Početna Oko nas Tivat Susret crnogorskih podmorničara u Tivtu

Susret crnogorskih podmorničara u Tivtu

0

NVO udruženje građana “Podmorničar” sjutra u Tivtu organizuje redovni godišnji susret podmorničara Crne Gore. Okupljanje je najavljeno za 11 časova ispred Zbirke pomorskog nasljeđa i podmornice P-821 u Porto Montenegru.

Foto: Radio Tivat

U podne će uslijediti otvaranje službene prostorije-kancelarije udruženja u Seljanovu, kao i godišnja Skupština udruženja.

Iz NVO “Podmorničar” pozivaju sve članove i prijatelje udruženja da dođu i daju svoj doprinos obilježavanju Dana udruženja.

Tivatsko udruženje podmorničara osnovano je 28. oktobra 2012. godine i od tada radi na naučnom i stručnom istraživanju podmorničarstva, razvijanju i njegovanju tradicije ovog poziva i razvijanju svijesti o sadržini i zaštiti ekoloških i ljudskih prava u toj oblasti.

Tivat i Boka Kotorska su povezani s podmorničkim pozivom već duže od vijeka. Podmornička baza u Tivtu aktivna je od početka 20. vijeka, a tokom Prvog svjetskog rata ovdje je bila baza za preko 20 austro-ugarskih i njemačkih podmornica koje su djelovale na Jadranu i u Sredozemlju.

Nekadašnje  vojno brodogradilište Arsenal bilo je specijalizovano  za remont i održavanje podmornica kao najkompleksnijih ratnih brodova.

U Tivat su 8. aprila 1928. uplovile i prve podmornice Kraljevske mornarice Jugoslavije – „Hrabri“ i „Nebojša“, a nakon Drugog svjetskog rata u Arsenalu su održavane sve podmornice RM JNA, ali i podmornice iz Libije i SSSR-a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code