Početna Društvo Sve više nezaposlenih pomoraca, fali primjena međunarodnih standarda i obrazovanje

Sve više nezaposlenih pomoraca, fali primjena međunarodnih standarda i obrazovanje

16

Međunarodni Dan pomoraca, 25. jun pomorci dočekuju na vrlo nepovoljnom međunarodnom pomorskom tržištu koje za direktnu posljedicu ima sve veću nezaposlenost pomoraca, a pogotovo mladog oficirskog kadra i kadeta-početnika, saopštavaju iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Foto: Pixabay

Sa druge strane pomorstvo, odnosno pomorci kao njen najvrijedniji i najvitalniji resurs nijesu prepoznati i podržani kao jedan od najznačajnijih izvoznih brendova Crne Gore, dodaju oni:

Picerija i restoran

-Imamo našu pomorsku administraciju (Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) koja, zbog nespremnosti, nedostatka kapaciteta i drugih razloga koji nijesu tržišni, već dugi niz godina, značajno zaostaje u primjeni međunarodnih pomorskih standarda koji se odnose na obrazovanje, obuku i sertifikaciju pomoraca (STCW), kao i na radno pravo pomoraca (MLC 2006). Zato, na žalost, ne treba da nas čude razne “crne liste” i novinski stupci o našim “pomorcima” koji se bave kriminalnim radnjama i za čija nedjela ispašta prvenstveno ogroman broj pomoraca i njihove porodice – navode iz Udruženja.

Ponovo pozivaju i podstiču Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da postavi ciljeve u odnosu na pomorce i da odmah počne sa radikalnim mjerama u primjeni međunarodnih standarda u sistemu obrazovanja, obuke i sertifikacije pomoraca (STCW), kao i standarda koji se odnose na radno pravo pomoraca (MLC 2006).

Kako ocijenjuju, svako dalje odlaganje ili “kozmetičke promjene” nas vode u još veću nezaposlenost i nekonkurentnost, kao i kriminalizaciju naših pomoraca, čije posljedice su već teške, a mogu da budu i katastrofalne.

– Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, pored toga što su u obavezi da primijene ove preuzete međunarodne standarde, imaju obavezu da to urade i zbog zaštite ugleda ogromnog broja časnih i poštenih pomoraca koji svoj posao obavljaju na dostojan i profesionalan način. Pored toga, imaju obavezu i zbog viševjekovne pomorske tradicije koju baštinimo i sa kojom se sa razlogom ponosimo, a koja se sada ugrožava kriminalnim radnjama pojedinaca – ističu iz Udruženja pomorskih kapetana.

Na kraju, svim našim pomorcima, koji profesionalno i časno obavljaju svoje radne dužnosti na brodu, a na dobrobit i čast svojih porodica i šire društvene zajednice, čestitaju 25. jun – međunarodni Dan pomoraca.

16 Komentari

  • Zbog toga što ih na brod šalje poznata ekipa za ukrcaj kriminalaca. Svaki građanin sa ulice može nesmetano ušetati u tu agenciju i ako prihvati uslove bi će poslat na brod u nekom svojstvu, a glavni posao mu je kurirska služba. Što je najgore i oni koji nisu dio kriminalnog miljea, ne smiju moraju da ometaju aktivnosti kurirske službe, pa u mnogo slučajeva Kapetani i Upravitelji Broda koji nisu na platnoj listi kurirske agencije, moraju da žmire i da se prave da ne znaju šta pojedini član posade obavlja za firmu koja je i sama produkt Napuljske Mafije.

   4
   1
 1. Sjećam se kada je svojevremeno, prije 2006, upravitelj stroja izvjesni g. M. Čolović rekao samo da se na krmi “naših” brodova zavijori crnogorska zastava svi problemi će biti riješeni, kao u Bibliji: “I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost.”
  I bi Lompar…
  I bi Brajović…
  I bi Nurković …
  I bi ovo što jeste…
  A nije ništa što će biti!

