Početna Društvo Svim bebama rođenim u sedmici Crvenog krtsa poklon paketi

Svim bebama rođenim u sedmici Crvenog krtsa poklon paketi

0

Crveni krst Crne Gore obilježava sjutra, 29. novembar, svoj Dan i 145 godina od osnivanja te organizacije. CKCG 145 godina postojanja obilježava kao prvo nacionalno društvo Crvenog krsta na Balkanu, kao 22. u svijetu.

Govoreći o načinu na koji će obilježiti jubilej, generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak je kazala da su planirali da ovu cijelu godinu posvete starijima, ali da ih je epidemija koronavirusa u tome poremetila.

„Ovu godinu ćemo obilježiti 145 godina postojanja kao značajan jubiljej radno. Naše opštinske organizacije će realizovati niz aktivnosti. Između ostalog, svim bebama rođenim u sedmici Crvenog krsta – od 29. novembra do 6. decembra obezbijedićemo paket“, navela je Dubak.

CKCG godišnje obezbijedi oko tri hiljade porodica sa hranom, higijenskim artiklima, polovnom garderobom i slično.

„Crveni krst Crne Gore je od 15. marta distribuirao preko 67 hiljada paketa higijene i hrane za više od 50 hiljada porodica. Kroz 145 godina postojanja organizacije pokazalo se da su građani humani, ali da je važno da humanitarni rad traje tokom cijele godine“, kazala je Dubak.

Prema njenim riječima, CKCG je u posljednjoj deceniji postao moderno nacionalno društvo. Iako su najprepoznatljiviji po distribuciji humanitarne pomoći, sprovode i niz drugih aktivnosti.

„Teško je obezbijediti sredstva za sve te aktivnosti. Ono što je značajna podrška jeste da mi pripadamo porodici – Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, najvećoj volonterskoj mreži na svijetu i dio smo Pokreta koji sada broji preko 190 nacionalnih društava Crvenog krsta ili Crvenog polumjeseca u svijetu. Takođe, bez podrške zemlje u kojoj se nalazimo, institucija sistema, građana i volontera ne bismo bili u mogućnosti da sprovodemo sve aktivnosti“, navela je Dubak.

Ukazala je da postoji puno izazova, posebno u manjim sredinama, navodeći da se opštinske organizacije CKCG suočavaju sa nedostatkom finansijskih sredstava.

Pokazalo se da je, u periodu epidemije koronavirusa, jedna od glavnih aktivnosti Crvenog krsta distribucija humanitarne pomoći i pružanje psiho-socijalne podrške.

Hercegnovski Crveni krst pružio pomoć za 850 porodica

OO CK Herceg Novi od marta do kraja maja podijelila je humanitarnu pomoć za oko 850 porodica, kazala je Radiju Jadran sekretarka Mira Krsmanović:

„Pomoć se sastojala pretežno od donacija CKCG, privrednih subjekata i lokalne samouprave. Tokom juna i jula podijeljeno je 150 paketa za pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima po mjesnim udruženjima koji nijesu bili obuhvaćeni donacijama tokom prvog talasa epidemije. U drugoj polovini oktobra CKCG je donirao humanitarnu pomoć za 150 socijalno ugroženih porodica – hranu, higijenu i brašno ( za korisnike MOPa, djeci sa smetnjama u razvoju i licima koja su ostala bez posla, OSI i drugima koji su se obratili za pomoć ), precizirala je Krsmanović.

Tokom proteklih 9 mjeseci kako je dodalam dijeljeni su i paketi pomoći organizacije HELP za pripadnike romske populacije :

U subotu, 21. novembra posredstvom NVO Mladi Romi podijeljena je pomoć za sto porodica u paketima hrane, higijene i bebi paketi, dodala je Krsmanović.

Podjela pomoći je tokom godine prema njenim riječima obavljana u kontinuitetu i sa polovnom obućom i odjećom koju su donirali građani, za oko 400 porodica.

„Podijelili smo i 15 invalidskih kolica, a tokom ljeta smo održali dvije obuke za zaposlene za pružanje prve pomoći. Angažovali smo 20 naših aktivnih davalaca krvi kad je to bilo neophodno“, navodi ona.

Krsmanović je zahvalna svim volonterima koji su od početka epidemije u Crnoj Gori pomagali u radu OO CK, kao i svim donatorima.

Narednih dana očekuju novu donaciju organizacije HELP za 60 romskih porodica koju će dijeliti od Igala do Sutorine, kao i pomoć za djecu sa smetnjama u razvoju u Dnevnom centru i DD Mladost u Bijeloj.

Podjela pomoći organizovana je na osnovu socijalnog kartona.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code