Početna Društvo Sveti dan za hrišćane: Za pravoslavne Dan Sv Vasilija Ostroškog, za katolike...

Sveti dan za hrišćane: Za pravoslavne Dan Sv Vasilija Ostroškog, za katolike Dan Sv Leopolda Mandića

22

Praznik je dva sveca i velika svetkovina ovog 12. maja za hrišćane, pravoslavne Dan Sv Vasilija Ostroškog, katolike Dan Sv Leopolda Mandića. Pravolsavci slave Svetog Vasilija Ostroškog bdjenjem, litijama, liturgijama, hodočašćem, a katolici, pogotovo oni u Herceg Novom gdje je rođen Sveti Leopold Manidć, obilježavaju ovaj Dan svetim misma.

U crkvi Sv Vasilija Ostroškog u Кumboru je hramovska slava sa litijom i sječenjem slavskog kolača. Svetu liturgiju u 9 sati služi protojerej Gojko Mračević uz sasluženje sveštenstva i hor Svetog Vasilija Ostroškog.

Na Кamenom u crkvi Svetog Arhiđakona Stefana je saborna proslava i uspomena na velikog svetitelja, kao zavjetna slava sela, a u crkvi posvećenoj Svetom Vasiliju Ostroškom na Svrčugama, takođe se obilježava hramovska slava.

Sveti Vasilije Ostroški umro je na današnji dan 1671. u manastiru Ostrog, kao Vasilije Jovanović – Sveti Vasilije Ostroški. Rođen je u Popovom Polju u Hercegovini 1610. Zamonašio se u manastiru Tvrdoš. Prema predanju u Crnu Goru je došao kao jeromonah i nakon kratkog boravka vratio se u Hercegovinu, a potom otputovao u Rusiju. Iz Rusije je donio bogate darove u knjigama, crkvenim potrepštinama i novac koji je dijelio sirotinji. Pred turskim nasiljem ponovo je napustio Hercegovinu i godinu proveo u Hilandaru. Došao je u Onogošt 1651, ali je i taj grad morao da napusti i potraži utočište u ostroškoj pećini-isposnici, u kojoj je ostao do kraja života. Ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem manastiru, mjesto je hodočašća vjernika iz mnogih  domaćih i inostranih krajeva.

Čudotvornim moštima u Manastiru Ostrog pristupaju hrišćani i muslimani, kao i pripadnici drugih vjeroispovijesti. U Ostrogu se na ovaj Dan održava veliki narodni sabor a kroz Nikšić prolazi velika litija.

Svetim misama katolički vjernici u Herceg Novom proslavljaju Praznik Svetog Leopolda Bogdana Mandića, u crkvici Sv. Leopolda i u Župnoj crkvi Sv Jeronima, gdje će misu predvoditi kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić. On će blagosloviti novu ekumensku ikonu Sv. Leopolda, izrađenu kao tajni spomen na dolazak svečanih relikvija u Herceg Novi 15. i 16. septembra prošle godine.

U Koncetnoj Sali Muzičke škole u 17 h je projekcija filma o hodošašću i praćenju relikvije Sv Leopolda u Herceg Novi, autora Bože Vodopije. U 18 časova u Župnoj crkvi svetu misu predvodiće fra Ivo Kramar, gvardijan u Pridvorju i vojni kapelan u Dubrovačkoj biskupiji.

Bogdan Mandić, kasnije sveti Leopold rođen je 12. maja 1866. godine u Herceg Novom. Nakon završenih studija u Udinama zaređen je za sveštenika 1890. godine. Kao mlad sveštenik službovao je Trstu i Padovi u Italiji, gdje je preko četrdeset godina bio ispovjednik u kapucinskom samostanu u tom gradu. Svetim ga je proglasio 1983. papa Jovan Pavle II. U istoriji Rimokatoličke crkve zabilježeno je i da je u najkraćem periodu proglašen za sveca. Zalagao se za ekumenizam.

Nostalgično je ostao vezan za rodni kraj. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, kada je vlada Italije naredila da svi državljani Austrougarske koji žive u pograničnom dijelu Italije prihvate italijansko državljanstvo, sveti Leopold je odbio uz obrazložernje „Kao i moji preci Bokelji, ja ću ostati građanin svijeta“.

22 Komentari

 1. Vidim da sam uzbudio neke komentatore mojim pisanjem u vezi Leopolda Mandića, a za ovo što ću sada reći njegovo ime i lik ne vezujem za njega, već za Vatikan i ono u šta je pretvorio neke Hrvate u II Sv.ratu, a u značajnoj mjeri doprinio događanjima na tlu bivše SFRJ. O ustaštvu je viđenje dao Hrvat Drago Pilsel, rođen u Argentini u porodici koja je pobjegla iz NDH, jer je pripadala tom režimu. Bio je i katolički svećenik i kao mlad je simpatisao ustaštvo. A onda sreo sa HORHE BARGOLJOM, koji ga je uputio u pravu istinu o NDH, nakon čega je Pilsel postao antifašista i napustio crkvu. Živi u Hrvatskoj i djeluje sa pozicija antiustaštva i fašizma. A HORHE BARGOLJO je sadašnji Papa Francesko ili kako ga grugi zovu Papa Franja. Zato Vojtilu i njegovo djelovanje povezujem sa negativnom propagandom, odnosno Vatikanom u cjelini, koji su doprinijeli, između ostalog i raspadu SFRJ. Zato je lik Leopolda Mandića i iskorišće. A vi se opredijelite između Vojtile i Franćeska.

