Početna Društvo Svečana sjednica SO Herceg Novi, Stevan Katić: Ne bavimo se samo današnjicom,...

Svečana sjednica SO Herceg Novi, Stevan Katić: Ne bavimo se samo današnjicom, već i budućnošću

25

Sve što je u Herceg Novom urađeno od protekle do ove svečane sjednice Skupštine opštine, bilo je uistinu u interesu građana, a godinu su obilježili projekti koji će dugoročno uticati na razvoj grada, kazao je u prigodnoj besjedi predsjednik Opštine, Stevan Katić, pozdravljajući brojne zvanice iz diplomatskog kora, državnih organa, crnogorskih opština, gradova prijatelja, pobratima, političkih partija, vjerskih zajednica, odbornike, predstavnike institucija.

Godina je počela usvajanjem Prostorno urbanističkog plana, a namjeravamo da je zaključimo usvajanjem Strategije razvoja grada za period od 2020. do 2027. godine, kazao je Katić, podsjećajući da u novu deceniju 21. vijeka grad ulazi sa novim simbolima, idejama i energijom:

-U 2020. godini planiramo udaranje kamena temeljca za izgradnju javne garaže i trga ispred zgrade Opštine. Počeće izgradnja dugo očekivane putne i vodovodne infrastrukture na poluostrvu Luštica. Očekujemo prve radove na izgradnji nove autobuske stanice, kao i korake u realizaciji idejnih rješenja iz Mape investicija koju smo završili tokom ove godine. Svi ovi, i mnogi drugi, su projekti od nemjerljivog značaja za grad, čiji će pozitivni efekti sezati daleko u budućnost – istakao je Katić.

On je dodao da je nezadrživ razvoj Herceg Novog podstaknut velikim investicijama koje donose pozitivne socio-ekonomske promjene, oplemenjuju prostor i doprinose izgradnji imidža Herceg Novog kao modernog centra turizma i kulture.

-Naša velika obaveza je da Herceg Novi na međunarodnoj sceni bude prepoznat po dobrom ambijentu za ulaganja, a Opština kao stabilan i odgovoran partner. Zbog toga su prioriteti lokalne uprave bliska saradnja sa investitorima, usvajanje planske dokumentacije i promocija brojnih potencijala – rekao je Katić.

U narednoj godini lokalna uprava će nastaviti sa akcijama uređenja Šetališta, stepeništa, pijaca, fasada, kulturno istorijskih spomenika i objekata od značaja za grad koji godinama nisu bili na pravi način čuvani i vrijednovani.

Posebnu pažnja biće posvećena uređenju lokalne putne mreže, u svim dijelovima opštine. Rezultati su vidljivi na desetinama dionica u gradu, prigradskim naseljima i selima, a tu nećemo stati, poručio je Katić.

Uspostavljen je model saradnje sa građanima i privrednicima koji garantuje uspješnu realizaciju budućih projekata.

Herceg Novi postajaje grad za mlade, otvoreniji, sa više prijatelja nego ikada ranije, ostvarujući nove veze i partnerstva sa gradovima Evrope i svijeta, ustvrdio je Katić.

On se osvrnuo i na, kako je kazao, sve jaču centralizaciju od državne vlasti kroz nova zakonska rješenja, kao i ukidanje značajnih prihoda opštinama, što značajno otežava funkcionisanje lokalnih uprava i ostvarivanje planova.

– Razumijevanje države za potrebe Herceg Novog trebalo da bude na mnogo većem nivou. Realizacija mnogih strateški važnih projekata, nažalost, ne zavisi samo od lokalne uprave. To su pitanja koja smo zatekli, želimo da ih riješimo, ali za to je neophodna podrška i pomoć države. Nema potrebe da ih nabrajam jer svi znate o čemu govorim – izgradnja zaobilaznice, uređenje graničnih prelaza, loši privatizacioni aranžmani – istakao je Katić.

Na kraju je poručio da lokalna vlast vjeruje da bolje sjutra određuju radni, odlučni i odgovorni ljudi, odani interesima svog grada. Zato će se baviti ne samo današnjicom, već budućnošću, „gledajući u nove horizonte, za naš Novi“.

Svečanom sjednicom predsjedavala je potpredsjendica Opštine, Dragana Stanišić, koja je kazala da su se Novljani još u vrijeme Topaljske komunitadi 1718.godine izborili za svoje nacionalno i kulturološko opredjeljenje i jasno ga artkikulisali:

-Borili smo se za svoja prava i slobodu, koje su uzurpirali razni osvajači, pa sve do novije istorije koja nas opominje ne borce Desete Hercegovalčke, Druge Dalmatinske i Prve Bokeške brigade, čije su slavne žrtve omogućile današnjim generacijama slobodu i mir, a ovaj praznik je upravo plod njihovih stremljenja- naglasila je Stanišić.

Ovogodišnja dobitnica  Oktobarske nagrade Herceg Novog, volonterka iz Bijele, Vida Radović, poručila je da je nagrada samo još jednan dokaz da je nauzvišenije takmičenje u ovom prevrtljivom svijetu takmičenje u čovječnosti:

-Čitavog svog života borila sam se za osmjeh drugih, žrtvujući privatni, znajući da čovjek koji druge čini srećnim ne može biti nikda nesrećan – kazala je Radović.

