Surlaš primirio: Ipak, opasnost nije prošla i počinje novo tretiranje palmi

Surlaš primirio: Ipak, opasnost nije prošla i počinje novo tretiranje palmi

1932
5
Podijeli

Kontrolom fitosanitarne inspekcije iz Podgorice utvrđeno je da od zimus ni jedna palma u Herceg Novom nije zaražena crvenim palminim surlašem, kao i da je hercegnovskoj rivijeri  izgubljeno  25 palmi. Uzrok propadanja palmi jeste ova štetočina, ali i hladni zimski talas u prvoj polovini januara, kazao je za Radio Jadran sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju, Ilija Peulić.

Prvo tretiranje palmi je obavljeno u decembru, a  posljednje sa orezivanjem i sređivanjem u martu. Tada je na cijelom gradskom području urađeno  drugo tretiranje palmi hemijskim sredstvima, čime se smanjuje infestacioni potencijal palminog surlaša. Od tada do danas nije evidentirana niti jedna nova zaražena palma.

Picerija i restoran

– Uspjeli smo da ograničimo štetu, odnosno suzbijemo dalje širenje surlaša. To smo učinili predanim, teškim radom, jer svjedoci smo svi koliko je zapravo alarmatna situacija  u okruženju, pa i našem primorju – navodi Peulić.

On je najavio da će nastaviti sa tretiranjem palmi. U planu su  4 tretmana zaštite, jedan odmah, sljedeći je pred ljeto i dva nakon ljetnje sezone.

U posljednje vrijeme je  nekoliko palimi koje su spasavane dendrohirurgijim i  uspjele su da prežive. Na njima su se pojavile nove, mlade grane, što uliva nadu da će i ostale, koje su ostale bez krošnji, uspjeti da se oporave.

– Na broj palmi koje imamo u gradu, preko 2000 stabala kanarske datule, oko 25 izgubljenih ne predstavlja neku veliku štetu, s obzirom na razmjere zaraze u regionu. Naravno, tretiranja i zaštitu treba nastaviti, jer to mora da se radi konstantno, iako iziskuje određena materijalna sredstva. Ali Novi je grad prepoznatljiv po palmama, pa kao takav i mora ulagati sredstva –  ističe Peulić.

U Bijeloj su radnici JKS pokušali da sačuvaju nekoliko palmi, koje su bile zaražene surlašem, a koje je dokusurila oštra zima. One će, na žalost, biti uklonjene, iako surlaša u njima više nema.

Ipak, iako nijesu evidentirane nove zaražene palme, opasnost  nije prošla, pa je potrebno nastaviti sa zaštitom, kako bi se preostala stabla kanarske datule sačuvala, jer surlaš je najaktivniji u periodu proljeća i ljeta.

Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije, samostalno orezivanje palmi je strogo zabranjeno, bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju. Tretiranje palmi pesticidima košta 10 eura i neophodno ga je ponoviti tri puta u razmaku od 40 dana.

5 Komentari

  1. surlaša suzbila zima a ne vi.
    imali smo sreće, onaj nas pogledo da bar nešto nije uništeno u ovome gradu čega ste se dohvatili vašom nesposobnošću.

  2. Ima mnogo zdravih palmi koje su na javnoj povrsini cije grane suve donje nisu orezane (pogodno za surlasa).Uglavnom je gradsko zelenilo bilo azurno kod Banje i titove vile na orezivanju na drugim mjestima slabo

    10

Ostavite komentar

*

code