 2. Zorane Sabovicu, nesto me memorija ne sluzi. Dajte me potsjetite koje godine su Rimljani prestali da progone hriscane i dozvole im da slobodno ispovjedaju hriscanstvo. Prosvjetlite me malo i podacima dje ste to naucili da su “rimokatolici bacali hriscane lavovima”. Zar i katolici, ili kako ih vi nazivate “rimokatolici” nijesu hriscani? I jos nesto: u doba kada su, po vama, “rimokatolici” razapeli Krista, Rimljani su, kao i ostali narodi toga doba, bili mnogobosci.

 3. Poštujem svako mišljenje ako je utemeljeno činjenicama, posebno kada su u pitanju istorijske ličnosti i datumi. U konkretnom “pokazivanju mišića” između onih koji stoje iza Svetog Vasijlija Ostroškog i Svetog Leopolda Mandića još je potencirana i ostrašćenost. Više od dvjesta godina je razlika u datumima njihovog rođenja. Sv.Vasilija je za sveca proglasila Pravoslavna crkva u vrijeme kada se politika nije mješala u crkvene izbore. Sv. Leopolda Mandića je Katolička crkva proglasila za sveca u doba totalne politizacije svega i svačega u Evropi i svijetu, što pojedini kritičari religije zovu “politizacija religije”. Tipičan primjer je vrijeme kada je Mandića Vatikan proglasio za sveca. Početakom 80-ih god prošlog vijeka počinje slamanje komunizma. Vatikan bira Poljka za Papu i svima je poznato kako se sve završilo. U ondašnjoj SFRJ, pojavljuje se Međugorje, Leopold Mandić i naprasne posjete Pape Jovana II Hrvatskoj i Sloveniji pokazuju da katolici i pravoslavci ne mogu da žive zajedno u jednoj državi. Žalosno, ali je tako. Aktueli Papa Franćesko ili kako ga neki zovu Papa Franja, je mnoge stvari proglasio nevažećim, pa i “svetilište” Međugorje kao mjesto hodoćašća.

 4. “Znam te ptico”, pogodili ste da nijesam Novljanin k,o prstom u gu****.Mora da ste vidovit, steta sto ne zakupite banak pokraj mora i pocnete da “catite” furestima, naravno uz naplatu.

   • Tico: A tvoji su, biće, s juga, iz mora. Eeeee, da mi je tvoje pameti, da mi se slatko naspavat. Da te naučim: svi su naši došli sa sjevera. Ko iz Crne Gore, ko iz Hercegovine, ko prije, ko poslije.

 5. Koji si ti kralj. Naravno da se zna kad je rodjen i dje. Jos je Grujo Skrobanovic prije 10 godina to dokazao tako sto je iz arhiva dobavio dokument o svetom Leopoldu.Na skupstinu ga napadali ovi nasi nesretnici sto brane srpstvo. Jadno srpstvo ko ga brani. Nas Novi i jeste zaostao za svima ostalima bas zahvaljujuci takvima kao ti. No dolaze nove generacije koje vide dalje i uvazavaju druge i zele dobro ovome gradu tako da se ne bojim za nas Novi ima nade.

  • Одговор Вама и свим анонимусима који немају куражи ни да се потпишу. То ваљда говори нешто. Иначе да сте само мало пажљивије прочитали видели би да ништа не тврдим Чему толика острашћеност и етикетирање? Што се мене тиче ово је крај полемике.

   • Zoran: Bez ikakve ostrašćenosti, samo radoznalo, da li je starije pravoslavlje ili katoličanstvo? I da li to dokazujemo time ko je prije rođen od ove dvojice?

    • Као прво не постоје католици него римокатолици. Да ли мислите на римокатолике који су разапели Христа и вековима бацали хришћане лавовима?

 6. Zorane Sabovicu, “upitan je datum rodjenja Bogdana Mandica”. To je najnovije. Prije toga se “zaboravilo i nema dokumenata” da su Mandici imali kucu izmedju kuce Milasinovica i kafane “Tri lipe”. Kako je krenulo, jednog dana ce se tvrditi da sv. Bogdan Mandic nije ni bio Novljanin.
  “Parohijo i zupanijo”, bravo za komentar. Mora da ste stari Novljan(ka)in.

  • Gdine sto se potpisujete kao Belavista.Niste ni vi Novljanin osim ako selo Ugnji kraj Cetinja odakle ste vi dosli nije kojim slucajem u Novi prebaceno.

  • Можда бих Вам и одговорио да нисте “илегалац”, човек без имена и презимена, човек толико храбар да не сме ни да се потпише. Крај полемике

 7. Ti s nickom Bijela i svi što sumnjate i hulite na sve sveto zapravo, pokrijte se više po ušima i puštite se vaganja koji je svetac veći i čudotvorniji…Poklonite se iskreno jednom i drugom, a ako ne možete, onda niste vjernici. Ćutite!

  • Parohijo, hrišćani se ne klanjaju. Pogotovo ne ljudima, koje su neki drugi ljudi proglasili svecima. Hrišćani vjeruju u boga i mole mu se. Samo njemu. Ne ljudima. Inače bi to bilo vraćanje mnogoboštvu.

 8. Izjednacavati Svetog Vasilija Cudotvorca i stavljati ih jednog pored drugog….nema veze sa zdravim razumom, ne zeleci da umanjim znacaj Leopolda ali su oni dan i noc!!!

 9. Упитан је датум рођења Богдана Мандића. Постоје тврдње да је фалсификован како би се поклопио са православним празником

  • Koji si ti kralj. Naravno da se zna kad je rodjen i dje. Jos je Grujo Skrobanovic prije 10 godina to dokazao tako sto je iz arhiva dobavio dokument o svetom Leopoldu.Na skupstinu ga napadali ovi nasi nesretnici sto brane srpstvo. Jadno srpstvo ko ga brani. No nas Novi i jeste zaostao za svima ostalima bas zahvaljujuci takvima kao ti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code