Švedsko iskustvo u sprovođenju kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja korisno i Crnoj...

Švedsko iskustvo u sprovođenju kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja korisno i Crnoj Gori

0
Podijeli

Proces nadzora i kontrole pomorskog saobraćaja i pripremi tehničke specifikacije za drugu fazu VTMIS projekta bio je glavna tema razgovora predstavnika Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i Pomorske administracije Švedske u Malmeu.

Studijska posjeta organizovana je početkom aprila u saradnji sa TAIEX programom podrške Evropske komisije. Domaćini su predstavili svoje sisteme i iskustvo kroz razgovor o konkretnim primjerima iz prakse u sprovođenju kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja.

Picerija i restoran

U Švedskoj su boravili direktor Uprave, Safet Kočan, pomoćnik direktora Nexhat Kapidani i načelnik sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarko Lukšić.

Oni su se sastali sa pomoćnikom direktora Pomorske administracije Švedske, Ove Erikssonom, koji je istakao značaj nastavka saradnje u oblasti pomorske sigurnosti.

Kako je saopšteno iz Uprave, dogovoreni su dalji koraci u razmjeni iskustava, zajedničkim obukama i zajedničkom ušešću u razvojnim i istraživačkim projektima finansiranih sredstvima EU. Učesnici su posjetili VTS centar u Malmeu, testirali opremu za traganje i spasavanje na moru i posjetili glavnu kancelariju u Norrköping.

– Ova Studijska posjeta od izuzetnog je značaja, radi razmjene praktičnih iskustava, kao i pripreme prestojeće druge faze VTMIS projekta. Znanja stečena kroz ovu posjetu direktno će se primjeniti u procesu sprovođenja kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja i unapređenja postojećeg VTMIS sistema – navode iz Uprave pomorske sigurnosti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code