Surlašev svjetionik

Surlašev svjetionik

6
Podijeli

U petak, 6.jula 2018. prošetao sam od Škvera do hotela Plaža i tamo se nakon dvije sedmice pauze okupao u moru. Usput sam vidio radnike Komunalnog (?) kako revnosno kidaju vegetaciju koja je izašla van norme urednosti turističkog grada.


Tako sam na pojasu oko vojničkih banja vidio da su potkresane i palme, kako vašingtonke (visoke lepezaste) tako i kanarske na koje se okomio surlaš….
Nije mi poznato da li odgovorni imaju informaciju da je palmin surlaš u stanju da namiriše sok palme koji izvire iz mjesta na kom je grana otkinuta sa nevjerovatnih DVADESET KILOMETARA!!! To je praktično poziv bratiji insekata da lete u pravcu još uvijek zdrave palme i unište je…


Pisao sam o tome u jednom komentaru prošle godine, ali to očigledno niko od odgovornih nije pročitao. Očekivalo bi se da odgovorni čitaju strane aktuelne vijesti u vezi surlaša, nisam siguran da je tako.
Narod kaže: “Ne sjeci granu na kojoj sjediš”. Ovdje nije u pitanju samo grana, već i kompletna populacija jedne vrste palmi…


Bilo bi svrsishodnije da su se grane palmi skresale u vremenu kada je surlaš u stanju zimskog mirovanja: od novembra do februara. Ovako je palmin surlaš dobio mirisni poziv na gozbu…

Đorđe Matković

6 Komentari

 1. Najveca katastrofa od zemljotresa. Kao nema para. Vaznije su ovom gradu palme nego gomila gluposti za koje TO izdvaja mnogo para. Daj samo “ala maka”, malo muzike i novljanima dovoljno.Cekacemo opet 60-70 godina da palme porastu. Sram bilo ovu generaciju novljana koja se sada pita. Ili su totalne neznalice ili ne vole grad koji vode

  10
  1
 2. Dokle god se na pozicije dolazi stranacki, nema tu srece! A tako je u cjeloj drzavi, on nema potrebu da radi nesto jer nije svojom zaslugom tu dosao.. Ma sta i ja bulaznim i trosim rijeci, nece se nista promjeniti bar jos 50 godina, nismo sazreli kao drustvo za promjene.

 3. Odigrava se prirodna borba dvije vrste. Mnoge kanarske palme nisu napadnute, iako je tik do njih po nekoliko uništeno. Mnoge, znači, imaju odbranu. Koje su uništene, treba ih posjeći i zasaditi druge vrste, jednako lijepe.
  Ne znam ko kontroliše ove što podrezuju, ali mnoge su podrezali potkoso, a ne ravno, ne shvatajući da taj list postaje tijelo palme i da ne smije da se tanji stablo.
  Tačno, trebalo je ovo raditi zimus.

  7
  1
 4. Djordje, sad si u Novi, a ne u Minhen!!! Ovdje nema odgovornih kad su u pitanju obaveze, ali svi su glavni kad ti trebaju uzeti pare. Stara priča druže moj i ništa se nije promjenilo zadnjih 100 godina.

 5. Da Djordje, tako je to ali znas okle smo, sigurno je neko , i ne samo neko, od nadleznih to procitao, ali ne u radnom vremenu, oni tada nemaju kad da citaju, oni raboraju, a poslije radnog vremena, a izvini, koji nadlezni? pazi malo, znamo se, ovdje mislimo isto.

  7
  1

Ostavite komentar

*

code