Svakog vikenda otkrivanje zaleđa Herceg Novog

Svakog vikenda otkrivanje zaleđa Herceg Novog

4
Podijeli

prezentacija orjena 2Prvi put ove godine posjetiocima Herceg Novog, bilo da su rekreativci, ljubitelji prirode, planine, ali i arheoloških i istorijskih vrijednosti biće pružena mogućnost da kroz razne događaje, izlete, radionice, takmičenja otkriju hercegnovsko zaleđe i podorjenski masiv. Takvu novu zimsku turističku ponudu Herceg Novog predstvio je sinoć dipl.arheolog Željko Starčević, direktor Agencije za zaštitu i razvoj Orjena i načelnik Službe za markaciju i vodičku službu PK Subra. Podrška je stigla od lokalne i NTO Crne Gore, privrednika iz zaleđa, svakako PK Subra, ”Niskogorci”, NVO “Orjenoutdoor”.
– U kvalitetnoj valorizaciji gorske ljepotice koja se uzdiže iznad Herceg Novog, potrebno je krenuti ozbiljnim stazama „jer staza ima, baš kao i vizije koju treba slijediti“. Ovo nije priča samo o Orjenu. Ovo je priča kako živjeti za Orjen i od Orjena. Potrebno je udružiti snage sa privredom grada, NVO sektorom i sportskim klubovima, i rezultati neće izostati – poručio je Starčević.
U Dvorani Park predsvili su se vlasnici konaka i konoba, proizvođači zdrave hrane i restorana na Orjenu koji brižljivo čuvaju tradiciju domaćih proizvoda, kao što su „Gušti“, „ Konak“, „Vrbanj“ i „ Karakas“.
prezentacija orjena1A Starčević je zanimljivom pričom vodio sve posjetioce prvo od Kotobilja, poznatog ne samo po gustoj šumi i nestvarno lijepom izvoru Zelenac kaptiranom u doba Austrougarske vladavine, već i po čuvenoj Kotoboljskoj bitci, koju je Njegoš opjevao u Gorskom vijencu.
Tu je Tajno brdo, istureno uzvišenje u zaleđu Herceg Novog, na kojem se nalaze ostaci fortifikacije, odakle su iz zasjede Crnogorci i domaći ustanici napali i porazili tursku vojsku, što je bio presudan događaj u bici za oslobođenje Herceg Novog, a zatim i Čakotin – vrh vidikovac sa ostacima zidina rimskog refugijuma (pribježišta), lociran na teško savladivom terenu, pogodnom za odbranu.

prezentacija orjena 4– Nipošto ne treba zaobići Đevojačke grede, sklop od nekoliko ilirskih tumula lociranih na odličnom vidikovcu odakle se pruža pogled na ulaz u Boku Kotorsku, na kojem postoji mogućnost upoznavanja za tradicionalnog života u okvirima gotovo netaknute istorije. Zatim selo Kameno na kojem ćemo na proljeće upriličiti Sajam domaće trpeze i u kojem baš po pitanju specijaliteta domaće kuhinje ne treba zaobići kafe Karakas, kraj kojeg se nalazi i sportsko i dječije igralište. Tu je i Vjetreni mlin iz 19.vijeka, jedina bokeška vjetrenjača, koja se nalazi u blizini sela Kruševice. Selo Žlijebi, poznato po svojoj specifičnoj arhitekturi koja se ogleda u kućama od kamena, koje krase takođe kameni krovovi, budući biser ponude našeg grada. Na Vrbanju, osim konoba Gušti i Konak u kojima se takođe može uživati u domaćim specijelitetima, ne treba zaobići napušteni katun Poljice i Vučji do, kazao je Starčević.
prezentacija orjena 3I još mnogo vrijednih lokaliteta krije se sve do planinarskih domove Za Vratlom i Orjen sedlo. Zahvaljujući padavinama, centralni dijelovi planine nose debeli sniježni pokrivač do početka juna, a naročito na prevoju Orjensko sedlo.
Na teritoriji hercegnovske opštine na Orjenu postoje tri planinarska doma, dva su vlasništvo domaćeg PK „Subra“ a jedan HPD „Dubrovnik“.
Domovi su povezani gustom mrežom kvalitetno markiranih planinarskih staza koje vode do čitavog niza atraktivnih lokacija.
Samo neke od njih su Subrin amfiteatar – 300 metarska polukružna kamena litica koja slovi kao najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida, Reovačka greda – najdivljiji kutak Orjena, sa pejzažom ravnim onima sa Durmitora i Prokletija, te Veliki kabao (1894 m) – najviša tačka primorskih Dinarida i vrh poznat po izlasku austrougarskog prestolonasljednika, princa Rudolfa, za koju potrebu je njegov tutor, general Varešanin izgradio planinarsku stazu, prvu u Crnoj Gori, koja je još u aktivnoj upotrebi.

Picerija i restoran

4 Komentari

  1. Bilo je odlično, ali nažalost, oni koji bi trebali da ovu ponudu prenesu gostima – turističke agencije, iako pozvane se nisu odazvale, osim jedne …

Ostavite komentar

*

code