Početna Društvo Svjetska nedjelja dojenja: Od deset majki jedva dvije doje u Crnoj Gori

Svjetska nedjelja dojenja: Od deset majki jedva dvije doje u Crnoj Gori

2

Dom zdravlja Kotor, u saradnji sa kompanijom „Donator“, u tržnom centru Kamelija, obilježili su prvi dan Svjetske nedjelje dojenja, koja će trajati do 7. avgusta.

Svjetska nedjelja dojenja je globalna kampanja, koja se obilježava svake godine u prvoj nedjelji avgusta, kako bi se podigla društvena svijest, naročito mladih majki o značaju i prednostima dojenja, pružila podrška dojenju i unaprijedila zaštita zdravlja majke i djeteta, kazala je za Radio Jadran, pedijatrica dr Vesna Mačić iz kotorskog Doma zdravlja:

Picerija i restoran

“Zašto to radimo? Koliko god se mi svi zalažemo i edukujemo, procenat dojenja drastično pada. Procentualne statističke brojke kažu da je danas procenat dojenja ispod 19%, što znači da od deset majki ni dvije ne doje”, kaže dr Mačić.

Razloga za to je puno, međutim iskustva ginekologa govore da polovina majki koje uđu u porodilište i ne razmišlja o dojenju, jer već dođu sa hormonskim tabletama.

Ona dodaje da su preporuke za dojenje isključivo 6 mjeseci do godine, što je stav i pedijatrijske organizacije:

“Prehrana kreće od 4 – 6 mjeseca, tj. uvođenje nemliječne hrane – pahuljice od žitarica, voćni sokovi i povrće. Ako nema dojenja, primjenjuju se visoko adaptirane formule, gdje su kravlja mlijeka adaptirana tehnološkim postupcima, približena majčinom mlijeku. To rade već poznate kuće Aptamil, Hipp i slično“, navela je dr Mačić.

Prednosti dojenja

Prednosti dojenja su višestruke, jer sve gradivne materije, bjelančevine, imunoglobulini i slično u majčinom mlijeku su ono što je osnov za kvalitetan i pravilan razvoj odojčeta. Ta hrana je uvijek bezbjedna, nije kontaminirana, sterilna i spremna za upotrebu, a uz to, emocionalna veza koja se na taj način ostvaruje između majke i djeteta nešto je što se ostvaruje za čitav život, poručila je dr Mačić.

Tokom jutrošnje promocije u SC Kamelija, ljekarski tim Doma zdravlja Kotor, u kojem je pored naše sagovornice bio i direktor kotorskog Doma zdravlja, dr Igor Kumburović, prisutnim majkama davali su savjete i informacije o značaju dojenja za zdravlje djece i majki i dijelili promotvni edukativni materijal.

Prikazan je i edukativni, desetominutni film koji je UNICEF radio 2010. u Crnoj Gori, koji, kako je kazala dr Mačić daje sve odgovore na pitanja o dojenju.
Kompanija „Donator“ predstavila je programe za podršku dojenja iz asortimana Kidsland radnji, kao i prigodne poklone za majke i bebe.

2 Komentari

  1. Ne kazem da nema majki koje doje ali ima veliki broj koje to nece da rade iz esteckih razloga, a ima i onaj broj koje nece da se potrude ako im pocne slabiti da povrate mljeko vec dignu ruke. Nazalost ne moze se dojiti djete i izlaziti u grad, sa flasicom je lakse.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code