  24
  1
 2. -tacno-
  Koji si ti meni kralj..Zar mislis da je dovoljno kupit diplomu i upravljati
  brodom od 350m po svim svjetskim morima a biti u stvarnom
  zivotu recimo trgovac,ili neko drugo zanimanje,pa poci i upravljati
  brodom vrijednosti stotine miliona sa ugradenom najnovijom tehnologijom,
  prolaziti uspjesno sve PSC po USA,Australiji,Kanadi,zemljama Eu,a ne znati
  nista o tom poslu.Ili si naivan,ili si dalabu ili samo neko jadan koji ne zna sta
  da uradi sa svojim mizernim zivotom,pa pljuje po pomorcima.
  A i mozda si strani placenik..ha ha.Po pisanju vidim da si i ti pomorac,ako si bio
  sa nekim takvim iz nasih krajeva a ima kupljenu diplomu..sto ga nisi prijavio
  u prvoj luci Luckim vlastima.Ja bih to sigurno uradio da sam bio na tvom mjestu.
  Pa makar mi to bio i rodjeni brat.Moja sigurnost,sigurnost posade,broda i tereta
  mi je na prvom mjestu,a laznjaci nemaju prolaznost kod mene.Moguce je da se
  i neki nizi cin provuce sa fals papirima,ali gdje nadje 50% pomoraca Cg sa
  laznim diplomama…Jesi li plovio sa nekim takvim,ako jesi,javi LK Kotor da
  ispita te brevete.Dotle,smanji dozivljaj.

  12
  2
 3. Nezaposlenost mladih pomoraca je uzročna poslijedica jeftine Azijske radne snage za koju se poslodavci sve češće opredjeljuju. Sve je počelo sa MLC 2006 koji je na snazi od 01. Januara 2014, jer da bi poslodavac kompezovao gubitak na nametnute obaveze on zapošljava jeftiniju radnu snagu i uz dobar komunikacioni sistem sa svakim brodom manjkavosti neznanja se prevazilaze manje/više uspješno. Mi smo skupi, a nismo Evropska Unija i nemamo članstvo u sindikat pomoraca Evropske Unije, tako da spadamo u grupu pomoraca Istočno Evropskih zemalja, a skuplji smo od njih. Da nam nije pojedinih Hrvatskih agencija koje nas proguravaju kao alternativu Hrvatskim Pomorcima, onda bi nam tek crno bilo. Biće bolje za onoga ko se odseli iz Crne Gore.

  22
  2
 4. POSTOVANA GOSPODO IZ UDRUGE NAGLASITE DA 50% POMORACA IZ CG PLOVI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA IZ BG ( JAVNA TAJNA ) DA ISTA MINISTARSTVA NOSTRIFIKUJU DIPLOME I KAPETANIJE DAJU OVLASTENJA PO ZAVRSENOJ OBUCI U TRANING CENTRIMA KOJI SU TU SAMO DA UZMU PARE .ZA 1 PAPIR U KAPETANIJU TREBA ICI 3 PUTA I NE MOZE SE ZIVJETI OD BIROKRATIJE I IZMISLJENIH NAMETA.KOLIKO IMAMO KVALITETAN KADAR VIDI SE PO RAZNIM EKOLOSKIM INCIDENTIMA PO EVROPI GDJE SU NASI UPRAVITELJI I KOMADANTI ITD .CAST IZUZECIMA I ONOM PROFESIONALNOM KADRU KOJI JE MANJINA U ODNOSU NA GORE NAVEDENE .ALI SMO ZATO POZNATI PO TRAFICU NARKOTIKA I SLOVIMO ZA LIDERE NE U REGIONU NEGO NA PLANETI U ODNOSU NA BROJ STANOVNIKA I POMORACA . ZATO NEMAMO STO DA SE ZALIMO DOBRO NAS JOS IGDJE UKRCAVAJU S OBZIROM DA SMO TANKI SA OBRAZOVANJEM POGOTOVO SA ENGLESKIM JEZIKOM (MSC I DABINOVIC). SRETAN PRAZNIK I MIRNO MORE

  15
  7
 5. Kako ide ona pesmica :
  u ime oca i sina
  i broda kokaina
  prvog brata i najprve sestre
  itd itd …
  Tragično je šta smo sebi dopustili , ko da nam vodi zemlju . Biće sve gore ako se ne pobrinemo za promjene već na jesen

