Surlašev svjetionik

Surlašev svjetionik

966
6
Podijeli

U petak, 6.jula 2018. prošetao sam od Škvera do hotela Plaža i tamo se nakon dvije sedmice pauze okupao u moru. Usput sam vidio radnike Komunalnog (?) kako revnosno kidaju vegetaciju koja je izašla van norme urednosti turističkog grada.


Tako sam na pojasu oko vojničkih banja vidio da su potkresane i palme, kako vašingtonke (visoke lepezaste) tako i kanarske na koje se okomio surlaš….
Nije mi poznato da li odgovorni imaju informaciju da je palmin surlaš u stanju da namiriše sok palme koji izvire iz mjesta na kom je grana otkinuta sa nevjerovatnih DVADESET KILOMETARA!!! To je praktično poziv bratiji insekata da lete u pravcu još uvijek zdrave palme i unište je…


Pisao sam o tome u jednom komentaru prošle godine, ali to očigledno niko od odgovornih nije pročitao. Očekivalo bi se da odgovorni čitaju strane aktuelne vijesti u vezi surlaša, nisam siguran da je tako.
Narod kaže: “Ne sjeci granu na kojoj sjediš”. Ovdje nije u pitanju samo grana, već i kompletna populacija jedne vrste palmi…


Bilo bi svrsishodnije da su se grane palmi skresale u vremenu kada je surlaš u stanju zimskog mirovanja: od novembra do februara. Ovako je palmin surlaš dobio mirisni poziv na gozbu…

Đorđe Matković

6 Komentari

 1. Najveca katastrofa od zemljotresa. Kao nema para. Vaznije su ovom gradu palme nego gomila gluposti za koje TO izdvaja mnogo para. Daj samo “ala maka”, malo muzike i novljanima dovoljno.Cekacemo opet 60-70 godina da palme porastu. Sram bilo ovu generaciju novljana koja se sada pita. Ili su totalne neznalice ili ne vole grad koji vode
  9  1
 2. Dokle god se na pozicije dolazi stranacki, nema tu srece! A tako je u cjeloj drzavi, on nema potrebu da radi nesto jer nije svojom zaslugom tu dosao.. Ma sta i ja bulaznim i trosim rijeci, nece se nista promjeniti bar jos 50 godina, nismo sazreli kao drustvo za promjene.
  7  0
 3. Odigrava se prirodna borba dvije vrste. Mnoge kanarske palme nisu napadnute, iako je tik do njih po nekoliko uništeno. Mnoge, znači, imaju odbranu. Koje su uništene, treba ih posjeći i zasaditi druge vrste, jednako lijepe.
  Ne znam ko kontroliše ove što podrezuju, ali mnoge su podrezali potkoso, a ne ravno, ne shvatajući da taj list postaje tijelo palme i da ne smije da se tanji stablo.
  Tačno, trebalo je ovo raditi zimus.
  6  1
 4. Djordje, sad si u Novi, a ne u Minhen!!! Ovdje nema odgovornih kad su u pitanju obaveze, ali svi su glavni kad ti trebaju uzeti pare. Stara priča druže moj i ništa se nije promjenilo zadnjih 100 godina.
  8  0
 5. Da Djordje, tako je to ali znas okle smo, sigurno je neko , i ne samo neko, od nadleznih to procitao, ali ne u radnom vremenu, oni tada nemaju kad da citaju, oni raboraju, a poslije radnog vremena, a izvini, koji nadlezni? pazi malo, znamo se, ovdje mislimo isto.
  6  1

Ostavite komentar

*

code