Dobitnik Povelje Herceg Novog, Andrija Prlainović, nije mogao prisustvoati dodjeli priznanja, koje je primila njegova supruga Ivana. Prlainović se putem video poruke zahvalio i rekao da mu je to jedno od najdražih priznanja koje je  dobio u svojoj sportskoj karijeri, jer dolazi od njegovog Herceg Novog, koga nastoji da predstavi svuda u svijetu.

Dodjeljena je i nagrada najuspješnijoj  hercegnovskoj  studentknji ove godine , Jeleni Vukasović.

Povodom 28.oktobra, Praznika Opštine Herceg Novi, građanima, odbornicima, predsjedniku Opštine i predsjedniku Skupštine Opštine, čestitke su uputili državni vrh Crne Gore, brojni ambasadori, predstavnici Opština i institucija iz zemlje i inostranstva. Pročitan je samo telegram predsjednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića.

Svečanu atmosferu upotpunio je nastup Mjesne muzike Đenović, koja je izvela  koračnicu HERCEG NOVI – kompozitora ANTONA MARTINETIJA, i kompoziciju WALK OF LIFE, sa vokalnim solistom Brankom Rajačićem.

Sjutra veče promovisaće Monografiju štampanu povodom velikog jubileja-stogodišnjice trajanja.

25 Komentari

 1. Joj užasa..probala sam slušat,onda se zapitah na čemu li su ovi ljudi,gdje żive.Ja sam izgleda slabovida,taj boljitak ne vidim.Al ajd..e da,na šahtu na saniranoj magistrali prema lakoviću slomih točak..napredujemo.Jednu stvar moram priznati…Dragana,mlada lijepa zaposlenica opštine je bila osviježenje za oči.Bravo..jedino lijepo što sam ja vidjela.Ne zamjerite…

  7
  10
 2. Da li Njivice pripadaju opstini Herceg Novi? Kako se opsti ska vlast odnodi prema Njivicanims izgleda da su to gradjani drugog reda . SRAMOTNO, pogogovo za predsjednika Katica

  14
  6
 3. A to što tv HN nije prenijela početak prenosa, tj himnu-nikom ništa. Novi direktor se odmah preporučio kao Amfilohijev vojnik. Srecno da nam je. Svi u veterinare

  32
  36
 4. I na kraju čitave ,, govorancije ” ne reče , đe će ti mladi ovoga grada da rade i ostvaruju tu vašu famoznu viziju budućnosti. U lokalnoj upravi ima ih 3 puta više od evropskog standarda,u Javnim preduzećima fali stolica koliko ih je .Od turizma se može živjeti 3 mjeseca . Šta ćete sa : inženjerima ,doktorima,profesorima,arhitektima,ekonomistima, pravnicima,raznim zanatlijama , tehničarima itd itd. Samo od turizma i trgovine ne mogu svi da žive, ni od politike , previše vas je. Nemate odgovor ,ali za ,, maglu” prosipati ste rodjeni.

  48
  13
 5. Posto me primio, moram uzet tvoj mejl da mi prepises stan. Dva svjedoka iz opstine koji su vidjeli da me primio pa lijepo tebe i da prepises. Salim se za ovo za prepis. Ostalo je tacno. Ne znam zasto tebe ne bi primio,probaj ponovo.

  14
  13
 6. Otaljavanje praznika. Jadno. A necitanje cestitki nepristojno i primitivno. Kako ova saka slučajnih gradskih despota ocekuje da grad postuje njih, kada oni preziru grad?

  35
  20
 7. “Miroslave”komentar na mjestu.Do Katića se može doći samo pod punom ratnom spremom.Umislio ćoek da je nadprosječan i sve moguć.Čista kopija preśednika susjedne nam države.Niko ne radi kao on..Iz priloženog se vidi.

  35
  12
  • Ako uspiješ nekim čudom da te on primi na razgovor, ja ti prepisujem stan. 100 puta sam trazio prijem, nikada me nisu pozvali za ove 2 godine. Čovjek je umislio da je Tramp.

   62
   20
   • Lazes vala ko pas, pozovi lijepo ko svi gradjani br za zakazivanje i dobices sastanak! Svi bi vi na “ajd zavrsi mi”
    Lijepo sam nazvao i dobio sastanak i zavrsio sta sam htjeo, kao i mnogi drugi

    21
    20
    • Ti kao obični sendvičar ne govoriš istinu. Neću da se spuštam na tvoj nivo i da imam takav vokabular.
     Primio je tebe jer si u njegovoj sekti, tj partiji pa mora. A mene koga politika ne interesuje, neće da primi jer sam ja obični građanin. Ali otiće i on, i ostaće upamćen kao najgori Predsjednik ovog divnog grada u njegovoj dugoj istoriji.

     23
     17
     • Evo ni ja nisam ničiji glasač i Katic me poslije nekoliko dana od zakazivanja sastanka primio i problem sam poslije toga brzo rijesio,tako da covjek ima zaista veliku sirinu.

      3
      3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code