Sve, sve, ali šipak, ipak, začinio Jesenju feštu u Herceg Novom

Sve, sve, ali šipak, ipak, začinio Jesenju feštu u Herceg Novom

7
Podijeli

Subotnje jutro, pijačni dan, sunce do ranog popodneva, te svakako Jesenja fešta, šarenilo boja i jesenjih plodova, privukli su mlađe i starije Novljane u Njegoševu ulicu i obližnje lokale. Špalir od Gradske kafane skoro do glavnog Trga u Herceg Novom ispunili su zvuci muzike, đakonije od jesenjih plodova, tezge sa raznim ručno rađenim predmetima, mažoretke kluba Lili.

Posljednja stađunska u ovoj godini – Jesenja fešta, u organizaciji NVU Ruke, okupila je preko 30 vrijednih izlagača iz Herceg Novog i Crne Gore, koji su na nekoliko štandova nudili delicije, najviše od šipka, ali i mandarina, rogača, kivija, smokava, dunja… Tradicionalno, fešta je obogaćena izložbom rukotvorina, te likovnim radionicama u Gradskoj kafani.

Picerija i restoran

Interesovanje izlagača bilo je veliko, ali organizacione i prostorne mogućnosti diktirale su njihov broj, priča za Radio Jadran predsjednica NVU Ruke i jedna od organizatorki, Milina Kovačević:

– Nismo mogli da primimo sve koji su se prijavili, jer jednostavno nemamo dovoljno ni prostora niti mobilijara gdje bi im pružili adekvatno mjesto da se predstave. Izlagači nam dolaze iz nekoliko gradova Crne Gore, neki se predstavljaju prvi put. Ranije nijesu izlagali ovdje, ali smo se upoznali na drugim manifestacijama, čuli su šta radimo i željeli da dođu. Pridružili su nam se, pored domaćih, izlagači iz Tivta, Kotora, Podgorice, Nikšića… – priča Kovačević.

Uz trpeze sa delicijama i rukotvorinama, postavljen je i donatorski sto, čiji će prihod biti uplaćen za liječenje malog Novljanina, Ermina Tafe, koji ima srčanu manu:

– Imamo 15 donatora-izlagača, dva velika Udruženja Fešte iz Baošića i Ruža vjetrova iz Bijele, Jokina kužina, Gradska kafana, pekara-poslastičarnica Tajna, pekara Zdravo, NVU žena Bonaca, Peter’s pie i drugi…. Ovo je projekat koji treba da osnaži zajednicu i nekadašnji entuzijazam koji ponovo treba da zaživi – poručila je Kovačević.

Primjećujemo da su i rukotvorine u motivima, bojama i ukusima jeseni, a među njima dominira nakit takođe prilagođen temi fešte:

– To nam je i bila želja. Da ne organizujemo samo bazar, već da izlagače inspirišemo da kreiraju nešto novo, u skladu sa temom, a ovog puta dominira šipak. Na primjer, mališani iz vrtića Naša radost došli su sa maskama sa kojima su nastupali u cvjetnoj povorci Praznika mimoze, jer šipak je plod od kojega može mnogo da se „domašta“.  Sa druge strane, izlozi novskih butika tradicionalno krase radovi učenika likovne sekcije JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“, koji su na likovnoj radionici mentori mlađima – kazala je Kovačević.

Na fešti su zapaženi najmlađi učesnici, mališani vrtića Naša radost, koji su za ovu priliku „obukli“ jesenje plodove, odnosno maske koje su radile tri vaspitačice – Gordana Vujošević, Vesna Jančić i Ivana Dabović – Banović:

– Redovni smo učesnici svih fešti koje organizuje NVU Ruke, jer djeca vole i raduju se druženju, ali radost je višestrana – djece i nas vaspitača, ali i organizatora. Djecu svi vole i hoće da se slikaju sa njima, a i vrijeme nas je poslužilo –  kaže glavna vaspitačica područne jedinice vrtića Naša radost u Igalu, Ljiljana Zarubica.

– Obukli smo „šipkove“, a volimo i da ih jedemo. Ovo nam je prvi put da se maskiramo, a šipak je najzdravije voće. Tata i baba nam gule šipke –  priča nam maskirani maleni pokretni par, Vasilije Mirjanić i Hana Jančić.

Firma „Drijen“ iz Nikšića predstavila se domaćim vinom od šipka, koje proizvode već nekoliko godina:

– Riječ je o slatkom vinu, sa 13% alkohola, nešto kao „žensko“ vino. Danas nudimo ovo u ambalaži od 0.75 l po cijeni od 10 e, kao i manje po cijeni od 3 eura – kazali su nam na štandu.

Tamara Butorović iz Nikšića već 7 godina radi ručni nakit od žice – „TaBoo“:

– Posjećujemo dosta sajmova u Crnoj Gori. Moja sestra izrađuje torbe pa je stupila u kontakt sa organizatorima sajma, tako da smo danas ovdje. Ovo nam je drugi nastup na feštama u Novom. Danas smo donijeli prstenje od žice, minđuše, narukcvice, broševe…. Proizvodi su rađeni po mojim idejama i svaki komad je unikatan. Cijene prstenja kreću se od 5 – 10 eura, minđuša od 3 – 7, lančići od 7 – 20 eura itd. Nakit je ukrašen kamenčićima sa plaže i poludragim – priča Tamara.

Osim izložbenog i prodajnog segmenta fešte, za ljubitelje slikanja kod terase Gradske kafane zainteresovani su mogli pogledati radove na likovnoj radionici koju je upriličila likovna sekcija JUSMŠ Ivan Goran Kovačić.

Ovo je inače 13 fešta u organizaciji NVU Ruke, a sljedeća je najavljena za februar, kada će biti priređena Mala fešta od naranče.

7 Komentari

 1. ,, Novljanka” svaka cast novljankama, ali bilo je tu i zena koje nijesu mjestanke, a zive u Novi decenijama unazad, i koje su unijele puno novina sto se tice kulinarstva, dekoracija, nacina organizovanja ovakvih festi. Tako da se sav taj uspjeh ne moze pripisati samo novljankama vec svim zenama koje su ucestvovale u istoj svecanosti. Morate priznati godilo to vama ili ne.

  • Draga Nina, razumijem kako se osjećate. Mislim da je ipak i samo riječ o terminologiji – hajde da mi, građanke Herceg Novog, sve do jedne budemo Novljanke?

   A da porijeklom budemo Nikšićanke, Srbijanke, Bosanke, Hrvatice, Makedonke, Slovenke…? I šire, jer tu pored nas žive i Ruskinje, Ukrajinke, Engleskinje, Amerikanke…

   I ja osjećam trn u srcu kad god se prozivaju “ovi što su došli sa strane” ali taj osjećaj moramo same odbaciti jer – nema potrebe za samosažaljenjem. Svaka diskriminacija te vrste je samo posljedica dnevno političke, tužne i uboge balkanske priče koja, iako se završila katastrofom, i dalje ne služi za nauk. Nemojmo biti njen dio, promjena mora početi od nas samih. Dakle, počnimo da se osjećamo Novljankama na nov i divan način, jer to će podžati svaka Stara Novljanka 🙂

 2. Sve super ali preskupo. Nije dostupno vecini gradjana. I sami izlagaci nisu zadovoljni. Jedino je organizator zadovoljan, mozda jedini koji je od ovoga stavio nesto u spag. Pohvala za skupljanje pomoci za ljecenje.

  7
  2

Ostavite komentar

*

code