Sve duži spisak lica kojima je neophodna socijalna pomoć

Sve duži spisak lica kojima je neophodna socijalna pomoć

2373
1
Podijeli

Evidentan je sve veći broj lica u stanju socijalne pomoći u Herceg Novom, kao i povećan broj beskućnika, potvrdili su Jadranu u resornom Ministarstvu.

Centar za socijalni rad je dužan da postupa u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti i drugim podzakonskim aktima, koji štite ljude različitih socijalnih problema. Predlaže aktivnosti kako bi se prevazišla nepovoljna situacija i pomoglo beskućnicima, rekli su našem radiju kada smo ukazali na pojavu okupljanja beskućnika u bivšem motelu Dubrava.

Picerija i restoran

– U saznanju da u životnim neuslovima, u bivšem motelu Dubrava, boravi lice bez osnovnih sredstava za život i važećih ličnih dokumenata, Centar za socijalni rad je, uz podršku Centra bezbjednosti Herceg Novi, obavio terensku posjetu, kako bi se ugroženom obezbjedila odgovarajuća pomoć. Njemu je, na osnovu iskazane želje, obezbjeđen povratak u matičnu državu, gdje je smješten u prihvatni centar – navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na evidenciji Centra za socijalni rad u Herceg Novom nalaze se 772 lica, među kojima su korisnici materijalnog obezbjeđenja, korisnici dodatka za njegu i pomoć drugog lica, oni koji su ostvarili pravo na ličnu invalidninu, zatim korisnici porodičnog smještaja, kao i korinisci naknade roditelju ili staratelju.

Zdravstvenu zaštitu preko Centra za socijalni rad ostvaruju i njegovatelji lica koje je korisnik lične invalidnine, kao i korisnici socijalne pomoći po osnovu rođenja troje i više djece, koji nijesu ostvarili zdravstvenu zaštitu po nekom drugom osnovu.

Centar, uz saradnju sa nadležnim državnim organima i službama, pruža usluge neodložne intrevnecije kada je ugrožena bezbjednost korisnika, ali i u situacijama koje ugrožavaju život, zdravlje i razvoj korisnika, a obezbjeđuju se 24 časa dnevno, kazali su iz Ministarstva.

– Svaki korisnik usluga u Centru za socijalni rad dobija svog voditelja slučaja, koji se, samostalno ili uz formiranje tima, pažljivo stara da kroz sve stručne postupke i procedure, kao i izbor određenih usluga, budu uvažene korisnikove potrebe i njegovi najbolji interesi, uz obezbjeđivanje uslova za punu participaciju korisnika u svim fazama postupka – navode iz ovog resora.

1 komentar

  1. Svi ste vi za to zasluzni sto gradjani pate i postaju svakim danom sve siromasniji! A ovamo se svasta iza brda valja. Da ste bili posteni i ne devastatorski nastrojeni ne bi bilo socijale. To je zajednicki proizvod svih Vas drugovi omladinci.
    1    1

Ostavite komentar

*

code