Početna Društvo Svi mladi u CG koji su preminuli od korone su bili nevakcinisani:...

Svi mladi u CG koji su preminuli od korone su bili nevakcinisani: Imunizacija ne štiti 100 odsto, statistika u našoj zemlji kao na globalnom nivou

4

Od početka avgusta do danas u Crnoj Gori je preminulo devet osoba od dvadesete do trideset devete godine i svi su bili nevakcinisani, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Foto: Vijesti.me

“Upravo je među osobama između 30 i 39 godina procentualno i najviše oboljelih, a najmanje vakcinisanih osoba. Delta soj SARS.CoV-2 je pokazao karakteristiku da obolijevaju od teških formi bolesti sve mlađe osobe. Zato, naročito u ovom trenutku, podsjećamo na veoma visoku djelotvornost vakcina kada je u pitanju sprječavanje teže forme bolesti i fatalnih ishoda. Niko nikada nije rekao da vakcine 100 odsto štite – niti od zaraze niti od letalnih ishoda. Ipak, sva istraživanja u svijetu poklapaju se sa zvaničnim podacima u Crnoj Gori: 86,5 odsto od ukupnog broja preminulih od 4. maja, kada je počela masovna imunizacija u Crnoj Gori, do danas bili su nevakcinisane osobe dok više od 90 odsto hospitalizovanih i oboljelih osoba, takođe, nijesu bile vakcinisane. Ovi podaci se poklapaju sa podacima na globalnom nivou”, izjavio je direktor IJZCG, dr Igor Galić.

S obzirom na to da je sada dominantan delta soj SARS-CoV-2 još kontagiozniji, a teži oblici bolesti pa i smrti se javljaju u populaciji mladih ljudi, značaj vakcinacije protiv ove bolesti je još veći.

“Vakcinacija protiv COVID-19 infekcije neće samo zaštiti osobu od obolijevanja, već i članove njegove porodice (pogotovo starije osobe) obzirom da je uočeno brzo širenje epidemije u porodicama; a samim tim će imati i pozitivan društveni uticaj. Vakcinacijom protiv COVID-19 infekcije smanjićemo obim epidemije i samim tim smanjiti mogućnost mutiranja virusa jer virus živi samo u ljudskom organizmu. Na taj način spriječićemo tok razvoja pandemije, za koji je kako je već rečeno, primjećeno da zahvata sve mlađu populaciju; time ćemo spriječiti njegov fatalan uticaj na dječiju populaciju-na taj način zaštitićemo našu djecu.”
Na kraju krajeva, pozitivan stav prema vakcinaciji uopšte, a i prema vakcinaciji protiv COVID-19 infekcije, je odraz zdravstvene kulture pojedinca i društva!
Poruka je jasna, vakcinišite se, i uvjek, kada ne možete da obezbijedite odstojanje, nosite masku”, zaključio je dr Galić.

4 Komentari

 1. Jedini argument ovog doktora treba da budu podaci o tome kako je bilo ranije a kako je sada “u Koroni”…zar ne?

  Na web stranici MONSTAT-a imate podatke za 2019 godinu, tj godinu dana prije Korone…da je u toj godini, u Crnoj Gori, bilo 6.500 umrlih, i to 3.500 muškaraca, a 3.000 žena. Naravno, najviše je preminulih koji su stariji od 85 godina – 1440, godina starostiod 80-84 – 1280 građana, 75-79 – 900 građana, 70-74 – 728 građana, 65-69 – 730 građana, 60-64 – 530 građana, 55-59 – 370 građana, 50-54 – 205 građana, 45-49 – 150 građana, 40-44 – 75 građana.

  Poštovani građani, potražite sami koliko je osoba umrlo a bilo je starosti 30-34, i 35-39 kako bi ste shvatili da u 2020 i 2021 godini umire MANJE ljudi, nego što je to bio slučaj ranije, a što bi se moglo pripisati činjenici da sada više brinemo o svom zdravlju.

  I ne zaboravite činjenicu da i vakcinisani oboljevaju, moraju da nose maske, i drže distancu. Ili da je stopa “oboljevanja” od Korone u Izraelu “jako velika” iako su u toj zemlji, skoro svi građani vakcinisani.

  Konačno, ne zaboravite da je vakcina protiv Korone, i ZVANIČNO, samo eksperimentalni način liječenja ovog virusa, i da je zbog toga, tj. nemogućnosti da se znaju posljedice takvog postupka, od vakcinacije odustali mnogi stručnjaci medicinske struke, epidemiolozi i virusolozi, pa čak i oni najbolji među njima, priznati eksperti svjetskog glasa i dobitnici Nobelove nagrade, prema kojima je ovaj savjetodavac dr Galić, ne samo nedovoljno stručan i nema potrebne podatke, već je i sramno da nastupa sa pozicije širenja straha i davanja nedovoljno provjerenih informacija.

  32
  17
  • ok, onda izvuci sledecu statistiku: Da li je u poslednjih godinu dana viši procenat morbiditeta i mortaliteta u vakcinisanoj ili nevakcinisanoj grupi? To bi bilo pravo pitanje, a ne da li ljudi više umiru generalno u poslednjih godinu dana, jer kao što i sam kažeš, više se i štite. A odgovor će ti sam reći da li je pametnije primiti vakcinu ili ne.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code