koji gmižu po kafićima treba prekomandovati u zelenilo da rade i naravno platiti ih za to… mislim da treba. Bili bi produktivniji i društveno korisni

  34
 4. Sektor zelenila u H Novom katastrofalno radi. Biser od boga dat u vidu zelenila je zapušteniji nego ikada. Sve palme na javnim površinama su zapuštene i ne sredjuju se i čiste redovno kako bi trebalo. Isto je sa drugim zelenilom čekaju godinama da zaraste pa onda motornom do stabla. Na pozive i prijave gradjana ne reaguju.Gradski parkovi sa osušenom travom, zelenilom bez forme, bez zalivanja tokom ljeta, a kamoli da krenemo u sistem automatskog navodnjavanja. Na pjesackim ostrvima i raskrsnicama sade se kaktusi samo da ne bi trebalo zalivati. Radnici zelenila samo tezgare privatno sa alatom i vozilima Stambeno Komunalnog.
  Novi se nekad ponosio zelenilom, palmama parkovima sada smo gori od Konika.

  38
  1
  • Vala debela istina!!! I ne samo zelenilo nego najprije vodovod pa i čistoća tezgare privatno sa alatima preduzeća….službenim autima se redovno ide na plažu, po djecu u školu, u prodavnicu itd.

   11

Ostavite komentar

*

code