SVE VIŠE MASLINARA U BOKI OKRENUTO ORGANSKOJ PROIZVODNJI

SVE VIŠE MASLINARA U BOKI OKRENUTO ORGANSKOJ PROIZVODNJI

109
0
Podijeli

oliveRod masline u protekloj godini u Boki nije bio dobar, ali početak ove sezone bio je obećavajući,  količinom i kvalitetom ploda. Vremenske prilike ipak su uslovile pojavu štetočina, koje su bile „aktivne“ i prošle sezone – kaže u razgovoru za Radio Jadran, predsjednica Maslinarskog društva „Boka“, Vesna Đukić. Najčešća štetočina je „rihitas“, odnosno „svrdlaš“, zbog koje maslinari strahuju i ove godine, jer, kako kaže Đukićka nije bilo adekvatne zaštite maslina. – Postoji dosta maslinara koji žele da se bave organskom proizvodnjom i zato nisu obavljali zaštitu hemijskim sredstvima. S druge strane, maslinari su velike nade polagali u kišu, koje je ove sezone bilo nedovoljno. Ipak, očekuju da će rod biti na nivou onog od pretprošle godine, s obzirom da je lani bio loš – kaže nam Đukićka.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za učešće u procesu pripreme nacrta zakona o maslinarstvu 26. juna. Ujedno, time je data prilika i pojedincima i udruženjima da 20 dana od objavljivanja, dostave svoje prijedloge i sugestije na nacrt zakona o maslinarstvu. Tim povodom je i maslinarsko društvo „Boka“ održalo proširenu sjednicu na kojoj su, osim članova upravnog odbora, učestvovali mlinari, maslinari, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ekonomije i prava, da bi donijeli zajednički stav o prijedlozima za nacrt zakona. Ovom sjednicom udruženja maslinara su dobila mogućnost da prijedloge dostave u pisanoj formi do 1. avgusta.

Picerija i restoran

S obzirom da je maslinarstvo važna privredna grana Crne Gore, u maslinarskim udruženjima su saglasni da je neophodno doraditi postojeći zakon. On mora obuhvatiti još neke članove, posebno one koji se tiču zaštite maslinjaka, odnosno onih maslinjaka koji su kategorizacijom kvalifikovani kao „maslinjaci od posebnog značaja“.

Na javnoj raspravi maslinara, koja je održana u Ulcinju 20. jula, maslinari su ukazivali na probleme sa kojima se suočavaju. Ukazali su neophodnost izmjena članova zakona koji se odnose na proizvodnju maslinovog ulja, ocjenjivanje kvaliteta ulja i zaštitu potrošača. Kako kaže Đukićka, u zakonu postoje propusti na kojima bi se trebalo poraditi da bi se dobio zakon koji odgovara i maslinarima i potrošačima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code