Sve kolekcije porodice Katurić na izložbi u Porto Montenegru

Sve kolekcije porodice Katurić na izložbi u Porto Montenegru

2
Podijeli

Izložba najtrofejnijeg filateliste Crne Gore, kapetana duge plovidbe, Toma Katurića, u organizaciji Porto Montenegra, a povodom Sajma nautike, biće otvorena večeras u 20 časova u Zbirci pomorskog nasljeđa u ovoj lukusznoj marini.

Sajam nautike u Porto Montenegru biće održan od 8. do 10. septembra, dok će Katurićeva izložba biti otvorena od 1. do 15. septembra, pa će nautičari, trgovci jahtama i ostali posjetioci sajma imati prilike da se upoznaju sa pomorskom tradicijom i istorijom Crne Gore, kazao je za Radio Jadran pasionirani filatelista, Tomo Katurić.

Picerija i restoran

– Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti, prof. Lazar Seferović. Večeras ćemo saopštiti, a za Radio Jadran mogu da kažem i sada da je njegova monografija “Zlatni filatelista koji je osvojio svijet – Tomo Katurić”, na svjetskoj izložbi u Indoneziji nagrađena srebrnom medaljom. To je za mene, kao i za profesora Seferovića veoma značajan uspjeh i još jedan dokaz da monografija ne priča samo o kolekcijama porodice Katurić, već priča o Boki i njenim sakralnim objektima – kazao nam je Katurić.

Srebrna medalja sa izložbe u Indoneziji druga je nagrada koju je profesor Seferović osvojio za ovu monografiju. Prvu je dobio na evropskoj smorti filatelista “Finlandia 2017”, u gradu Tampereu u Finskoj.

Izložba u Zbirci pomorskog nasljeđa prva je na kojoj će biti izložene sve kolekcije porodice Katurić na jednom mjestu. Kolekcije, koje će biti izložene u čak 23 vitrine, vezane su uglavnom za 19. vijek, a riječ je o “Poštanskoj istoriji Boke 1809-1875”, koja je nagrađena sa 12 svjetskih zlata, zatim “Pisma bokeških pomoraca 1830-1880”, koja je u Tampereu u Finskoj, u maju ove godine, nagrađena zlatnom medaljom, treća kolekcija “Okupacija Boke i Crne Gore 1941-1944” i kolekcija Jelisavete Katurić “Pošta mornara Austrougarske ratne flote 1914-1918”.

– Organizator se potrudio, u saradnji sa Poštom Crne Gore, da to sve bude adekvatno namješteno u pravim vitrinama, gdje će posjetioci moći da vide ove kolekcije i upoznaju pravu istoriju Boke Kotorske – objašnjava Katurić.
Njega nakon ove izložbe, u oktobru očekuje velika svjetska smorta filatelista u glavnom gradu Brazila. Od 23. do 30. oktobra priprema se velika svjetska izložba u Braziliji, gdje će biti prisutno preko 80 zemalja svijeta, od 92 članice FIPA-e. Takođe, biće izložene sve 4 kolekcije, kao i monografija profesora Seferovića.

2 Komentari

  1. I ja sepridruzujem cestitkama i zelja mi je da na sajmu sahti posjetioci izlozbe vide pismenost i kulturu nasih pomoraca ,koji su Boku Kotorsku na dostojanstven nacin reprezontonovali na svim meridijanima.Katuricima jos izlozbi,a prof.Seferovicu cestitke za svijetsko srebro u Indoneziji.

    3
    1
  2. Cestitke za obitelj Katuric.Izlozba na pravom mjestu i u pravo vrijeme kad je sajam nautike.Neka vide svijetski bogatasi po skupim jahtama kolika je kultura i pismenost naseg naroda bila u XIX stoljecu.Obitelj Katuric sacuvabim pismim a nasih pomoraca,za divljenje i uvazavan je ovih 15tak dana ce nas predstavljati posjetiocima.Srecna svijetska izlozba u Brazilu.

    13
    2

Ostavite komentar

*

code