SVI TVRDE DA BRINU O PACIJENTIMA IZ NOVOG

SVI TVRDE DA BRINU O PACIJENTIMA IZ NOVOG

75
0
Podijeli

boln_melj_3Ustalasala se javnost nakon što je prvo u subotu direktor JPU Opšte bolnica Meljine, dr.Budimir Šegrt ukazao na finansisjke probleme koje imaju zbog odbijanja Fonda zdravstva da prihvati neke fakture Bolnice za Novljane koji su primljeni kao hitni slučajevi. Juče je sa press konferencije direktor Fonda Kenan Hrapović poručio:

– Fond ima dugoročnu i dobru saradnju sa PZU „Meljine“ koja se bazira na ugovoru o pružanju određenih zdravstvenih usluga, prevashodno za osiguranike sa područja Herceg Novog. Stoga čude optužbe menadžmenta da je za njihovo loše poslovanje, između ostalih, kriv Fond za zdravstveno osiguranje. To apsolutno nije tačno – kazao je Hrapović ukazujući i da menadžment za neuposlenost 80 radnika treba da snosi sopstvenu odgvornost a ne da je prebacuje na druge.

Iz menadžmenta Opšte bolnice Meljine u saopštenju dostavljenom medijima odbacuju tvrdnje direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, Kenana Hrapovića, da ne umiju da angažuju zaposlene, kao i da Fond poštuje ugovor kojim se pacijentima iz Herceg Novog uvijek refundira liječenje i hitne operacije u Meljinama.

Picerija i restoran

– Ako laže koza, ne laže rog. Za sve što smo kazali na  konferenciji za novinare posjedujemo medicinsku dokumentaciju, a o svim problemima obaviještena je i Vlada Crne Gore. Politika razvoja naše bolnice jeste permanentno podizanje nivoa  medicinske usluge i to je naš permanentni zadatak. Da li smo u tome uspjeli najbolje pokazuju brojke juče saopštene na konferenciji za štampu Fonda za zdravstveno osiguranje. Iz brojki se jasno zaključuje da je obim posla u našoj bolnici uvećan duplo u odnosu na pomenute periode. To potvrđuje povjerenje naših pacijenata koje smo dobili kroz njihovo pravo izbora gdje će da se liječe.

Nadamo se da je gospodinu direktoru Fonda, kao doktoru ekonomskih nauka, jasno da u privatnoj kompaniji nema u menadžmentu političkog delegiranja niti partijske podrške. Jedina preporuka jeste referentnost i kvalitet rada – zaključuje menadžment Bolnice Meljine u saopštenju.

U  Domu zdravlja Herceg Novi na primjedbe iz Meljina da novske osiguranike upućuju u druge centre, što više košta i njih i državu odgovaraju da je moguće da je bilo pojedinačnih slučajeva, ali kako nam je rekao direktor dr.Vladimir Vodovar, oni se u direktnom kontaktu uvijek mogu riješiti.

– Mi ugovor u potpunosti poštujemo kada je riječ o upućivanju pacijenata iz Herceg Novog u Meljine. Štaviše  ne poštuemo ga samo u onom dijelu što dajemo veća prava pacijentima iz Herceg Novog nego što im ugovorom pripada. U svojim izjavama iz menadžmenta Bolnice su preskočili  prava pacijenta koja su regulisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i posebno zakonom o pravima pacijenata. Jer, pacijent može birati zdrasvenu ustanovu i doktora. Nijesmo obavezni niti smijemo niti možemo da upućujemo sve u bolnicu Meljiene. Pacijent ima pravo da se  liječi gdje hoće. Mi ne možemo diktirati pacijentu gdje će se liječit, takođe porodiljama gdje će rodit, to je pravo porodilje i mi na to ne možemo uticat – kaže dr Vodovar i objašnajva da su honorarno na 4 sata angažovali dr. Zdravku Anušić iz Kotora i upozorili je da ničim ne smije uticati  na pacijentkinje da ih umjesto u Mlejine šalje u Kotor.

– I dalje grantujem koreknu saradnju sa bolnicom Meljine, prije svega za dobro pacijenata, koji se liječe u toj bolnici, a drugo ne bih lično želio niti što učinio da opteretim uslove rada Bolnice i da se, ne daj Bože, jednog tenutkata ta bolnica, dovede u pitanje – tvrdi dr Vodovar.

Ako sve strane tvrde da prije svega brinu o interesima pacijenata, onda bi zaista trebalo i da nađu zajednički jezik. Administrativne barijere ne treba da zagorčavaju život hercegnovskih osiguranika i uopšte osiguranika Fonda zdavstva iz Crne Gore. Treba im omogućiti da se liječe gdje hoće, gdje je najbliže i najpovoljnije. U svakom slučaju, trebalo bi redefinisati ugovor Bolnice Meljine sa Fondom zdravstva i obezbjediti  stanovnicima  Herceg Novog koji rade u drugim gradovima Crne Gore besplatno liječenje i u Meljinama. Svakako su osigranici Fonda, koji na kraju sve plaća iz jedne, državne, kase.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code