Početna Oko nas Budva Susret sa književnicom Ljudmilom Ulickom u Budvi

Susret sa književnicom Ljudmilom Ulickom u Budvi

0

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u četvrtak, 26. septembra u amfiteatru na Akademiji znanja sa početkom u 19 časova biće upriličeno veče sa jednom od vodećih savremenih svjetskih spisateljica, ruskom književnicom Ljudmilom Ulickom. U programu učestuju književnica Elena Zelinska, prevodilac Predrag Krkeljić i moderatorka Stanka Stanojević.

Ljudmila Ulicka (1943, Ural), velika ruska književnica diplomirala je biologiju na Moskovskom državnom univerzitetu 1968.godine. Jedno vrijeme je radila kao naučnik u Institutu za genetiku u Moskvi, ali je ostala bez posla jer je na svojoj pisaćoj mašini prekucavala zabranjeni roman.

Na početku književne karijere pisala je drame i scenarije za pozorište, radio i televiziju. Svjetsku slavu stekla je pričama i romanima koji su prevedeni na više od dvadeset jezika.

Najvažnije knjige Ulicke su romani: “Sonječka”, “Medeja i njena deca”, “Slučaj Kukocki”, “Iskreno vaš Šurik”, „Danijel Štajn, prevodilac“, „Zeleni šator“, „Jakovljeve lestve“, kao i knjige priča: “Siromašni rođaci”, “Ljaljina kuća”, “Devojčice”, “Providne priče” i “Ljudi našeg cara”. Romani i knjige priča Ulicke prevedeni su na sve veće svjetske jezike.
Ulicka je dobila čitav niz ruskih i međunarodnih književnih priznanja, među kojima se nalaze: “Medicis“, “Moskva-PEN“, Ruski “Buker“, “Nagrada za rusku knjigu godine”, kineska “Nacionalna nagrada za književnost”, ruska nagrada “Velika knjiga“, “Grincan Kavur“, “Velika nagrada Budimpešte”, “Simon Bovoar“, “Austrijska državna nagrada za književnost”.

Živi u Moskvi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code