Početna Društvo SVE VIŠE HRANITELJSKIH PORODICA U CRNOJ GORI

SVE VIŠE HRANITELJSKIH PORODICA U CRNOJ GORI

0

Broj nesrodničkih porodica koje su zbrinule djecu bez roditeljskog staranja se utrostručio od početka kampanje “Svako dijete treba porodicu”, koja promoviše hraniteljstvo i koju sprovodi Vlada uz pomoć UNICEF-a.

Crna Gora bi uskoro mogla postati prva zemlja koja će u potpunosti iskorijeniti smještaj u instituciju djece mlađe od tri godine. Ovo se čulo na tribini “Prva djeteta hraniteljstvo” u Herceg Novom, koju je organizovao skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode.
Majka i hraniteljka Mira Asović iz Nikšića posvjedočila je da se linija između roditeljstva i hraniteljstva vrlo brzo izgubi. Ona je sa mužem prva u Crnoj Gori prije godinu zbrinula bebu iz porodilišta koju su i usvojili.
Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, dr Halil Duković, ukazao je na evropska istraživanja koja su pokazala da institucionalna briga o djeci košta tri puta više od hraniteljstva. Osim toga za pravilan razvoj djece važno je da ona odrastaju u porodici, a ne u nekoj instituciji. Zato je i cilj Odbora povećanje broja hraniteljskih porodica.
Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Benđžamin Perks, kazao je da svako dijete ima pravo da živi u porodičnom okruženju. On je uvjeren da će jačanjem hraniteljstva Crna Gora biti prva zemlja koja neće imati djecu mlađu od tri godine u institucijama.
Predsjednik Opštine Herceg Novi, Nikola Gojković podsjetio je da je Herceg Novi još prije 10 godina počeo sa promocijom hraniteljstva, kada je pripreman novi Zakon o dječijoj i socijalnoj zaštiti u Crnoj Gori. Trebalo je obezbjediti pravni osnov za razvoj srodničkog i profesionalnog hraniteljstva.
Kampanja “Svako dijete treba porodicu” za samo godinu i po daje fantastične rezultate, istakao je Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu. Lani je evidentirano 38 hraniteljskih porodica, od čega 12 u Herceg Novom i smješteno je 62-oje mališana. Većina hranitelja su srodnici-224 porodice kod kojih je zbrinuto 329-oro djece. Kod nesrodnika u tridesetak porodica smješteno je 42-oje mališana.
Broj štićenika u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj se sa 122 smanjio na 95. Cilj je da se što prije iz njega izmjeste sva djeca do 3 godine, jer se za njih priprema prvi mali grupni dom, koji treba da simulira porodicu. On će uskoro biti otvoren u Bijelom Polju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code