  16
  2
 6. Država nas se sjeti kada trebamo da platimo ovo i ono i kad treba da nam oderu kožu. U suprotnom niko nas i ne zna. Nikakvu podršku nemamo, moramo da se borimo sami, nema niko da nas zaštiti ako nam treba. Misle mnogi da nam je lako, vide nam samo koliku platu imamo. Mnogi zaboravljaju da velika većina naših pomoraca nema trajne ugovore (permanent pay), bilo koju vrstu osiguranja, sigurno ponovno zaposlenje nakon iskrcaja, benefite koje imaju pomorci iz drugih zemalja, sindikat nemamo. O uslovima u kojima radimo je suvišno pričati. Mnogi od nas se poslije 6 mjeseci na brodu vrati mršavija za 20 kila, sijede kose, pokvarenih zuba, oštećenog zdravlja… Sada će mnogi reći i pomisliti “Ti bar imaš dobru platu”, ja ću im na to reći “Široko je more pa probajte i sami”.
  O ovim što rade nečasne rabote ne bih trošio mnogo riječi, samo ću reći “Ljudima je dosta, đavolu je malo”.
  Za ministarstvo mogu reći samo to da ne bi bilo zgorega da zaposle i stručni kadar, ponekog uskusnog kapetana i upravitelja a ne samo po partijskoj i rođačkoj liniji.
  Drage kolege srećan vam dan pomoraca, da nam bude bar malo bolje i da dočekamo promjene na bolje.

  55
  2
  • E ne znam sto se bunite. Lijecite se dzabe na racun sirotinje koja od male plate izdvaja doprinose , zene vam ne rade, ne uplacujete doprinose.

   11
   32
   • nepomorac
    Podji i ti na brod,siroko je more,ima mjesta i za
    tebe.Nece onda ni tvoja zena morati raditi,osim
    ako bas to zeli.U prosjeku preko 7 mjeseci van
    granica drzave godisnje,tako da sto se tice placanja
    poreza…nisam u obavezi.Placaju li porez oni koji
    rade po zemljama Eu,a vode se kao da su ovdje..
    Ako ti je mala plata,a ti izadji na ulicu i buni se.
    Trazi da zivis zivot dostojan covjeka,osim ako ne
    zelis da si rob i da klimas glavom.Tu ti vec niko ne
    moze pomoci.Molim da nas postene pomorce vise
    ne uzimas u usta,i da nam ne zavidis.Matrikulu u
    ruke i put broda.Ne kmeci nad svojim jadnim zivotom.
    Pokusaj da ga promjenis..na ovaj ili onaj nacin.

    26
    3
    • A sto kukas onda druže, dodji uživaj sa platom od 300 era i bidi svako dan kući neemoj se mučit po tom moru pusti druge neka se muče..ti uzivaj u pvu Crnu lele Goru

     3
     4
     • Bas tako. I neka placaju skolovanje i lijecenje djece, ako nisu u obavezi da placaju porez. To se mora regulisati, dosta su placali oni koji nemaju ni za sebe.

      1
      5
 7. Samo pogledajte tko nam je ministar saobracaja i
  pomorstva,i sve ce vam biti jasno.Lik postavljen
  po partijskoj direktivi.Na takvo odgovorno i zahtjevno
  mjesto mora biti postavljen kapetan duge plovidbe
  sa ogromnim iskustvom i koji ce biti u stanju
  da se nosi sa svim izazovima u svom ministarstvu.
  Jednom rijecju,covjek od struke,znanja i volje da se
  bori za pomorce.Sa ovakvim trenutnim,koji samo
  klima glavom a nema pojma o cemu se radi…ugasili
  smo ga kao pomorska zemlja.
  Mirno more za sve pomorce ma gdje god bili.

  51
  4
  • Ti li si ministre sa ovim 1 dislike.Istina ne treba da boli,
   priznaj da nisi za tu funkciju.Oprastamo ti u tom
   slucaju.Bolje da ti odes sa te nezasluzene funkcije,
   nego da nas 4000-5000 pomoraca ostane bez
   posla zbog tvoje nestrucnosti.

   20
   1
   • Ministar je prvi put vidio more ’96 na razglednicu! 😂😂 Kako vidim opet cemo mi zavrsiti na crnoj listi, zbog jos crnjih rabota kojima se bave pojedinci… Drage kolege ja sam poceo da spremam pasos susjedne nam drzave, jer od ove nase srece nema po svemu sudeci, a i vama isto toplo preporucujem!

    8
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code